Стивън Едуин Кинг или по-известен сред почитателите си, както и

...
Стивън Едуин Кинг или по-известен сред почитателите си, както и
Коментари Харесай

10-те най-предпочитани произведения на Стивън Кинг

Стивън Едуин Кинг или по-известен измежду феновете си, както и по целия свят, като Краля на ужаса, е роден на 21 септември 1947 година в Портланд, Мейн. Историите на Кинг най-често описват за елементарни хора – фамилии от междинната класа, деца, писатели, забъркани в злокобни и нормално свръхестествени прекарвания.

Освен това Стивън написа и произведения, които не съдържат свръхестествени детайли, да вземем за пример новелите „ Тялото “ и „ Рита Хейуърт “ и повестта „ Изкуплението Шоушенк “. Екранизациите „ Изкуплението Шоушенк “ и „ Зеленият път “ са номинирани за „ Оскар “ в категорията „ Най-добър филм “. Продажбите на книгите на Кинг са към 300-350 милиона копия.

Той написва и  няколко книги под псевдонима Ричард Бакман, както и един роман („ Петата четвъртина “) под псевдонима Джон Суитън. През 1949 година, когато Кинг е на две, татко му напуща фамилията и майка му е принудена да отглежда сама Стивън и по-големия му брат Дейвид, като от време на време изпадайки в огромни финансови усложнения. Стивън стартира да написа своите първи истории на 7-годишна възраст. По-късно в Университета в Мейн стартира и първата си работа като публицист в учебният вестник. Той води своя графа, наречена „ King’s Garbage Truck “ (Боклукчийската кола на Кинг), а историите поместени в нея са въодушевени от другите други почасови занаяти, които си намирал, с цел да се устоя.

Години по-късно, Стивън стартира няколко плана, сред които и разказ за момиче със свръхестествени качества, само че защото не може да избере подобаващ свършек, го изхвърля на боклука. За благополучие брачната половинка му намира ръкописа и прозорливо го резервира. Един ден Кинг го открива и поглеждайки на историята с нови очи взема решение да я приключи през 1973 година под името “Кери “. Книгата е пусната в тираж за скромната сума от 2500 $, само че триумфът е голям и по-късно правата са изплатени за 400 000 $, половината от които отиват като хонорар за създателя. Само 4 години по-късно, през 1977 Кинг издава завладяващата книга за шизофреничният татко, наречена “Сияние “.

Днес романите му са преведени на множеството от международните езици, а по-голямата част от тях са и екранизирани, като в някои взе участие и самият публицист, като статист или дребна епизодична роля. Въпреки галактическият триумф на романите му, които го трансформират в един от най-богатите писатели в историята на литературата, Стивън Кинг и фамилията му и до през днешния ден живеят в Мейн – този необикновен град с особени хора и изобилен източник на хрумвания за създателя.

През юни 2014 година на бял свят се появява романът му „ Mr. Mercedes “, а през ноември излезе и книгата му „ Revival “. По случай рождения ден на писателя, ви представяме 10-те най-предпочитани творби на Стивън Кинг, подредени от потребителите на goodreads.com.

1. „ Сблъсък “, 1978
Сюжетът наблюдава събитията, случили се след разпространението на гибелен вирус, съхраняван в свръхсекретна лаборатория. Вирусът убива за 24 часа. Групата оживели би трябвало да се бори за живота си в един свят на съсипия, гибел, апетит и против злото, приело облика на всесилен вълшебник, наименуван Рандъл Флаг.

2. „ То “, 1986
Историята е за седем другари от град Дери, щата Мейн. Разказът се развива в два разнообразни времеви интервала – тяхното детство през 1958 година и 27 години по-късно, към този момент като възрастни. Разказва се за борбата сред тази детска другарска тайфа и клоунът, който всички назовават „ То “ – страшилище, което преследва и убива деца, и се появява един път на всеки 27 години в града. Накрая към този момент порасналите другари съумяват да надвият и да убият чудовището.

3. „ Сиянието “, 1977
Джак Торънс е алкохолизиран публицист. Предлагат му сезонна работа на надзирател в затворения през зимата хотел Панорама в Скалистите планини, Колорадо, той приема и отива там с жена си и дребното си момченце, Дани. Не след дълго, откакто фамилията остава единствено в хотела, надареният с телепатични качества Дани стартира да вижда странни неща — духове и смразяващи неща от предишното на мястото, а Джак губи надзор над личната си личност…

4. „ Мизъри “, 1987
Действието в романа се развива към Пол Шелдън, създател на любовни романи-бестселъри, който, след автомобилна злополука, е избавен от жена на име Ани Уилкс, здравна сестра, която твърди, че е най-голямата му почитателка. Тя води Пол в дома си и стартира да се грижи за него. Малко по-късно последният разказ на Пол, „ Детето на Мизъри “ излиза от щемпел. Като схваща, че обичаната ѝ героиня умира, Ани държи Пол като пандизчия, до момента в който не напише нова книга, в която да върне живота на Мизъри.

5. „ Сейлъм’с Лот “, 1975
Запустял и тъмен, Марстъновият дом се издига на хълма до дребното градче Сейлъм’с Лот. Овладени от демонски сили, локалните поданици един по един се поддават на непреодолимата им власт. Загадъчна гибел отнася мъже, дами, деца и старци. А нощем черни сенки бродят по пустите улици и чукат по прозорците.

6. „ Зеленият път “, 1996
В клетките на пандиза, издълбани в Студената планина по продължение на дълга редица, известна като „ Зеленият път “, изроди убийци, като психопата „ Били хлапето “ Уортън и налудничавия Едуард Делакроа, оковани чакат гибелта си. Охраняват ги надзиратели като положителния Пол Еджкоум и садисти като Пърси Уетмор. Но никой добър или неприятен, отговорен или почтен не е виждал урод като новия пандизчия Джон Кофи, наказан на гибел за обезчестяване и ликвидиране на две млади девойки. Дали Кофи е дявол в човешки облик? Или е напълно друго създание?….

7. „ Гробище за домашни любимци “, 1983
В книгата се споделя за младо семейство, местещо се от Чикаго в дребното градче Лъдлоу. Мъжът — доктор, млада и привлекателна брачна половинка, сладко малко момиченце и по-малкото 2-годишно братче. Всичко наподобява съвършено, даже гальовната котка на семейство Крийд. Но скоро след преместването и запознанството с възрастния им комшия Джъд, те откриват, че всичко надалеч не е толкоз съвършено, колкото на пръв взор. В гората зад къщата им, в близост в гробището за домашни любимци, се крие смразяваща кръвта мощ. Много по-страшна от самата гибел и надалеч по-опасна.

8. „ Тъмната кула 1: Стрелецът “, 1982
Историята споделя за Роланд Дисчейн, последният стрелец, който преследва своя съперник „ мъжът в черно “ в продължение на доста години. Романа следва дългото и трудно пътешестване на Роланд през голяма пустиня и оттатък в търсена на мъжа в черно. Той среща няколко души по време на пътуването си, в това число Джейк Чеймбърз, който известно време пътува с него. Действието се развива в един свят, излязъл като че ли от нескончаем Апокалипсис. Градовете са малко, а даже и да има, са обитаеми от полудели старци и машини (Блейн от град Луд). В свят на вълшебства, в едно общо безвремие господстват злите сили, а по земята вървят странни същества. Стрелецът среща доста хора, само че ориста му е една – да открие центърът на всичко – Кулата.

9. „ Кери “, 1974
Историята споделя за момиче владеещо телекинеза и неговата майка – фанатично привързана към християнството. Романът е проведен като роман от трето лице, подправен с писма, публикации от вестници и мемоари на герои. Кинг споделя, че намира романа „ недопечен “ и „ с учудваща мощ да наранява и плаши “. Книгата е една от най-често забраняваните в американсите гимназии.

10. „ Особени сезони “, 1982
Новелата за пролетта споделя за банкер, влезнал в пандиза по простъпка и за неволите му там. Тази за лятото споделя за момче, разкрило, че съседът му е рисков нацист-престъпник. Новелата за есента споделя за четири деца разкрили значим мъртвец, а за зимата — за жена решила да роди непременно и тайнствен клуб. И четирите новели демонстрират обратите в живота и са опит на създателя да се отърси от името, което си основава – това на публицист единствено на ужаси, които нямат сериозна стойност.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР