Стационарна инсталация с водородни горивни клетки като източник на захранване(снимка:

...
Стационарна инсталация с водородни горивни клетки като източник на захранване(снимка:
Коментари Харесай

Водородни клетки от стари коли Honda захранват център за данни


Стационарна апаратура с водородни горивни кафези като източник на зареждане
(снимка: Honda)

Японският производител Honda има намерение да трансформира старите горивни кафези с водород от електрическите си коли в аварийни източници на сила за центрове за данни.

Въпреки че Honda отдръпна от пазара своите машини Clarity, някои от старите горивни кафези още веднъж са в употреба, само че към този момент в център за данни, ситуиран южно от Лос Анджелис.

Това приложение към този момент се преглежда единствено като „ доказателство на концепцията ”, само че в бъдеще компанията има намерение да създаде технологии за комерсиална приложимост и такива „ зелени ” акумулатори ще се употребяват освен в центрове за данни.

Използваните водородни кафези, които генерират електричество посредством електрохимична реакция, ще продължат да работят, с цел да обезпечат сила за сървърите в центъра за данни на самата компания. Преди това Honda разчиташе на аварийни дизелови генератори.
още по темата
Според обява на TechCrunch, на този стадий технологията не е толкоз сигурна, колкото би могла да бъде. Компанията признава, че не употребява „ зелен ” водород, което значи, че най-малко част от газа е получен благодарение на изкопаеми горива.

Въпреки че самите водородни горивни кафези са относително екологични и с изключение на електричество отделят единствено вода и топлота, те също индиректно вземат участие в замърсяването на околната среда, защото по-голямата част от водорода през днешния ден идва от „ мръсни ” източници и изисква специфична инфраструктура за снабдяване на водород към полето. Ето за какво доста производители на коли не имат вяра във водородната технология за автоиндустрията.

Honda обаче не има намерение изцяло да се откаже от водородния превоз, даже в противен случай – потреблението на горивни кафези в центъра за данни в известна степен е реклама на водородните технологии в очакване на появяването на ново потомство горивни кафези, създадени взаимно с General Motors. Според автомобилния производител, идващото потомство на неговите горивни кафези ще се употребява в модел, основан на Honda CR-V, който се чака през 2024 година

Компанията също по този начин възнамерява да употребява новите кафези като аварийни генератори на сила, като акцентира, че те ще употребяват единствено „ зелен ” водород, създаден благодарение на възобновима сила. Освен в центъра за данни, генераторите могат да се употребяват като спомагателен източник на сила даже от индустриални предприятия в моменти на пикови натоварвания на електрическата мрежа.

Очаква се „ доказателството на идея ” да прерасне в нов бизнес модел, защото пилотният план е добра опция да се приказва с медиите за водородната технология като цяло. Въпреки че електрическите коли завладяват пазара, Honda наподобява заинтригувана да резервира водорода на дневен ред. През януари Honda Motors сътвори поделение за електрически транспортни средства както на акумулатори, по този начин и с водородни горивни кафези.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР