Ставаме свидетели на един от най-вълнуващите сезони в историята на

...
Ставаме свидетели на един от най-вълнуващите сезони в историята на
Коментари Харесай

Бетонира ли си "Манчестър сити" пътя към нова титла

Ставаме очевидци на един от най-вълнуващите сезони в историята на Висшата лига и най-напрегнатата борба за купата " - това заключиха доста специалисти в Англия при започване на декември, когато трите тима, борещи се за първото място, бяха събрани в две точки.

Само месец по-късно обстановката във Висшата лига е радикално друга - " Манчестър сити " стартира 2022 година с пред най-близкия си преследвач. " Гражданите " към този момент наподобяват като главен любимец да защитят купата и да я завоюват за четвърти път в шест сезона с Хосеп Гуардиола отпред.

Но може ли да се каже още при започване на януари, че " Сити " не може да бъде настигнат от " Челси " и " Ливърпул "?

Да играеш, с цел да спечелиш

" Мисля, че " Сити " ще завоюва купата, просто не виждам по какъв начин " Челси " и " Ливърпул " могат да съкратят разликата. Дори и " Ливърпул " да беше спечелил на " Стамфорд бридж ", след което да вземе и отсрочения си мач, разликата щеше да е шест точки, което отново е доста. Сега се нуждаеш от най-малко три неточности на " Сити ", което виждаме, че просто не се случва ", разяснява някогашният бранител на " Ливърпул " Джейми Карагър.

Дотук огромната разлика сред " Сити " и останалите два кандидата идва от броя на равенствата - едвам две за " жителите ", седем за " Челси " и шест за " Ливърпул ". Трите отбора имат по две загуби, а по броя победи " Сити " е надалеч напред - 17 против 12 за другите два тима.

 Бетонира ли си
© Reuters

От 2017 година насам първенецът във Висшата лига прави приблизително по 3.4 равенства на сезон, което не дава доста шансове на сини и червени. Единственият случай от 2005 година насам, при който първенецът приключи с двуцифрен брой равенства, е купата на " Лестър " през 2016 година (12).

" Виждаме, че " Сити " печели, когато играе добре, печели, когато не е толкоз безапелационен, само че печели и когато играе едва. Визирам последните два мача с " Брентфорд " и " Арсенал ", това е огромната разлика ", споделя Греъм Сунес.

" Ливърпул " поведе 17 пъти в мачовете си през сезона, колкото и " Сити ". Разликата идва от там, че " жителите " завоюваха всички 17 пъти, а " Ливърпул " единствено 12. Виждаме, че тимът на Клоп е доста мощен в офанзива, " Челси " впечатлява в отбрана през огромна част от времето, само че " Сити " е ги превъзхожда и в двете елементи на играта ", прибавя Карагър.

Какво следва

В историята си Висшата лига е виждала невероятни обрати, само че дотук " жителите " са тимът, който в никакъв случай не е допускал да бъде сюрпризиран, когато води. И в двата случая, в които " Сити " водеше по Коледа, по-късно победи и с купата.

Дотук тимът на Гуардиола е с най-хубавата офанзива (53 вкарани гола), позволил е единствено 13, а също по този начин е в серия от 11 следващи победи.

" Голямата разлика не пристигна от това, че другите тимове губят точки някъде, а че ние спечелихме всичките си мачове ", сподели в края на 2021 година Гуардиола.

 Бетонира ли си
© Reuters

" Сити " в действителност мина през натоварения декември като на церемониал - 7 победи от 7 мача и впечатляващите 24 вкарани гола.

На 15 януари за " жителите " следва нов сериозен тест мач с " Челси " вкъщи. " Ако те завоюват и този мач, то няма да има повече въпроси към първото място ", сподели Алън Шиърър.

До края на сезона " Сити " гостува само на " Уест Хем " от актуалните тимове в топ 7 (при това в предпоследния кръг), а приема у дома " Тотнъм ", " Манчестър юнайтед " и " Ливърпул ".

Тепърва за " Ливърпул ", който има и мач по-малко, следва претрупан месец, в който алените ще са без Мохамед Салах и Садио Мане, заминаващи за Купата на Африка. Дотук двамата са виновни за близо 50% от головете на отбора, като се разписаха и против " Челси ".


© Reuters

" Ливърпул " ще бъде без Мане и Салах в идващия месец

" Отборът наподобява повече на този от първите два сезона на Клоп - играе добре, само че не може да печели мачовете си. Затова няма и по какъв начин да завоюва купата ", заключва Карагър.

Колкото до " Челси ", сините започнаха впечатляващо сезона, само че бяха сполетени от вълна на контузени и заболели тъкмо през декември. С 13 изгубени точки за месец тимът на Томас Тухел също наподобява като навън от борбата, още повече и след дисциплинарните проблеми със звездата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР