Статуетката „Златна липа“ за най-добър филм от шестото издание на

...
Статуетката „Златна липа“ за най-добър филм от шестото издание на
Коментари Харесай

„Божественият порядък“ взе „Златната липа“ 2018

Статуетката „ Златна липа “ за най-хубав филм от шестото издание на кинофестивала в Стара Загора ще отпътува за Швейцария. Международното жури с ръководител българския режисьор Юрий Дачев присъди високото отличие на кино лентата „ Божественият порядък “ (2017) на режисьора Петра Волп от Швейцария.

Филмът споделя за битката на дамите в Швейцария при започване на 70-те години за правото им да гласоподават по време на избори. „ Божественият порядък “ ще бъде прожектиран още един път довечера в Зала „ Опера “ след церемонията по награждаване и закриване на фестивала. Заради получилото се съвпадане в програмата на Зала „ Библиотека “ от 21 ч. ще бъде прожектиран различен филм, вместо „ Божественият порядък “.

Наградата „ Златна липа “ за най-хубава мъжка роля получава младия български артист Велислав Павлов за осъществяването си във кино лентата на Илиан Джевелеков „ Вездесъщият “. Велислав Павлов ще получи персонално статуетката по време на церемонията довечера.

Наградата за женска роля „ Златна липа “ получава изпълнителката на основната роля в сръбския филм „ Кози уши “ на режисьора Марко Костич – актрисата Горица Попович .

Наградата на постановка получава литовския режисьор Донатас Улвидас за лентата си „ Емилия: Да скъсаш оковите “.

Специалното отличие на Съюза на българските кино дейци се присъжда на френския игрален филм „ Корпорация “ с режисьор Никола Силол.

"Слабост на доста фестивали е, че приключват с кошница цялостна с награди. „ Златната липа “ има малко награди и това ги прави още по-стойностни, а нашата работа още по-трудна и виновна ", разяснява ръководителят на журито Юрий Дачев. Радвам се, че толкоз доста и разнообразни усети се сплотиха към мнението, че премията за най-хубав филм би трябвало да получи точно швейцарския „ Божественият порядък “, уточни той и сподели още:

„ Тазгодишното издание на Златната липа удостовери високото му ниво. Гъстото решето, през които са минали конкурсните заглавия, награди журито с същинска приятност да изгледа толкоз добре премислени като избор за състезанието филми. Усетихме какъв брой многоизмеримо е лицето на европейското кино. Филмите, които видяхме през фестивалната седмица, рядко доближават до феновете и е радостно, че „ Златната липа “ ни даде опция за това.

Лично аз имах три избора за премията за женска роля – това са прелестните осъществявания във филмите „ Кози уши “, „ Емилия: Да скъсаш оковите “ и „ Божественият порядък “, разяснява като член на журито съветската актриса Анна Шерлинг. Напълно справедливо премията получава Горица Попович, тъй като тя владее „ втория проект “ на актьорската игра – виждаш я, че се смее, а усещаш, че в това време изпитва изгаряща тъга.

„ Освен че е добър като филм, „ Корпорация “ слага един необикновено комплициран и сложен за нашето време проблем – неналичието на работа, изясни избора на Съюза на българските кино дейци кинокритикът Людмила Дякова. Филмът изследва аргументите, поради които огромните корпорации редуцират хора, без да мислят за тяхната орис, вълнувайки се само от огромните си облаги. Впечатляващо е, че във кино лентата две дами се борят самоуверено за това човек да има своята работа и да я прави почтено.

Лично на мен фестивалът ми беше пай, желая да благодаря на Магдалена Ралчева за невероятния фестивал, който е основала, и да и кажа, че желая той да продължава повече дни, сподели Юрий Дачев. Италианският артист и член на журито Пиеро Никозия възкликна, че даже не е съумял да се измори от гледането на толкоз доста филми и благодари на публиката за топлото отношение персонално към него и към кино лентата му „ Когато птиците пееха “.

Фестивалът е на доста високо равнище и аз се надявам тази ни среща да не е последна, означи македонският режисьор и член на журито Горан Тренчовски.

Различното в „ Златната липа “ 2018 беше наличието на доста кинотворци, както от България, по този начин и от чужбина, сподели художественият шеф и основател на „ Златната липа “, кинорежисьора Магдалена Ралчева. Това разреши огромна част от филмите да бъдат показани преди прожекциите им от представители на техните авторски колективи. Нещо, което направи контакта сред публиката и киното още по-непосредствен. Затова ще продължим да работим в тази посока.

Магдалена Ралчева подари на всеки един от участниците в интернационалното жури специфичен плакет за спомен с признателност за добре свършената работа.

Тази вечер от 18 часа в залата на Старозагорската опера стартира церемонията по награждаване на отличените филми и закриване на 6-ото издание на кинофестивала за ново европейско кино „ Златната липа “ 2018. Заповядайте.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР