„Сто пъти на хората им беше казано: „Работете прозрачно”. Но

...
„Сто пъти на хората им беше казано: „Работете прозрачно”. Но
Коментари Харесай

Путин вбесен заради кражба на милиарди ВИДЕО

„ Сто пъти на хората им беше казано: „ Работете прозрачно”. Но не! Те крадат стотици милиони”, тези гневни думи изрече съветският президент Владимир Путин.

Възмущението на водача на най-голямата страна в света е провокирано от величествен корупционен скандал с новия съветски галактически център „ Восточни”.

Оказа се, че при построяването на оборудването компаниите изпълнителки и управата са присвоили 11 милиарда рубли (300 млн. лева.).

Посещавайки „ Восточни” през септември, Путин сподели на чиновниците на космодрума: „ Това е най-важният строителен план на страната с национално значение”.

По-късно Дмитрий Песков, представител на съветския президент изясни, че гневът на президента е бил ориентиран към предходните ръководители на плана и добави, че са откраднати 11 милиарда рубли, от които 3,5 милиарда са възобновени.

Федералната следствена работа на Русия разгласи, че по отношение на мегапроекта се преглеждат 12 наказателни каузи.

За Путин „ Восточни” е стратегически приоритет за Русия заради големия си търговски капацитет. Той е първото напълно съветско оборудване, предопределено за реализиране на комерсиални галактически полети. Първото изстрелване се организира през април 2016 година и от този момент са осъществени още четири.

Огромният нов обект е в Далечния Изток на Русия, което понижава риска ракетни боклуци да попаднат в огромен градски център. Мястото е било руска ракетна база, наречена „ Свободни”.

В момента общата стойност на „ Восточни” е 300 милиарда рубли, като планът беше оскъпен поради превишаване на разноските и закъснения в осъществяването.

Развитието на „ Восточни” е мощно политически ход, защото Русия до момента разчиташе на космодрума „ Байконур” в Казахстан.

„ Восточни” се намира и в едва развъртян район с високи равнища на беднотия, тъй че може да помогне и на локалната стопанска система.

В началото на 2015 година група строителни служащи на обекта започнаха гладна стачка, заявявайки, че им дължат заплати след банкрут на подизпълнител.

Когато плануваното първо изстрелване на ракети беше забавено през 2015 година, Путин подреди на ФСС да изследва по какъв начин се ръководи планът.

Тази неделя стана ясно, че 58 чиновници, участващи в плана, са наказани за измами и корист с власт.

Най-дългата присъда до момента е 11 и половина години затвор за Юрий Хризман, някогашен началник на държавната строителна компания „ Далспецстрой”. Хризман е наказан за това, че е откраднал от страната 5,2 милиарда рубли.

Бившият основен счетоводител на „ Далспецстрой” Владимир Ашихмин получи седем години затвор. Бившият президент на районното заседание в Хабаровск Виктор Чудов получи шест години.

Въпреки абсурда, „ Восточни” към момента се управлява от Дмитрий Рогозин, началник на държавната галактическа организация „ Роскосмос”. Рогозин е непосредствен с Путин, само че не е във вътрешния кръг на президента.

На фона на корупционната спекулация редица страни, в това число Съединени американски щати и Китай, не престават да имат предпочитание да вършат бизнес с „ Роскосмос”, оценявайки галактическия опит и механически потенциал на съветската държавна компания.

Същевременно обаче нови играчи, като „ SpaceX” към този момент оспорват конкурентното преимущество на Русия.


Източник: vesti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР