Стигмата “дебел забавен приятел“ или защо да си по-едър актьор

...
Стигмата “дебел забавен приятел“ или защо да си по-едър актьор
Коментари Харесай

Ребел Уилсън и капанът на plus-size звездите

Стигмата “дебел занимателен другар “ или за какво да си по-едър артист или музикант е толкоз комплицирано и изпълнено с компликации
От няколко седмици новият спомен на Ребел Уилсън господства в заглавията на медиите. От съществени обвинявания за полов тормоз, които насочи против някогашния й сътрудник Саша Барон Коен (които той отхвърли, наричайки ги " явно погрешни изказвания " ), до детайлности за загубата на девствеността си на 35 години, сложният й път до раждането на бебе посредством сурогатна майка, сексуалността й и даже явната кавга с Адел - актрисата не спести на читателите нито една детайлност от живота си.

Книгата " Rebel Rising ", е един от най-откровените записки на звезди, появявали се в последните години. А една от тематиките, за които е най-откровена, е нейното тяло и ролята, която то е изиграло в кариерата й.

Уилсън смъкна близо 40 кг, откакто трансформира 2020 година в своята " година на здравето ". Тя взела решението да отслабне, откакто доктор й споделил, че ще има по-добри шансове за сполучливо инвитро оплождане. Но, както сама изяснява в книгата, не всички са били удовлетворени от избора й. " Агенцията ме харесваше дебела, тъй като получаваха стотици хиляди долари като комисионна за всеки филм, в който играех " дебелото смешно момиче ", написа тя.

В скорошно изявление за The Sunday Times Уилсън сподели: " По принцип никой с изключение на майка ми не искаше да отслабна. Хората си мислеха, че ще изгубя своята позиция в кариерата си, играейки дебелия занимателен воин, и желаеха да продължа в тази тенденция. "
 Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Това не е първият път, в който актрисата, която изигра Дебелата Ейми в " Перфектният темп ", разяснява, че е стереотипизирана поради тежестта си. Говорейки в подкаста Call Her Daddy през 2023 година, тя размишлява върху функциите си в " Перфектният темп " (2012), " Шаферки " (2011) и How to Be Single (2016) - всички филми, в които играе ролята на занимателната другарка - казвайки: " Обичам да построявам тези функции, обичам тези герои, само че желаех да върша повече неща. Но когато си по-едро момиче, тогава просто влизаш в избрани рамки. " Визията и тежестта й са от основна значимост и неразривна част от ролята й в " Перфектният темп " и че в контракта й имало уговорка, съгласно която тя не може да отслабне, до момента в който снима.

" Дебелата занимателна другарка " е добре изхабен екранен облик, в който по-закръглени актриси играят поддържащата роля на помощничка на нормално слаба, привлекателна бяла жена. Те са там, с цел да се разчита на тях, да забавляват и нормално се самоиронизират - само че рядко имат някакви изключително нюансирани или смислени черти на характера или свои лични сюжетни линии. Когато героите с по-едро тяло не са показани в продукциите като смешни, те постоянно биват тласкани в другата прекаленост - да са в облика на някой, който е злобен, неподобаващ за обич или даже гротеска.

Това, че наднорменото тегло и хуморът вървят дружно - най-малко в очите на продуцентите и кастинг режисьорите - е реалност, който Уилсън отбелязва още при започване на кариерата си като стендъп комедиант. " Бързо разбрах, че колкото по-голям си, толкоз повече публиката се смее ", споделя тя пред The Sunday Times. " Хората харесаха това, което представлявах, и ме приветстваха за това, че имах размера, който имах, казвайки ми, че съм " смела ". Така че си споделих: " Добре тогава, ще продължа да бъда този човек ".

Но в случай че Уилсън в началото прегръща сходна концепция, свалянето на тегло й демонстрира какъв брой крепко са вкоренени стандартите. " Имаше някои хора, които споделиха: " О, ние не мислим, че тя към този момент е занимателна ", или " Сега тя ме загуби като почитател, тъй като към този момент не мога да се свържа с нея ", сподели тя в изявление за " Ню Йорк Таймс ".
Стандарти
Ребел не е единствената актриса, която се сблъсква с отрицателна реакция, когато взема решение да отслабне. Британската комедиантка Дейзи Мей Купър, звезда от This Country, също взема решение да смъкна непотребните килограми по здравословни аргументи, което се наложи да изяснява след рецензиите вследствие на това, казвайки на Grazia: " Получих някои известия като: " Е, в този момент ти загуби от тежестта си, към този момент не си занимателна ". Защо дамите би трябвало да са ши*ани дебелани, с цел да са смешни? Това ме ядосва толкоз доста. "



Това демонстрира в каква невъзможна позиция се намират доста от по-едрите звезди, които освен се оправят с предразсъдъците на промишлеността, само че се оказват естествени представители на " образната позитивност ", без значение дали са желали да влизат в тази роля или не.

Адел, за която Уилсън твърди, че я " ненавижда ", тъй като хората в миналото са ги бъркали, сподели в изявление за Опра Уинфри през 2021 година, след отслабването си: " Бях положително настроена към тялото си преди, положително настроена съм към тялото си и в този момент. Но не е моя работа да валидирам какво хората изпитват към личните си тела. Чувствам се зле, че съм предиздвикала хората да се усещат зле във връзка с личната си визия, само че това не е моя работа. Просто се пробвам да подредя живота си. "
 Снимка: Getty Images
Звездата от " Еуфория " Барби Ферейра също приказва за " body positive " натиска: " Толкова е смешно, че хората просто допускат това за мен. Какво - казвала ли съм го в миналото? Не, в никакъв случай не съм го казвала. Вие го казахте вместо мен и просто ми го вменихте. "

Ролята на Ферейра в " Еуфория " в началото е приветствана от феновете поради облика й на по-едра гимназистка, преди героинята й да бъде разочароващо изоставена в сезон 2. Ферейра, която напусна шоуто, споделя в подкаста на Дакс Шепърд: " Мисля, че моята героиня, която обичам толкоз доста, към този момент нямаше какво повече да покаже... Наистина желаех да мога да не бъда дебелата най-хубава другарка, разбираш ли? "



Последното десетилетие сподели, че има място, а и търсене, за доста по-нюансирани огромни герои - Ани на Ейди Брайънт в Shrill и Кейт на Криси Мец в This Is Us са два образеца. Survival of the Thickest на Netflix, с присъединяване на комедиантката Мишел Бюто в ролята на по-едра жена, преживяваща разлъка и кариера в стилната промишленост, е разказан като " любовно писмо до дами с огромни размери ". Но напредъкът е муден, а на огромния екран нещата се случват още по-бавно.

Едва предходната година Брендън Фрейзър завоюва " Оскар " за ролята на тежащ 272 кг. депресиран аскет - роля, за която той носи пълен костюм. Пишейки в The Guardian за кино лентата, Линди Уест, сценарист и продуцент на телевизионното шоу Shrill, споделя, че това е: " Фантазия за тлъста бедност, удостоверение, че " вършим това " сами на себе си: че гълтаме кофи с пиле като безмозъчни зверове, че в никакъв случай не виждаме света, в никакъв случай не оставяме слънцето да стопли телата ни, в никакъв случай не стъпваме в морето, в никакъв случай не вършим изкуство, в никакъв случай не усещаме човешко допиране, в никакъв случай не живеем същински. "



Имаше и рецензии, когато Ема Томпсън носи пълен костюм, с цел да изиграе ролята на мис Трънчбул в римейка на " Матилда " от 2022 година Шанън Пърсър, която играе Барб в Stranger Things, написа в Туитър: " Не се наемат едри артисти за емблематични едри герои, тъй като желаят огромна звезда. Почти няма едри огромни звезди, тъй като на едрите артисти не е разрешено да се движат нагоре... промишлеността ни вижда като двуизмерни украшения. "
 Снимка: БТА/АП
Все още има да се измине дълъг път, преди тежестта на един артист да не се възприема като определяща характерност от кастинг сътрудниците и продуцентите. Както неотдавна сподели Давайн Джой Рандолф, обяснявайки за какво скорошният й триумф надвишава фантазиите й: " Когато в действителност разберете климата на тази промишленост и кой споделя историите, ще видите, че ние сме маргинализирани. " Рандолф завоюва Оскар за най-хубава поддържаща женска роля за играта си в The Holdovers, произнасяйки тирада, която беше напълно за приемането на хората като нея: " Винаги съм желала да бъда друга, само че в този момент съзнавам, че просто би трябвало да бъда себе си. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР