Областният управител на Монтана Ивайло Антонов съобщи, че е изпратил

...
Областният управител на Монтана Ивайло Антонов съобщи, че е изпратил
Коментари Харесай

Областният управител на Монтана се възпротиви на пускането на ТИР-ове през Петрохан

Областният шеф на Монтана Ивайло Антонов заяви, че е изпратил документално несъгласие до Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) срещу плануваното от 23 май стартиране на тежкотоварни камиони да се движат по път II-81 през прохода " Петрохан " в Стара планина.
Антонов съобщи, че в случай че камиони с тегло над 12 тона бъдат пуснати да се движат от Монтана към София през прохода " Петрохан ", то това ще сътвори огромна заплаха от транспортни катастрофи, защото пътят е стеснен и ТИР-овете неизбежно навлизат в насрещното платно на завоите. Освен това те бързо унищожават пътната настилка, къщите наоколо до шосето се напукват от вибрациите и стопаните им стартират да стачкуват. В регионалната администрация в Монтана има доста тъжби от хора от района, които са срещу стартирането на тежкотоварни камиони през " Петрохан ", където и в този момент трафикът е доста натоварен, уточни Антонов. Той разяснява, че се надява управлението на АПИ да регистрира посочените във възражението му рискове и да преразгледа решението си за стартиране на камиони над 12 тона през " Петрохан ".
В момента АПИ е разгласила план за заповед за стартиране на ТИР-ове с тегло над 12 тона през " Петрохан ", по който до 23 май тече публично разискване. Причината за ориентиране на тежкотоварния трафик през прохода е идно затваряне на пътя Мездра-Ботевград поради ремонт и създаване на ново трасе.
От регионалната администрация в Монтана припомниха, че от години има възбрана за прекосяване на тежкотоварни коли през прохода " Петрохан ", само че напролет на предходната година АПИ анулира краткотрайно възбраната и пусна камионите в едната посока – от Монтана към София. В резултат на това зачестиха злополуките по шосето, последваха митинги на локалните хора и възбраната още веднъж беше върната.
Кметът на общината Радослав Найденов заяви, че от няколко дни и в Берковица е проведена подписка срещу прекосяването на ТИР-ове през " Петрохан ". До в този момент в нея са се подписали над 1100 души./БТА
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР