Степанакерт е бомбардиран и снощи, съобщи кореспондентът на Франс прес.

...
Степанакерт е бомбардиран и снощи, съобщи кореспондентът на Франс прес.
Коментари Харесай

Война! Степанакерт отново е бомбардиран

Степанакерт е бомбардиран и нощес, заяви кореспондентът на Франс прес.

Главният град на региона Нагорни Карабах бе обстрелван неведнъж през 13-дневната война сред локалните арменски сепаратисти и Азербайджан. Стотици здания са напълно или отчасти разрушени.

Миналата нощ воюващите се съгласиха на помирение за замяна на пленници, само че също така дадоха обещание да поведат договаряния всъщност за решение на териториалните си разногласия.

Въпреки примирието, спорадичните престрелки продължиха през огромна част от следобеда и вечерта, като се изключи няколко часа мъртвило.

По-рано през днешния ден Армения и Азербайджан си насочиха взаимни обвинявания за нови офанзиви в сепаратистката област Нагорни Карабах. Това става, макар контрактуваното с посредничеството на Русия прекъсване на огъня от 12 часа през днешния ден.

Въпреки оповестеното помирение арменските въоръжени сили не престават да нападат позициите на азербайджанската войска, както и обитаеми места. Това разгласи на брифинг Хикмет Гаджиев, консултант на азербайджанския президент Илхам Алиев. Гаджиев заплаши, че в случай че Армения продължи провокациите, Азербайджан ще употребява правото си на самозащита и ще даде „ съответен отговор “. Представителят на арменското министерство на защитата Арцрун Ованисян на собствен ред упрекна Азербайджан в продължение на обстрела по територията на Армения.

Ще напомня, че тристранните договаряния в Москва сред министрите на външните работи на Русия, Армения и Азербайджан продължиха повече от 10 часа – от през вчерашния ден следобяд до през днешния ден на разсъмване. След приключването им съветският външен министър Сергей Лавров огласи подписаното съглашение:

" Обявява се преустановяване на огъня от 12ч. на 10 октомври 2010г. с филантропични цели за продан на военнопленници и други арестувани лица и на телата на починалите при посредничеството и в сходство с критериите на Международния комитет на Червения кръст. Конкретните параметри на режима на преустановяване на огъня ще бъдат съгласувани в допълнение ".

Лавров добави, че Баку и Ереван ще пристъпят към директни договаряния за скорошно реализиране на спокойно споразумяване на спора. Както и че страните признават неизменността на съществуващия преговорен формат.

Франция прикани участниците в Нагорнокарабахския спор да се придържат към примирието, контрактувано тази нощ в Москва.

Арменската и азербайджанската страна си размениха обвинявания за нарушение на примирието. Кореспондент на организация Франс прес удостовери, че в региона на Степанакерт са били регистрирани няколко гърмежа след 12 ч., когато огънят трябваше да бъде преустановен.

Говорителка на френското външно министерство подкани Ереван и Баку да стартират договаряния за спокойно споразумяване на териториалния спор, без всевъзможни предварителни условия.

Но азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов укори Франция, че въпреки и ръководител на медиаторите от Организацията за сигурност и съдействие в Европа, е нарушила правилото за индиферентност.

Президентът на Иран Хасан Рохани се разгласи против намесата на " трети страни " в обстановката към Нагорни Карабах.

Това би довело до " стягане " и " разширение " на спора, предизвести Рохани в телефонен диалог с съветския си сътрудник Владимир Путин.

Иранският водач е изразил паника поради наличието на " някои терористични групи " в Нагорни Карабах, което съгласно Рохани може да се окаже рисково както за Иран, по този начин и за Русия.

Преди дни съветската страна укори Турция, че трансферира наемници от Северна Сирия в помощ на съдружника си Азербайджан. Според шефа на съветското външно разузнаване Сергей Наришкин измежду наемниците има кюрдски екстремисти и джихадисти от групировката " Хаят Тахрир аш Шам ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР