Стенописите на Клисурския манастир Св. св. Кирил и Методий“, който

...
Стенописите на Клисурския манастир Св. св. Кирил и Методий“, който
Коментари Харесай

Стенописите на Клисурския манастир са реставрирани за първи път

Стенописите на Клисурския манастир „ Св. св. Кирил и Методий “, който се намира на територията на община Вършец, са реставрирани за първи път от основаването им, като финансирането е обезпечено по Програмата за развиване на селските региони, заяви за Българска телеграфна агенция архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия.
Проектът, който е изцяло приключен към днешна дата, е на стойност 500 хиляди лв. и е почнал още през 2019 година. Пандемията от КОВИД-19 забавя осъществяването на всички действия.  
Това е първата интервенция по стенописите в манастира, направени при започване на 20-и век. За храмовите чиновници реставрацията е огромно достижение, защото потребността от консервация е била наложителна. През последните 20 години манастирът съумява да кандидатства и осъществя дузина планове, помогнали за цялостното реновиране на постройките на комплекса и дворните му пространства. Ремонт на външната част от храма е изработен през 2005 година, добави отец Антим.
Оригиналните фрески са дело на иконописците Господин Желязков и Георги Богданов. Завършвайки Божия облик, който се намира на купола на храма, Господин Желязков пада и умира, а стенописите Георги Богданов довършва самичък. Тяхната работа е в жанр живопис и е огромна полезност, изобразяваща разнообразни подиуми и светци от християнската вяра. При реставрацията се демонстрират и облици на светци, които досега са били изцяло заличени от горящите в храма свещи.  
Сред полезностите в Клисурския манастир е и неповторим иконостас – дърворезба, дело на майстори от Дебърската школа. Инкрустираните в него икони са от 1891 година Подписът под иконите, който се разкрива едвам при актуалната реституция, е на Никола Иванов – образописец, ослепителен представител на Самоковската иконописна школа, описа архимандрит Антим.
Клисурският манастир е четвърти по величина в България и е най-големият от епархийските манастири. През вековната си история той е опожаряван и съграждан няколко пъти.
„ Призовавам всеки, който има опция да пристигна да посети светата обител и да почувства благодатта на това духовно общение “, добави отец Антим.
Официалното разкриване на актуализирания храм ще е на 11 май, на празника на светите братя Кирил и Методий, настойници на църковната обител. Въпреки избраната дата за разкриване, манастирът ще означи с тържествени богослужения великденските празници, на които се отслужват специфични молебствия, а всеки записал своето име ще бъде упоменат в службата, изясни архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия./БТА
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР