Столична община не съгласува провеждането на заявеното шествие Безсмъртен полк

...
Столична община не съгласува провеждането на заявеното шествие Безсмъртен полк
Коментари Харесай

Столична община пуска Безсмъртния полк

Столична община не съгласува провеждането на декларираното шествие „ Безсмъртен полк – България “. В 9:30 часа участниците ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния боец и шествието ще се насочи към Паметника на руската войска.

“Съгласно закона за събранията и митингите заповед за възбрана може да се издаде, в случай че от правоохранителните органи бъдат предоставени несъмнени данни, че събитието нарушава публичния ред. Такива в открития по закон 24-часов период не са получени ”, изясняват от общината. 

На 5 май Столична община е уведомила още веднъж ДАНС и Столична дирекция на вътрешните работи за декларираното шествие и това, че то няма да бъде в съгласие от Столична община. Поискани са мнения и инспекции, въз основа на които при нужда да се приложи член 13 от Закона за събранията и митингите, а точно, преустановяване.

Шествието се организира в Деня на Победата - 9 май. То се организира и предходната година в София, макар войната. Организатор на събитието е фондация " Безсмъртният полк ". 

Организацията за тазгодишното шествие към този момент тече на специфичен уебсайт. " Единствените флагове, които са позволени при провеждането на Полка са знамената на България, Русия, на Победата и на Съюз на съветските социалистически републики. Използването на различен вид лозунги и слогани е целесъобразно, доколкото те са тематично свързани с празника на Победата и с Безсмъртния полк ", пишат уредниците.

Столичните общински съветници от " Демократична България " и тази година желаеха от кмета Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието на Безсмъртния полк на 9 май. Те напомнят, че в множеството източноевропейски страни деветомайските демонстрации с пропутински знаци са неразрешени, като тази година шествието на Безсмъртния полк е анулирано даже в редица съветски градове и райони.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР