Статуквото в съдебната власт се крепи не само на политически,

...
Статуквото в съдебната власт се крепи не само на политически,
Коментари Харесай

Съдебната система отвътре: и троха не пада от белите покривки

Статуквото в правосъдната власт се крепи освен на политически, само че и на вътрешни зависимости, които проличават в назначенията на всички равнища. В правосъдната система е " настъпило време разделно, време да забележим какви са зависимостите в нея ". Думите принадлежат на члена на Висшия правосъден съвет (ВСС) Вероника Имова. И са произнесени във връзка изказванието на към този момент отстранения основен прокурор Иван Гешев, че в правораздавателната система у нас има зависимости.

Статуквото в правосъдната власт се крепи освен на политически, само че и на вътрешни зависимости, които проличават в назначенията на всички равнища.

В правосъдната система е " настъпило време разделно, време да забележим какви са зависимостите в нея ". Думите принадлежат на члена на Висшия правосъден съвет (ВСС) Вероника Имова. И са произнесени във връзка изказванието на към този момент отстранения основен прокурор Иван Гешев, че в правораздавателната система у нас има зависимости.

Имова е един кадровиците в правосъдния съвет, които неведнъж са изразявали пристрастията си към основния прокурор. Тя е и един от четиримата души, които гласоподаваха срещу отстраняването му. По време на процедурата за това, траяла монотонно и изтощително, Имова защитаваше Гешев прочувствено, в това число опита да направи " сцена " на сътрудниците си и да напусне ядосано съвещанието, само че след това се върна, с цел да продължи задачата си в поддръжка на шефа на обвиняването.

Освен нея в отбраната на Гешев по време на съвещанието на Висш съдебен съвет се включи и различен прочут персонаж - зам.-директора на Националната следствена послужвам (НСлС) Ясен Тодоров. Той поддържаше тезата на основния прокурор - че изявлението му за метенето на " политическия отпадък " се дължи на разтърсеното му прочувствено положение. " Приличаше на човек, изправен до стената ", установи Тодоров по време на чуването му в правосъдния съвет.
Реклама
Между него и Вероника Имова обаче съществува и друга връзка, като се изключи че са поддръжници на Иван Гешев. Всъщност те са живото доказателство за думите на Имова, че е време да се разплетат зависимостите в правосъдната система. А случи ли се това, и тя, и Ясен Тодоров рискуват да изпаднат в много неудобно състояние. Най-вече поради трудоустрояването на децата и роднините им в държавното обвиняване.

Според документи, с която " Капитал " разполага, дъщерята на Имова, както и зетят на Тодоров са назначени като прокурорски помощници във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Техен сътрудник на същата служба е и Стефчо Банков - някогашен началник на на отдел " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи, уволнен по времето, когато Бойко Рашков беше длъжностен министър на вътрешните работи. Банков неотдавна беше " осветлен " от заместител основния прокурор Борислав Сарафов като " човек на Гешев ", който управлява " частна конструкция за нерегламентирано наблюдаване " на хора. Става дума за следене, снимане и разработване на компромати за изнудване. До момента Банков не е отрекъл обществените обвинявания към него.

Според източници на " Капитал " състезанията на прокурорски помощни са били " особено " извършени, с цел да бъдат заети позициите точно от хора, които ще са от изгода за позициите на основния прокурор и във Висшия правосъден съвет, и в системата, която той оглавява. Така с изключение на Банков с място във ВКП се снабдяват и Росица Грозева (дъщеря на Вероника Имова) и Георги Насков Георгиев - шурей на Ясен Тодоров.

" Гешев подсигурява работа на децата им, те от своя страна подсигуряват лоялността си към Гешев ", изясняват източници на " Капитал " във ВКП.
Реклама " Не съм една случайница "
Не по този начин обаче считат родителите на трудоустроените. По думите на Вероника Имова щерка ѝ си е спечелила състезанието почтено и честно, тъй като като дете на адвокати желае да продължи традициите на фамилията. Имова по личните си думи е създател на закони и тълкувателни решения, а сътрудникът ѝ Пеню Грозев бил с потвърдена експертиза в наказателното право, а " последната му книга Българска национална телевизия връчвала даже като подарък за феновете ".

" Дъщеря ми е на 41 години и има две деца ", включи в просторното си ревю по тематиката Имова. По думите тя е работила в частния бранш, само че поради любовта си към наказателното право се е явила и почтено и честно е спечелила състезанието. Имова описа още по какъв начин щерка ѝ се явява и на състезания за магистрат, само че не изкарва отлични оценки, както " доста родственици на настоящи магистрати ". " Ще продължаваме да се явяваме на състезания ", добави тя.

Съдебният кадровик не вижда нищо смущаващо в своята позиция. Не на последно място тя посочи за себе си, че не пази никакви политически ползи, а в противен случай, счита, че постоянно е била поредна. В правосъдния съвет Имова пък била поради качествата си, които има като арбитър. " Не съм една случайница ", заключи тя.

Всъщност Вероника Имова беше определена за член на Висш съдебен съвет от Народното събрание. Номинацията ѝ беше издигната от ГЕРБ. Тя стана изключително известна с позициите, които зае във Висш съдебен съвет през 2019 година по проблема " Полфрийман ", когато се разгласи против предварителното освобождение на Джок Полфрийман с аргумента, че е " една българска майка ", а той е пролял " българска кръв ". Оказа се обаче, че сътрудникът й Пеню Грозев е бил юрист на потърпевшите, само че тя не счете за належащо да си направи отказ при гласуването в съвета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР