Забавянето на нашата пълна интеграция в ядрото на ЕС, каквато

...
Забавянето на нашата пълна интеграция в ядрото на ЕС, каквато
Коментари Харесай

Димитър Радев: Загубите за България от забавяне на членството в еврозоната се измерват с милиарди

Забавянето на нашата цялостна интеграция в ядрото на Европейски Съюз, каквато е еврозоната, има своя цена, която непрестанно се покачва. Това сподели шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев по време на конференцията „ България в еврозоната, по кое време? “ в София.

„ Тази цена се показва в продължаваща маргинализация на политическата и икономическата външна страна с присъщи на тази маргинализация тематики като беднотия, корупция и външни зависимости. Тези тематики изместват същинския дневен ред на страната, който би трябвало да се концентрира върху нейното модернизиране, изпреварващ стопански напредък и богатство на хората “, сподели Радев и уточни, че мащабът на загубите се мери не с милиони, а с милиарди.

Той означи, че България и Хърватия са почнали дружно процеса на интеграция, само че до момента в който Хърватия е мобилизирала целия си политически и експертен потенциал за нейното реализиране, в България е почнала политическа рецесия.

„ България, за жалост, продължава да се лута в лабиринта на политическата рецесия “, сподели Радев.

Управителят на Българска народна банка уточни, че страната извършва всички номинални критерии за присъединение към еврозоната, без този за инфлацията. Очертава се инфлацията да остане над условията на критерия към датата на идната оценка, която ще бъде направена на база данните от края на май, сподели още той.

Българският лев е една от двете валути отвън еврото, които са част от европейския валутен механизъм, добави той.

Радев уточни, че с приемането на новия Закон за Българска народна банка на процедура е финализиран процесът на правна конвергенция – неотменимо изискване за присъединение към еврозоната. Приключил е и процесът по подготовка за изсичането на българските евромонети и прекосяваме към тестово отрязване на 8 млн. монети – по 1 млн. от всеки номинал.

Българска народна банка и банковият бранш ще бъдат изцяло подготвени в границите на актуалната година за въвеждане на еврото в страната, акцентира Радев.

За влизането в еврозоната обаче е нужна ясно открита, устойчива проевропейска политическа структура, сподели той.

На по-ранния стадий на политическата рецесия изпълнителната власт демонстрираше мощно неуверена позиция за присъединението на еврозоната, означи Радев.

Последното държавно управление стъпи на ясно изразена проевропейска платформа, само че както сподели развиването на събитията, се оказа извънредно неустойчиво, добави шефът на Българска народна банка.

Според него възможностите на България да се причисли към еврозоната през 2025 година остават, само че с цел да завършваме сполучливо процеса през 2025 година, се нуждаем и от проевропейска, устойчива политическа структура.

„ За всички ни към този момент е ясно, че стратегическата цел на България е да извърши изискванията за участие в еврозоната до края на 2024 година и да въведем еврото през идната година “, сподели министърът на стопанската система и промишлеността Петко Николов.

Действията, нужни за постигането на тази цел, са свързани със спазването на бюджетната дисциплинираност и понижаване на инфлацията до равнищата на страните с най-ниска инфлация в еврозоната, сподели още той. Министърът на стопанската система уточни, че точно покриването на инфлационния аршин остава предизвикателство за България.

Сред изгодите за страната от приемане на еврото той посочи повишението на кредитния рейтинг на страната и по-ниските разноски по преводи за бизнеса./Investor.bg

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР