Стилист и дизайнер в някои от най-гледаните тв предавания и

...
Стилист и дизайнер в някои от най-гледаните тв предавания и
Коментари Харесай

Кремена Халваджиян: Освободиха ни от предаването на Гала На кафе

 Стилист и дизайнер в някои от най-гледаните тв излъчвания и сериали, притежател на нощен клуб и супер грижовна баба на Еди и Кай. Всичко това съумява да прави по едно и също време Кремена Халваджиян, като от време на време остават единствено по 3-4 часа за сън. И все пак кипи от сила. От години съпургата на Маги Халваджиян е в този темп и освен съумява да се оправя, само че става все по-добра. А феновете всякога същински се впечатляват от костюмите, които тя и нейният екип основават за риалити формати като “Маскираният артист " и “Като две капки вода ". Ето какво сподели тя за:

- Предстои трети сезон на “Маскираният артист ", вие създавате впечатляващите костюми и маски, зад които се крият участниците. Как се вършат толкоз комплицирани облици, г-жо Халваджиян?

- Правим 14 костюма. Не са общоприети и всеки ден има най-малко по 100 въпроса за решение за всеки един от облиците. Налага се да изобретявам хиляди разновидности, кръжа от ателие на ателие. А както постоянно върша доста неща по едно и също време. В същото време се занимавам с моето заведение, както и с едно друго. Там сложих една остаряла дървена врата, която реставрирахме с художници, и хората към този момент започнаха да се снимат пред нея. Тя е от типичните остарели порти от 30-те години на предишния век. Аз съм родена в къща от този интервал и не съм последовател на това да се унищожава остарялото и да се прави съвременно. Старите неща би трябвало да се ремонтират и пазят, да са в духа на Стара София. Това обаче е голям проблем в нашата страна. Казусът не е решен, хората нямат пари да си поддържат парцелите и по никакъв метод не е уредено като помощ от страна на институциите. Общо взето постройките са в окаяно положение. Затова се старая, колкото мога, аз да вардя такива неща, да ги подкрепям такива, каквито са били.

А другояче, за “Маскираният артист " стартирам да работя още като си отворя очите, към 8 ч. сутринта се стартира говорене по телефона. Вечер се прибирам към среднощ. Не знам по кое време хапвам, по кое време дремя, само че забавното е, че имам сила.

Покрай “Маскираният артист " две години подред нямах нито един почивен ден през лятото. Преди старта на предаването, през септември, отивахме за седмица на отмора. Тази година се заклех, че ще свършим по-навреме и август ще отделим време за пътешестване.

- С какъв брой време разполагате за основаването на костюмите?

- Предишните години беше по цяло лято. Работехме с други реализатори, които бяха доста малко. Две девойки шиеха костюмите, друго ателие правеше маските. Последния костюм го довършвахме, до момента в който към този момент се снимаха визитките. От края на май, до август в това число. Този път започнах още преди да свършат “Капките ". Започнах да ги мисля, да диря хора. Сега работя с доста реализатори, с цел да стане по-бързо. Всеки е поел по два, по три костюма. Но аз ставам луда, тъй като би трябвало да обикалям цяла София, с цел да мина през всички ателиета. Непрекъснато има проблеми кое няма да е комфортно по този начин или не може да се закрепи. Снимахме и мейкинг, само че още не знам какво се е получило.

- Къде са останалите костюми и ще влязат ли отново в новия сезон на шоуто?

- Държим си ги в студиото. Най-вероятно ще влязат, не знам какво ще решат сценаристите.

- Носят се клюки, че водеща ще бъде Мария Игнатова, по този начин ли е?

- Не мога да издавам такива неща, ще има изненади

- През годините сте се занимавали с доста излъчвания, кое е най-трудното като работа?

- Може би “Маскираният артист ". Първо би трябвало да измисля костюмите, за бюджети няма да приказвам, че от нищо нещо би трябвало да се направи. Бюджетите по света нямат нищо общо с нашите и на мен ми е безпределно мъчно да върша истински и ефектни неща с парите, с които се работи в България. Но съм привикнала по някакъв метод. Гала постоянно ми е пожелавала да имам планове, в които да нямам никакви ограничавания, което едва ли ще се случи.

Налага се да върша всевъзможни неща, Налага се с глина и пластилин да оформям някакви уста, да нарязвам камъни, да работя с чукове, да пиля и така нататък Освен че би трябвало да измисля всичко, би трябвало да направя и цялата организация кой от къде какво би трябвало да вземе, какво липсва, къде би трябвало да се поръча, кой да тича да го купи. Всякакви логистични неща.

- Кой е най-тежкият костюм до момента?

- За сегашните няма да издавам. При предходните не бяхме правили до момента такива неща и сме употребявали несъответствуващи материали, както се случи при Гарвана и Бухала. Получиха се доста тежки. И в този момент има два-три такива, само че спрямо предходните са много усъвършенствани. А като план всички са тежки. Трудно ми е било, като са ми казвали, че за 20 дни би трябвало да направя 20 местоположения за сериал, като “Полицаите от края на града " или “Пътят на достойнството ". Наемаме някакви къщи, които ги вършим от подовата настилка до четката за зъби в банята.

- Как се справяте толкоз бързо, един апартамент не може да се подреди за такова малко време?

- Когато става въпрос за предаване, съм като центрофуга. Започвам да систематизирам задания, да се работи паралелно на всички местоположения, да проследявам нещата. Набирам някаква скорост и нямам различен вид. Имаме периоди, би трябвало да стартира да се снима на избрана дата и точка по въпроса. За да се случи това нещо, безусловно пребивавам на тези места, прибирала съм се у дома за три часа.

- Съпругът ви Маги Халваджиян взе участие ли във вашия креативен развой?

- За благополучие, Маги от дълго време ми се е доверил и няма някакви условия или пререкания. Работим с режисьори, в този момент Кико е нашият главен режисьор и също нямаме никакви драми. Разбираме се единствено с две приказки по телефона. Но в случай че работим с външни режисьори, постоянно сядаме да обсъдим нещата, да схвана какви са техните хрумвания. Режисьорът е този, който прави цялата картинка. Аз съм артдиректор или художник на плановете. Доста пъти съм успявала да убедя режисьор, тръгнал в избрана посока, че тъкмо това, в тъкмо тези пространства, няма да е добре и да сменим нещичко. Хората, популярност богу, от дълго време ми се доверяват.

- А работите ли още с предаването на Гала “На кафе "?

- Не, освободиха ни най-любезно. След 20 години работа дръзвам да кажа, че сме от ядрото основатели на това предаване, на образа, на имиджа, на малкия екран по това време. Тогава нямаше такава специалност като моята - основаването на имидж, жанр, по какъв начин ще наподобяват предаванията. Занимавала съм се освен с “На кафе ", само че и с множеството други излъчвания, които стартираха по това време. Затова нямаше по какъв начин да не бъде обидно, откакто предходната пролет ни освободиха с моята асистентка, сякаш поради пандемията, не трябвало доста хора да са на едно място.

- За “Като две капки вода " към този момент имате голям дрешник. И въпреки всичко, когато се прави нов облик, постанова ли се да шиете нови костюми, или вземате подготвени и преправяте?

- И двете. “Капките " е едно от обичаните ни излъчвания. Много е тежко, само че на нас някак си ни е леко. Сигурно към този момент 10 години сме с нашата шивачка Деси Рафаилова, която стана и стилист, и доста добре се оправяме. Първо вършим концептуална среща, Деси хуква за образци, носи ми ги и има два дни да шие. Правим подготовки, проби с балета. Но се случва и да преправяме остарели, към този момент имаме толкоз огромен дрешник, че едвам го побираме. Освен за участниците шием и за балета. Като ми попаднат някакви остарели излъчвания, се чудя по какъв начин сме ги създали. Докато тече форматът, всичко се случва доста бързо. Смазали сме колелата.

- Наскоро имахте рожден ден, постоянно околните ви вършат огромни изненади, по какъв начин беше в този момент?

- Тази година нямаше толкоз огромни изненади. Предишните бяха от децата ми. Подаръците за два от рождените ми дни бяха бебетата. Първо ми оповестиха новината, че ще имаме Еди, след това Кай. За юбилея ми преди две години Маги беше направил големи спектакли. Сега изненадата беше организацията, украсата и подготовката на празненството. Мислех си дали няма да ми оповестят за трето внуче, само че реших, че е прекомерно рано.

- Остава ли ви време в този момент за внучетата?

- Пак съумявам, несъмнено, само че в този интервал на годината децата ми малко ме щадят. Идват да вземем за пример в събота и остават да преспят при нас или пък отиваме на някоя късна вечеря. Или вършим някакви засичания из София, водят ми ги да ги видя за малко. В тези два месеца ме щадят, другояче съм много съществена баба. Много обичам да са у дома, да пътуваме някъде, да се гледаме. Сега обаче няма по какъв начин. Не случиха децата на баба с плетка. (Смее се.)

Доста оказвам помощ. Като стартират предаванията, ги водим с нас, изключително Еди, той към този момент е по-голям. Страшни ластици сме - един го взема отнякъде, води го на другия, разбираме се кой ще го прибере от подготовка и така нататък

Сега си взехме малко отмора и цялото семейство сме в Италия. Това ни е втори роден дом, не бяхме ходили от две години и ни липсваше.

- Кротки ли са Еди и Кай?

- Не, в действителност не мога да допускам днешните деца какво знамение са. Като дойдат, хвърчат във всички направления, не стопират, като пършинги са. Кай ме изумява, тя е на година и половина, а приказва, поддържа връзка с хората. Като ходеща кукла е, дребна и изящна. Води умишлен диалог, демонстрира какво желае, дава отговор навръх нещата. Оня ден излезе на открито и сподели: “Атър, атър, ожеш! ". Което беше: “Вятър, вятър, смут! ". На тази нежна възраст към този момент има възклицания, оценки. Имам възприятието, че всяко ново потомство върви по-бързо от предходните.

- Вероятно не сте строга баба?

- Всички считат, че съм глезеща баба, а аз имам един способ, който доста добре работи. Когато Еди пристигна при мен насълзен, тъй като родителите му нещо са му се скарали, получавам същото, за което те се борят, само че той го схваща на секундата. Успявам да го убедя с някакъв къс рационален диалог. Или го разпръсквам, в случай че е належащо. Слуша ме ужасно доста. Като стане напечено, съм неговият кей. Той ми е сърцето, Кай несъмнено, също. Но тя още е във възрастта, в която е доста залепена за мама. Еди повече е привикнал с мен, тъй като живееха при нас за по-дълги интервали. Надявам се и с Кай да имаме същата мощна връзка. Но не съм от глезещите баби, каквото желаят, наложително да се случва. Строга съм по някакъв метод, само че с съгласие ми се получават нещата.

- Как се държи Еди в студиото, успявате ли да го накарате да пази тишина, когато се постанова?

- Той е привикнал с всичко. Още от бебе е зад камерите, татко му го държеше на колене, до момента в който снима, бил е в апаратната, на всички места... Много рационално се държи, знае по кое време би трябвало да е безшумно, по кое време е подготовка, по кое време се записва тон. Но се видя, че му е скучно, когато стартира лайфът, тъй като към този момент е видял всичко по време на подготовката. Иска да стои зад кулисите, на сцената, да седне в публиката - това въобще не го интересува. Много е сладостен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР