Става въпрос за Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски районВ Закона

...
Става въпрос за Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски районВ Закона
Коментари Харесай

Ново 20: Закон разделя територията на България на четири района с подкрепата на ЕК и Световната банка

Става въпрос за Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски регион

В Закона за районното развиване няма да се дефинират административни центрове на регионите.

Предвижда се да могат да бъдат избрани градове, в които да се реализират функционалности по обмисляне, програмиране, ресурсно обезпечаване, наблюдаване и оценка на районното развиване.

Това е един от акцентите в квалифицирания план за изменение на Закона за районното развиване, предава Блиц. С него се предлага нов териториален обсег и вид с четири региона - Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски регион.

Това разгласи при присъединяване си в годишната среща на локалните управляващи в к.к. " Албена " министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, оповестиха от ведомството.

Министър Аврамова е обяснила, че с измененията се предлага нова система от документи за стратегическо обмисляне на районното развиване. Предвижда се с нея да се вкарат нов вид документи на всяко равнище, сплотяващи стратегическото и пространствено обмисляне на районното развиване, като ще отпаднат стратегическите документи на регионално равнище. Друго предложение е общинският проект за развиване да включва и интегриран проект за градско възобновяване и развиване. Нов миг ще има и при организацията на ръководство на районното развиване, е съобщила още районният министър.

Предлага се въвеждане на двустепенен модел на ръководство на районни препоръки за развиване в районите, който ще включва управнически и експертно-технически състав. Правомощията им ще бъдат разширени. Те ще извършват функционалности за осъществяването на стратегии, съфинансирани от Европейски Съюз, в това число във връзка с координиране, избор и оценка на планове в осъществяване на проекта за районно и пространствено развиване на района при прехвърляне на функционалностите от съответните ръководещи органи на оперативните стратегии. Предлага се отпадане на регионалните препоръки за развиване. Конкретните механизми за реализиране на препоръчаните промени ще бъдат изяснени в правилника за използване на закона, който ще бъде подготвен шест месеца след издание на закона. Предстои предлагането за изменение на закона да бъде подложено на публични съвещания и междуведомствено координиране.

Промяната на модела за районна политика се извършва с поддръжката на Световната банка и Организацията за икономическо съдействие и развиване, в съгласие с Европейската комисия, е споделила Петя Аврамова.

Началникът на Дирекцията за народен строителен надзор арх. Иван Несторов, който също е взел участие в полемиката, е съобщил, че поради позволени нарушавания са отнети лицензите на три компании за строителен контрол: " ИНЕКС КОНСУЛТ " ООД, " Глобал Консулт 07 " ООД и " Билд Контрол " ЕООД.

Одобрени са кадастралната карта и кадастралните регистри за над 73 000 кв. км, представляващи съвсем 66 на 100 от територията на страната. Набраната информация обгръща 13,6 млн. недвижими парцела, е съобщила на форума изпълнителният шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Виолета Коритарова. Кадастърът е покрил всички регионални градове, 124 общински центрове и 671 други обитаеми места и територии с развъртян пазар на парцелите и вложенията, включващи Черноморското крайбрежие и планинските курорти./  Блиц

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР