Столичани излязоха на нов протест срещу изграждането на инсталация за

...
Столичани излязоха на нов протест срещу изграждането на инсталация за
Коментари Харесай

Нов протест срещу инсталация за изгаряне на отпадъци в София

Столичани излязоха на нов митинг против построяването на апаратура за произвеждане на топлонергия от гориво от боклуци. Сред недоволните имаше хора с противогази.

Снимка: btvnovinite.bg

Основното им терзание е, че в случай че инсталацията бъде построена, въздухът ще бъде нечист и това може да засегне съществено тяхното здраве.

Новата апаратура би трябвало да проработи на площадка на „ Топлофикация” – София.

Снимка: btvnovinite.bg

Хората, които живеят в региона, обаче са обезпокоени. „ Ще дишаме нечист въздух. Той е без това е толкоз нечист от коли и камиони, а в този момент и това”, разяснява Виолета Тодорова. „ Замърсен въздух и заболели хора – не е желателно, дано да измислят нещо по-разумно и по-съвременно”, безапелационна е и Дафина Петрунова.
Снимка: БГНЕС

Притеснения имат и част от общинските съветници. „ Десетки тонове фини прахови частици ще бъдат в пространството на София, което е много притеснително, защото всички знаем, че имаме и към днешна дата доста сериозен проблем с фините прахови частици”, сподели Симеон Славчев от „ Политическа група 5”.

Позицията на ГЕРБ обаче е, че новата апаратура ще бъде безвредна. Дори чакат понижаване на замърсяването на въздуха.

„ Ние модернизираме част от системата на „ Топлофикация” с построяването и въвеждането на нови високотехнологични мощности. Самата апаратура употребява 4-степенна система на очистка на газовете”, съобщи Лорита Радева, ръководител на Комисията по околна среда в Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Срещу плана са и природозащитниците от организация „ За земята ". „ С тези 180 хияди тона годишно боклуци, които ще се горят, в действителност ще изгаряме един скъп запас за рециклиране”, счита Дайнита Заричинова от организацията.
Снимка: btvnovinite.bg

Новата апаратура ще коства 157 милиона евро. По-голямата част са еврофиннасиране, за останалите пари общината ще тегли заем. Съоръжението би трябвало да проработи до 5 години.

Общинските съветници от „ Политическа група 5” се готвят да внесат в Общинския съвет и искане за провеждането на референдум за инсталацията, която ще създава сила от гориво от боклук.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР