Сто седемдесет и четири общини получават допълнителна субсидия за превоз

...
Сто седемдесет и четири общини получават допълнителна субсидия за превоз
Коментари Харесай

174 общини получават допълнителна субсидия за превоз на пътници по автобусни линии

Сто седемдесет и четири общини получават спомагателна дотация за транспорт на пасажери по автобусни линии за тази година. Средствата, в размер на 36.5 млн. лева, са отпуснати с разпореждане на Министерския съвет по предложение на Министерството на превоза и известията.

Това стана откакто бе изиска и проучва настояща информация от кметовете на всички общини дали са упълномощили транспорти по автобусни линии и имат ли настоящи контракти с превозвачи, без значение от типа на транспортната скица (републиканска, регионална или общинска).

Въз основа на получената настояща информация от 174 общини, възложители на транспортна услуга, бяха избрани предели за систематизиране на средствата. Общо 16.5 млн. лева от утвърдените средства са за субсидиране на транспортите на пасажери по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградски превоз и превоза в планински и други региони. Допълнително 20 млн. лева са предоставени на общините за подкрепяне на превозвачите, които правят транспорти по междуселищни автобусни линии. Тези средства са предопределени за покриване на разноските от транспортната им активност поради тежките стопански последствия от възходящите цени на горивата, нарасналите цени на електрическата силата, увеличените разноски за личен състав и други.

Средствата се обезпечават за сметка на плануваните разноски по централния бюджет за тази година. Те ще се дават от общините на превозвачи, на които са предоставени транспорти по автобусни линии и които съблюдават разпоредбите за осъществяване на публичен транспорт на пасажери.

Министерството на превоза и известията е създало и инструкции до кметовете за разпределение на средствата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР