Стефани Станчева, професор по политическа икономика в Харвардския университет, е

...
Стефани Станчева, професор по политическа икономика в Харвардския университет, е
Коментари Харесай

Български учен от Харвард печели престижна международна награда

Стефани Станчева, професор по политическа стопанска система в Харвардския университет, е един от двамата учени, които печелят тазгодишната влиятелна интернационална премия Bright Mind Award.

Тя ще й бъде връчена на гала в Берлин на 14 ноември. Това е написано в електронния вестник The Harvard gazette.

Наградата се връчва всяка година от Берлинския център за обществени науки, като с нея се отличават млади учени, които имат значим принос за политическите и икономическите промени.

„ За мен е същинска чест да бъда един от двамата носители на премията Bright Minds Award “, споделя Станчева, представена от изданието. „ Много съм щастлива, че работата ми, целяща да се потопя в мозъците на хората и да схвана по-добре техните усещания, възгледи и вярвания, резонира у другите “, споделя тя.

Станчева е родена в Кричим, България, френска икономистка, която се причислява към факултета по обществени науки в Харвард през 2016 година Тя е и член на Френския съвет за стопански разбори, който поучава френското държавно управление. Известна е с проучванията си на данъчните системи по света. За тази цел тя учи дълготрайните резултати на данъчната политика върху всичко - от образованието до нововъведенията.

Основната тематика на нейните изследвания е по какъв начин жителите гледат на данъчното облагане и другите публични политики. Работата й е необятно представена и оповестена постоянно във водещи университетски списания.

В момента Станчева е съредактор на Quarterly Journal of Economics. Освен това през 2018 година основава Лаборатория по обществена стопанска система в Харвард, където управлява създаването на широкомащабни изследвания и опити, предопределени да оценят публичното мислене по редица стопански въпроси.

Последните планове в тази лаборатория се занимават с това да уловят настройките в разнообразни страни по отношение на поляризацията, демократичния крах, преразпределението и търговията.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР