Стефан ТашевМодерно е да се кани бившият вътрешен министър и

...
Стефан ТашевМодерно е да се кани бившият вътрешен министър и
Коментари Харесай

Само в Breaking.bg: Как Бойко Рашков унищожи охраната на границата

Стефан Ташев

Модерно е да се кани някогашният вътрешен министър и претендент народен представител от „ смяната “ Бойко Рашков в телевизионните студия. Там той със мистериозен тип споделя компромати и приказки, както преди две години разказваше за „ противозаконни подслушвания “, „ ястие на хора “ и „ милиони левове от автомагистрали, изнесени в чували за отпадък “. По една тематика обаче някогашният министър на вътрешните работи е безгласен. Затова и обслужващите го „ публицисти “ не му задават въпроси по нея.

А тематиката е кой позволи мигрантската рецесия, която заля България, до момента в който Рашков бе вицепремиер и министър на вътрешните работи и твърдеше, че такава рецесия няма?

В идващите редове ще се опитам да отговоря на тази неуместна за някогашния комунистически следовател, недостижим от закона, тематика.

С Постановление на Министерски съвет от 2015 година ръководството на инженерното оборудване от възпрепятстващ вид по българо-турската граница (проектирането, построяването и поддържането му)-оградата е предоставено на регионалните шефове  на Бургас, Ямбол и Хасково – всеки за сектора от оборудването на територията на съответната област. През годините от време на време те провеждат поддържането, ремонта и възобновяване на провалите на оградата, породени от естествените стихии и изключително поройните дъждове, както и от нарушение на целостта ѝ от незаконни имигранти.

Съоръжението се поддържа до м. май 2021 година, когато Бойко Рашков е назначен за длъжностен заместител министър-председател и министър на вътрешните работи и трансформира целите на министерството.

Няколко месеца по-късно, в желанието си да показва интензивност и да разполага с още финансови запаси, вицепремиерът и министър Рашков упорства пред второто служебно държавно управление с министър-председател Стефан Янев: всички отговорности за инженерното оборудване да се поемат от Министерство на вътрешните работи. По тази причина на 16.09.2021 година Министерския съвет  приема Решение за лишаване от регионалните шефове на Ямбол, Хасково и Бургас поддържането на инженерното оборудване  и даването му за ръководство на Министерство на вътрешните работи.

По време на невиждано засилващ се миграционен напън, тази осъществена самодейност на Бойко Рашков може да се дефинира като груба управническа неточност, защото Министерство на вътрешните работи няма свои структури и техника за осъществяването на такава характерна инженерно-строителна активност и то в подобен мащаб.

Въпреки това Рашков натоварва напълно с тази отговорност Главна дирекция „ Гранична полиция “ – конструкция със напълно друг профил, която е премного ангажирана със съществени задания от национално значение. Вместо главната цел на активността на дирекцията да е ориентиран към защита на границата и противопоставяне на миграционния напън, Рашков я претрупва с несвойствени функционалности.

В същата тенденция, още веднъж по искане на Бойко Рашков, за поддържане и ремонт на оградното оборудване Министерски съвет обезпечава и спомагателни 5 000 000 лева към бюджета на Министерство на вътрешните работи. След половин месец, при започване на октомври 2021 година отново по гледище на някогашният заместител министър-председател Бойко Рашков, Министерски съвет отпуска още 37 000 000 лева в допълнение в бюджета на Министерство на вътрешните работи за 2021 година, за – обезпечаване на дейностите при засиления миграционен напън.

С такива средства Бойко Рашков би могъл освен да провежда поддръжка на оборудването, само че и да надгражда ограниченията за защита на границата. Но целите на страната не са цели на Рашков – той си има свои!

Предизборно, с негова заповед от 24 октомври 2021г. чиновниците на министерството са получили по 600 лева За 25 000 000 лева от отпуснатите 37 000 000 лева са наградени служители на реда, болшинството от които нямат връзка с защитата на границата и миграционния напън. Все отново избори идват и Рашков би трябвало да се изяви. С това се прави класическо „ пазаруване на гласове “, с цел да бъдат подтикнати чиновниците на Министерство на вътрешните работи да гласоподават за Румен Радев и „ смяната “.

Накратко, Рашков поема отговорността за защитното оборудване и го стоварва на Гранична полиция. Осигурява от Министерски съвет средства, които не употребява по предопределение. После раздава парите, с цел да си пазари на едро гласове на изборите. „ Перфектна скица “ за наша сметка! 

Снимка: списък

В същото време за съответните потребности на „ Гранична полиция “ има грантови съглашения за финансиране от Европейския съюз на техника за защита на границите. Изготвени са голям брой планове за поддържане на техниката, замяна и обезпечаване на нова. Те са оповестени в Агенцията за публични поръчки, с възложител „ Гранична полиция “.

Но за Бойко Рашков те също не са приоритет – няма придвижване по публичните поръчки, не се усвояват средства и съществува огромен риск да се изгубят към този момент утвърдени средства,  в случай че не се подхващат рискови ограничения за реализирането на плановете.

В дирекция „ Международни планове “ при Министерство на вътрешните работи има обстоен график за реализирането на плановете, само че по Рашково време той изобщо не се извършва. Средствата се употребяват единствено за командироване на чиновници от Гранична полиция и регионалните дирекции на полицията от вътрешността на страната към границата. Опитни чиновници на министерството споделят, че с част от тези 37 000 000 лева е могло да се влагат и в още ограничения за отбрана на границата, както и наоколо да се построят хотели за командированите служители на реда, с което след това да се спестят част от разноските за командировки, както и да се пести време за пътешестване.

По времето на Рашков вложенията в специфична техника и съоръжение клонят към нула. 

Автотранспортната техника на границата е в окаяно положение. Обществена загадка е ситуацията с униформеното облекло и обувки. Съществуват и данни, че закупените рентгени за диагностика не са в редовност и не се подхващат ограничения за своевременното им поправяне, макар че са значими за инспекциите на колите и за работа с тях има подготвени полицейски екипи, които без тях могат единствено да бездействат.

Този, характерен на Рашков, управнически метод към директно следената от него активност на „ Гранична полиция “ повече наподобява на саботиране защитата на границата.

Рашков в никакъв случай не признава свои неточности и до момента отхвърля да е имало проблеми на границата по негово време. Жестоката истина е, че с несъответстващите си решения и безучастие той сътвори предпоставки за в допълнение увеличение на миграционния напън и опция за усложняване на ситуацията в страната като външна граница на Европейския съюз, както и застрашаване на националната сигурност на България.

Оградата не поддържа

Под управлението на Рашков „ Гранична полиция “ може да поставя старания, само че те са в неправилна посока. Интересно е да се разбере: Провеждани ли са по негови инструкции при изборите през 2021 година профилирани полицейски интервенции на Граничен контролно-пропусквателен пункт на южната граница? Имало ли е съвсем 24 часово задържане на влизане в страната на рейсове, официално оповестено като инспекция за незаконни мигранти?

Всеки може да си показа: какъв брой минути са нужни за инспекцията на един рейс – пасажери и багажни отделения. Да не би някои мигранти да са скрити при моторите или в аварийните гуми?! Така разпоредените от Рашков профилирани полицейски интервенции не преследват ли напълно други цели, нямащи нищо общо с превъзмогването на мигрантския напън? Ако от тях имаше какъвто и да е резултат, Рашков щеше да се похвали незабавно за огромните си триумфи.

За необятната общност, за чиновниците на Министерство на вътрешните работи, както и за служебния министър Иван Демерджиев може да съставляват интерес няколко въпроса по този мотив:

– Разпореждани ли са от Рашков и има ли одобрени проекти за тези специфични интервенции? Какви са резултатите от тях?

– Как тъкмо са изразходвани тези 5 000 000 лева за оградното оборудване и още 37 000 000 лева за мигрантския напън, откакто средствата са отпуснати целево?

-Дали е правомерно пренасочването им?

– По какви аргументи не са предприемани ефикасни дейности по публичните поръчки, с обезпечено грантово финансиране от Европейския съюз по множеството планове за поддържане на техниката, замяна и обезпечаване на нова техника и съоръжение, по този начин нужни на Гранична полиция?

– Има ли незаконни дейности на Рашков? А на Кирил Петков?

Бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Рашков заема длъжността на 12.05.2021 година и от този момент е осведомен с проблемите и дилемите на Министерство на вътрешните работи, включително и на миграционния напън. През 15-те месеца като министър, а и по-късно, неведнъж публично е заявявал, че ситуацията на границата е под надзор. За това време Рашков би могъл да се запознае с проблемите, да набележи ограничения за решаването им, както и да възнамерява и разпореди ограничения за стабилизиране на дейностите по противопоставяне на миграционния напън на границата.

Но, чак когато държавното управление на Кирил Петков към този момент е в оставка, без никаква предварителна подготовка, министърът в оставка Рашков взема решение да „ реформира “ най-натоварената заради миграционния напън РДГП – Елхово. Въпреки, че е министър повече от година, чак когато е в оставка, на 16.07.2022 година Рашков разкрива ново ГПУ – Резово, без никаква предварителна подготовка на материалната база.

Бусът минава оградата със Салам Алейкум

Бившата застава „ Резово “ е изоставена още преди доста години и е в окаяно положение – битовите условия не дават отговор и на най-ниски стандарти за живот. Към 16.07.2022 година условия за работа също няма: пространствата не са оборудвани с нужната техника, не са построени информационни връзки, няма деловодство и документите се извеждат в РДГП „ Елхово “. Това също затруднява ежедневната активност на ГПУ „ Резово “. Всичко това демотивира граничните служители на реда, които и без друго са преуморени от непрекъснатото огромно натоварване и ексклузивен труд.

В същото време, Рашков не изпитва такива проблеми – за него работят почивните бази на Министерство на вътрешните работи, с ВИП обслужване като римски патриций, само че за сметка на страната.

Продължавайки имитацията на промяна, през юли 2022 година министърът в оставка Рашков разпореди уволнението на сътрудниците защита в РДГП „ Елхово “, придобили и упражнили право на пенсия. Без да вземе поради, че множеството от тях са някогашни чиновници на Министерство на вътрешните работи и МО и доста от тях – дългогодишни чиновници на Гранична полиция. Такива уволнения Рашков разпореди и в редица други дирекции, на чиновниците, придобили и упражнили право на пенсия, само че в работоспособна възраст. Същевременно по негово време няма разгласи за овакантените длъжности. Основателно може да се допусна, че няма да има нови претенденти за тези длъжности в Министерство на вътрешните работи, които да са с опит в охранителната активност като някогашни чиновници на МО и Министерство на вътрешните работи.

Снимка: списък

Категоричен съперник на тази реплика на промяна е кметът на община Болярово – господин Христо Христов. Внезапното редуциране на ГПУ – Болярово има и други отрицателни последици. В дребното градче всеки гражданин е от голяма важност. Принудителното пренасяне на фамилиите на чиновниците от граничното полицейско ръководство в други обитаеми места – покрай с. Резово и гр. Средец, води до в допълнение обезлюдяване на гр. Болярово и понижаване броя на децата в детските градини и учебните заведения, което е причина за закриването им.

Необоснованите управнически решения на Бойко Рашков не престават и в друга значима конструкция на Министерство на вътрешните работи, обвързвана с миграцонния напън. 

Вече в оставка, той бърза да „ реформира “ и дирекция „ Миграция “. Структурната промяна се състои в това, че Сектор „ Център за краткосрочно настанени чужденци – Елхово “ при отдел „ Специален дом за краткотрайно настаняване на чужденци – Любимец “ е преобразуван в бранш „ Център за настаняване на чужденци “ при дирекция „ Миграция “.

Лагерът в Елхово

Но продължава да се управлява от отдела в Любимец. По предписание на Рашков, в бранша са уволнени чиновници, след това част от тях са назначени още веднъж – към този момент за сътрудници защита. В бранша в Елхово на дирекция „ Миграция “ от 08.07.2022 година по предписание на Рашков са разкрити нови щатове за помощник защита, на които без никакъв опит са назначени 3 дами (бивши перачка и 2 раздавачки на храна). 

 По-рано там са назначени на длъжности по ЗМВР други 4 полицейски чиновници за защита. Така не 4, а към този момент 7 чиновници се занимават с защита на постройка и регион без чужденци – чудна „ оптимизация на промяната “. В момента в центъра има трима украинци, само че за тях се грижат над 20 души личен състав.

Същевременно четиримата чиновници с полицейски пълномощия не се командироват на границата, където могат да вземат участие без никакви разноски на Министерство на вътрешните работи за пътни, дневни и квартирни, защото са локални поданици. Такова струпване на чиновници без отговорности, когато не доближават служителите на реда на границата, е „ доста уместно “ за ефикасното противопоставяне на засиления мигрантски напън. Възникват въпроси: С какви действия 7-те чиновници уплътняват работното си време, по какъв начин са ръководени и следени от техния директен началник – началникът на бранш и по какъв начин се регистрира активността им в дирекцията, защото секторът е директно зависещ там.

В същото време измежду служителите на реда се приказва, че в дирекция „ Миграция “ са осъществени инспекции по заповед на същия някогашен министър Рашков. При инспекциите са открити и тежки злоупотреби с материални средства в отдела в гр. Любимец и неупражнен надзор от шефа на дирекция „ Миграция “ – старши комисар Николай Николов.

Злоупотребите са осъществени при построяването на обекти в центъра в Любимец. Последвали са дисциплинарни инспекции и санкции, в това число и на шефа. И „ за предварителна защита на нарушаванията “ в това време за позволените тежки нарушавания старши комисар Николов е награден през юли 2022 година от министъра в оставка Рашков с най-високото отличие – „ Почетен знак на Министерство на вътрешните работи “.

Тази премия се дава за реализирани високи резултати и значителен принос в служебната активност. Другият началник, началника на отдел в Любимец – комисар Красимир Иванов, е директният началник – отговорник за позволените тежки нарушавания, само че също като ст. комисар Николов още е в редиците на Министерство на вътрешните работи.

В изискванията на неведнъж афишираната от Рашков промяна и съкращения на администрацията, в същата дирекция „ Миграция “ доста е повишен щата на отдел „ Противодействие на противозаконната миграция “, като в отдела е оголен нов бранш. Числеността на отдела към този момент надвишава 45 чиновници с полицейски пълномощия. Интересно е с какво тъкмо са заети те и каква е тяхната натовареност. 

За „ качествата “ на някогашния вицепремиер и министър Рашков да възнамерява, провежда и управлява предпочитаните задания пред страната и Министерство на вътрешните работи може да се съди и от още един индикативен случай. 

Още от началото на м. май 2022 година беше публично известно, че бежанците от Украйна в България ще би трябвало да се реалокират от хотелите по Черноморието и на ново Министерски съвет да търси друго решение за настаняването им. С тази активност бяха главно ангажирани Държавна организация за бежанците и дирекция „ Миграция “ – Министерство на вътрешните работи. Вместо да се възнамерява и провежда тази активност по приема им, въпреки и краткотрайно в обекти на дирекция „ Миграция “, до последния миг 01.06.2022 година продължиха хаосът и неяснотата къде ще бъдат настанени майките с деца и възрастните украинци.

По това време Центърът в Елхово е с нулева подготвеност да посреща бежанци. Няма никакъв резултат от многократните оферти, още от март 2022 година от чиновници пред управлението на дирекция „ Миграция “, по отношение на нуждата от подготовка на центъра за банкет, когато и да възникне нужда. След построяването му, в него не са настанявани бежанци и затова са безусловно нужни довършителни действия по подготовката му за приема. Още от доставянето им през ноември 2021 година не са включени електрозахранването, водоснабдяването и канализацията; фургоните не са оборудвани с постелъчни материали и други При това подготовката им за прилагане не изисква обилни спомагателни запаси, а единствено добра организация. Безхаберие е водещата причина да се стигне до сериозната дата 31.05.2022 година

Тогава в 16.30 ч. за редовия личен състав в центъра идва незабавно предписание от управлението, че на другия ден – 01.06.2022 година в 09.00 ч. центърът би трябвало да е подготвен за посрещане на стотици бежанци. Това постанова повече от 20 часов ексклузивен и изтощителен труд на малобройния състав на центъра за подготовката на към 1700 кревати допълнително от 300 фургона – оборудването им с постелъчни материали и други, включване на електрозахранването и водопроводите, монтиране на противопожарни табла и други На идващия ден идват повече от 600 украински бежанци, за които продължава обезпечаването от същия малочислен състав.

В резултат на „ положителното ръководство “ на Министерство на вътрешните работи от Рашков, още веднъж едни чиновници са претрупани, а други се чудят какво да вършат.   

„ Реформа по Рашков за пример “ според „ изпълненото “ Коалиционно съглашение

По плануваните действия в Приложение 10 на Коалиционното съглашение (впрочем, както и във всички останали приложения на споразумението) не е изпълнено нищо значително. 

Рашков и Кирил Петков.

Приетото през декември 2021 година съдружно съглашение, на тогава ръководещите партии, прилича признати от тях насоки за работа във всички съществени посоки на активност на държавното управление на Кирил Петков. (Приета стратегия няма). Бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков има водеща роля за привеждането в деяние на дилемите, посочени в съдружното съглашение по Раздел 10. Но нищо от заложеното в раздел вътрешна сигурност не е изпълнено. Всички рационално мислещи хора видяха РЕЗИЛлтатите от Рашковото ръководство на Министерство на вътрешните работи. Много чиновници и жители го почувстваха на гърбовете си. Дейността на Министерство на вътрешните работи е тежко смутена. От Рашков останаха единствено претенциите за новаторски триумфи и поръчка за още от същото.

Може би „ феноменалните триумфи “  дават самочувствие на 68 – годишния пенсионер Бойко Рашков да се изявява като „ модернизатор, продължаващ смяната “, да разгласи публично, че е направил 98% промяна в Министерство на вътрешните работи, както и да претендира, че е кадърен да управлява всяка значима държавна конструкция в областта на сигурността.

В такива случаи българският народ споделя: „ …., но НАДАЛИ. “

След това отново се постанова почистване на „ авгиеви обори “, оставени за 15 месеца незаконно неспособно ръководство на Министерство на вътрешните работи от някогашния вицепремиер и министър Бойко Рашков.   

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР