Статутът на Македонската православна църква /МПЦ/ - Охридска архиепископия бе

...
Статутът на Македонската православна църква /МПЦ/ - Охридска архиепископия бе
Коментари Харесай

Ципрас подкрепи усилията на Вартоломей за разрешаване на статута на МПЦ- Охридска архиепископия

Статутът на Македонската православна черква /МПЦ/ - Охридска архиепископия бе измежду главните тематики по време на днешната среща на гръцкия министър председател Алексис Ципрас с Вселенския патриарх Вартоломей в Атина.

Разговорът в кабинета на министър-председателя сред двамата продължи час и половина. Ципрас поздрави напъните на Вселенската патриаршия за разрешаване на казуса с каноничния статут на МПЦ-Охридска архиепископия. " Искам да поздравя вашите опити за позитивно разрешаване на църковния аспект към разликите, които имаме с Бившата югославска република Македония. Сигурен съм, че виждате, че и ние се опитваме да разгадаем дългогодишните разлики, които пречат на две прилежащи страни да имат обикновено съдействие и общо развиване. Вярвам, че опциите за позволение може да основат постоянна среда и развиване на Балканите. Това нещо ни е належащо, само че и съдействието, положителното съдействие сред два прилежащи народа, които в болшинството са си православни християни - са значим детайл, който не би трябвало да подценяваме ", сподели Ципрас при започване на срещата с Вартоломей.

" По отношение на църквата в Скопие и въпросът, който споменахте, той влиза в каноническите отговорности на Вселенската патриаршия, която се пробва да отстрани разколничествата там, където съществуват и да работи за общоправославното обединяване и съдействие, по този начин както го вършим през последните години ", отговори Вартоломей.

Преди това Вселенският патриарх разговоря с президента Прокопис Павлопулос и с главата на ГПЦ архиепископ Йеронимос. Двамата разискаха въпросът със статута на МПЦ-Охридска архиепископия и настояването на Украинската православна черква за приемане на автокефалност, оповестиха от Архиепископията в Атина.

Разговорът сред патриарх Вартоломей и архиепископ Йеронимос идва единствено няколко дни, откакто Вселенската патриаршия пое отговорност за споразумяване на каноничния статут на МПЦ. Миналата седмица Светият Синод на ВП разиска въпроса с нерешения каноничен статут на Охридската архиепископия. ВП заяви, че е получено писмо в патриаршията от македонския министър председател Зоран Заев, с което той желае помощ и поддръжка за разрешаване на въпроса със статута на църквата в Република Македония.

В края на известието от Светия Синод на Вселенската патриаршия се споделяше: " Реши да се заеме с този въпрос, да предприеме нужните стъпки, според неприкосновените исторически и канонически права, отговорности и привилегии на първопрестолната Вселенска патриаршия. “

Миналата есен Македонската православна черква /МПЦ/ - Охридска архиепископия изиска от Българската православна черква /БПЦ/ подпомагане за споразумяване на нейния каноничен статут и тя да бъде нейна Църква - майка. В края на ноември Св. Синод на БПЦ сътвори и специфична комисия са споразумяване на статута на МПЦ отпред с митрополит Киприан. В началото на месец януари в Св. Синод на БПЦ се организира среща с архиепископ Стефан - главата на МПЦ- ОА и няколко митрополити. На Великден България даде и плодородния огън на Македония, която за първи път го получи публично. Съвсем ненадейно и в несъгласие на всички нейни стъпки от ноември месец 2017г., на 14 май Св. Синод на БПЦ реши да не изпраща свои представители за празненствата във връзка 1000-годишнината на Охридската архиепископия, която се организира на 28 май в Охрид, Р Македония. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР