Столична община увеличава данъка за възмездно придобиване на имущество от

...
Столична община увеличава данъка за възмездно придобиване на имущество от
Коментари Харесай

Увеличаване на данъците на колите и върху имотните сделки в София предложи Фандъкова

Столична община усилва налога за възмездно придобиване на имущество от 2.5% на 3% .
Новината заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на конференция по отношение на направените оферти за промени в Наредбата за установяване на размера на локалните налози на Столичен общински съвет (СОС).
Градоначалникът чака с увеличението на налога за възмездно придобиване на имущество към 20 млн лева спомагателни доходи в бюджета, с които да се подсигурява ремонта на кварталните улици и тротоари. Тя уточни, че половината от събраните средства ще бъдат предоставени на районните кметове.
Фандъкова прикани жителите на София да поддържат ограниченията на общината, с цел да може да се работи за възстановяване на въздуха.
С цел възстановяване качеството на въздуха кметът на столицата внася предложение за увеличение налога на колите с най-ниските екологични стандарти и според от мощността на колите . Най-замърсяващите коли да заплащат повече пари и за това градоначалникът предлага за колите със стандарт 0, 1, 2, 3 и 4 горната граница да бъде избрана със закон.
Данъкът за колите с еко стандарти 5 и 6 се резервира, като той сега е най-ниският. З а колите с най-малка мощ нарастването ще бъде от 3 до 10 лв. с по-ниските еко стандарти.
За колите с до 100 конски сили нарастването е сред 7 и 40 лв.. До 40 лв. нарастване ще бъде за еко стандартите - 0, 1 и 2, а със стандарт 3 - 4 нарастването ще бъде със 17 лв..
Фандъкова чака с нарастването на налога на колите приходите да доближат до 18 млн. лева през 2020 година Те ще бъдат ориентирани към възстановяване на градския превоз и възобновяване на паркове и градини и озеленяване.
Градоначалникът обаче не чака доста хора да оставят колите си , а на това Столична община счита да отговори с ограничения като възстановяване на градския превоз, възстановяване на разписанието и завеждащ превоз.
" Трябва да разберем, че би трябвало да се вземат ограничения, в случай че желаеме да понижим трафика. Когато колите се усилват, това значи по-мръсен въздух ", акцентира кметицата. По думите й, който замърсява, би трябвало да заплаща повече.
Столична община няма да трансформира налога върху недвижими парцели, както и таксата на битовите боклуци.
В Пловдив пък ще има нарастване на такса битова боклук от 1 януари, която ще се отрази с С 14.40 лева годишно повече на домакинство.
Данък придобиване на парцел се усилва от 2.5 на 3%, скача и туристическият налог. Обещаното намаляване на налог МПС, който в Пловдив е измежду най-високите в страната, ще се случи, само че единствено за притежателите на нови коли с еврокатегория 5 и 6.
При тях данъкът пада с 10%. При компаниите такса битова боклук не се усилва, тя така и така е много по-висока от тази на физически лица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР