“Става дума за подворие и особен статут на имота и

...
“Става дума за подворие и особен статут на имота и
Коментари Харесай

Скандалът с руската църква: Чия е, кой назначава свещениците и кой има право да я затваря?

“Става дума за подворие и необикновен статут на парцела и на хората, които обитават в него, които водят работа – хора с нравствен ранг, с духовни връзки. Очевидно, че разногласието чия е църквата и чий е парцелът не е доста комплициран, тъй като на процедура се оказва, че този името е съветска благосъстоятелност. Пропуснати са моменти, в които е могло да се обясни статутът или парцелът да бъде включен към парцелите с дипломатически статут. Той си остава благосъстоятелност на съветското посолство – по този начин и на съветската страна, в същото време под юрисдикцията на Руската православна черква. Възниква въпросът могат ли в този момент да служат български свещенослужители, откакто този парцел е затворен от неговия притежател “, разяснява пред bTV журналистът и някогашен сътрудник на БНР в Москва проф. Валерий Тодоров.

 

“Важно е да се направи разграничаване сред правния статут на Руската черква “Свети Николай “ в София и нейния каноничен статут. Там идва всички неразбирателства последната седмица в разнообразни студиа и разнообразни разбори на разнообразни анализатори. Каноничният статут на храма няма нищо общо с неговия юридически статут. Правният статут ще се обясни според българското право – ще се потвърди дали притежател е съветското посолство или друго юридическо лице или съответна институция “, уточни богословът Йордан Георгиев 

 

По думите му храмът се намира в юрисдикцията на българската православна черква, според каноните на православната черква, само че в тази ситуация към този миг притежател е съветското посолство. 

 

Според него български свещеници няма по какъв начин да служат в този храм, тъй като сега той е заключен. Припомняме, че Негово Светейшество Българският патриарх Неофит съобщи, че ще назначи софийски духовници и е уведомил за подхванатите дейности съветския патриарх Кирил като чака подпомагане за отварянето на храма. 

 

“Имаме една доста забавна обстановка, при която на благосклонност съветски дипломат би трябвало да отключи храма, с цел да могат българските свещеници да служат “, разяснява Йордан Георгиев.

 

Според него още от 2018-2019 година се е знаело, че архимандрит Васиан Николай Змеев е разузнавач, а той самият е подавал сигнал, на които никой не е обръщал внимание.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР