Статията е част от поредица за новата тикет система на

...
Статията е част от поредица за новата тикет система на
Коментари Харесай

Как ще изглежда новият билет за време в София: предложенията досега

Статията е част от поредност за новата билет система на София.
Вече има частична информация за това по какъв начин пътуват жителите на града, само че с цел да има по-ясна картина, общината мисли за въвеждането на наложителни валидации (повече за това четете ). Всички тези данни и рекомендациите на ЦГМ пък трябваше да послужат за основа на общинските съветници при въвеждането на нова тарифна политика.

Сигурно е, че хартиеният билет ще се промени (и даже е евентуално напълно да изчезне). При това напълно скоро - в околните два месеца. Засега има две оферти - на ГЕРБ и на общинския консултант Борис Бонев, които плануват да има два разнообразни електронни билета за време, според от продължителността на пътуването. От ГЕРБ оферират единият да коства още веднъж 1.60 лева и да разрешава " гратис " прехвърляне, в случай че да вземем за пример човек се вози 20 минути в рейса и до 30-ата минута валидира билета си в метрото. Другият билет ще разрешава прекачвания до 60-ата минута и ще коства 2.20 лева

" Различното в съпоставяне със настоящия билет за 1.60 лева е, че ще има опция за прехвърляне, което на процедура значи поевтиняване на градския превоз. От данните, които имаме, излиза наяве, че малко над 90% от всички единични пътувания с билетче ще бъдат обхванати, когато имаме прехвърляне. Тоест малко над 90% от всички пътуващи, които се прекачват и до момента са плащали 3.20 лева, към този момент ще заплащат 1.60. А другите към 10% от всички, които са плащали 3.20 и са пътували по-дълго, в този момент ще заплащат 2.20 ", споделя пред " Капитал " Зафир Зарков, консултант от ГЕРБ.

Той изяснява, че решението на партията се базира на анкета, правена от ЦГМ, за това по какъв начин пътуват пасажерите, а и на получения през декември отчет от изпълнителя на билет системата, който, по думите му, удостоверява данните от анкетата. Какво демонстрират данните за това по какъв начин пътуват софиянци четете.
Реклама
Минусът на предлагания от ГЕРБ модел е, че е налице асиметричност: в случай че човек пътува 10 минути с метро и след това 25 минути с рейс до работа, то той ще успее да " хване " първата валидация след 10-ата минута, само че на връщане от работа, когато пътува първо с автобуса, съществува риск да не успее да се валидира в точния момент. Не са обхванати и тези пасажери, които сменят транспортното средство след 30-ата минута (а би трябвало да имаме поради и това, че в София закъсняващ автобус изобщо не е изненада).

Бонев пък предлага билетът за 1.60 лева да важи за 40 минути, а този за 2 лева да е за 90 минути, тъй като съгласно него доста хора сменят транспортното средство и до 45-ата минута от пътуването. От, които " Капитал " получи от Центъра за градска подвижност, се вижда, че немалка част от хората в действителност се прекачват тогава, като някъде след 45-атата минута броят на прекачващите се пасажери спада внезапно. Но тук рискът е в ограничаването: тъй като има закрепени избран брой минути за пътешестване, човек не всеки път ще може да е сигурен, че ще успее да стигне до крайната си точка за това време. И може да се окаже неточен.
ЦГМ: Билетът би трябвало да е единствено един, с цел да няма комплициране
И до момента в който политиците спорят кой вид е по-добрият, в разбора с рекомендации от ЦГМ (на който другояче би трябвало да се осланят) се споделя, че не е удачно да има два типа билета за време. Причините са няколко: в случай че пасажерът си е купил два разнообразни билета (един за 30 и един за 60 минути) и ги е заредил в своята карта, валидаторът няма по какъв начин да знае кой билет да маркира. Ако пък избира автоматизирано по-скъпия билет, се обезсмисля да има зареден по-евти. Дори и валидаторите да се програмират с алтернатива за ръчен избор кой билет да се употребява, това не е целесъобразно, защото ще води до огромни опашки в метрото, а и във време на пандемия безконтактното валидиране е значимо.
От " Демократична България " са поискали Центърът за градска подвижност да вкара действителните написания на градския превоз в Гугъл Maps Фотограф: Цветелина Белутова
" Наличието на два типа билети за време, вместо увеличение на ползващите билети, може да провокира даже противоположен резултат - увеличение на непреднамерено пътешестване без годен превозен документ ",се споделя в отчета на ЦГМ, който " Капитал " получи.
Реклама
В него се предлага да бъде въведен един тип билет за време, който да е с дълготрайност 60 минути до последна валидация, като е малко по-скъп от настоящия. Идеята е новите билети (каквито и да са те) да се зареждат върху електронен притежател - QR код, банкова карта или постоянната нова карта на ЦГМ Sofia City Card. Така да вземем за пример, в случай че отидете до гише на ЦГМ, от там би трябвало да ви заредят купения билет електронно, даже и да имате годна месечна карта за градски превоз да вземем за пример. " Сегашният " книжен билет пък се предлага да се резервира и да бъде единствено за еднократно пътешестване.

" Запазването на билетите на хартия по 1.60 лв. за еднократно пътешестване ще ускорят и естествено ще завършат процеса по прекосяване към един издател - ЦГМ ", споделя се още в отчета. В момента другият издател на билети продължава да бъде " Метрополитен ", който продава обособени билети за метрото, въпреки и в изискванията към публичната поръчка за билет системата да се планува това да е единствено ЦГМ.

А от ГЕРБ желаят да лимитират пазаруването на билет от водачите. Зарков споделя, че " водачът би трябвало да се грижи за сигурността на пасажерите, не е негова ролята да продава транспортни документи ", като показва, че цялата европейска процедура е ориентирана по този начин, че продажбата на документ от водача е на по-висока цена. И предлага в бъдеще закупуването на подобен билет да важи единствено за линията, в която е платен, да коства по-скъпо (2 лв) и да не разрешава опция за прехвърляне.
Но другояче картите са значими
Зарков обръща внимание и на това, че 85-90% от пасажерите пътуват с карти за градския превоз, а има огромни безредици за билетчето. Но в това време предлагането на ГЕРБ не планува оптимизации при дълготрайните документи (месечни и годишни карти за градския транспорт). Зарков напомня, че цените на постоянните карти не са се вдигали от десетилетие. " Освен това през 2016 година намалихме цената на годишната карта от 500 лева на 365 лева, а предходната година дадохме опция тя да се заплаща на два пъти ", изяснява той.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Право 3 Политика 1 Икономика 2 Право 3 Политика 1 Икономика 2 Право Реклама
И показва, че след понижението на цената от ден на ден хора употребяват годишна карта и това би трябвало да продължи.

В разбора на ЦГМ обаче написа, че това са " едвам 37 700 души ", като други 50 хиляди купуват месечни карти за цялата градска мрежа, а 25 хиляди - месечни карти за метро. Затова се предлага всички тези 75 хиляди души да се ориентират към годишните карти и да се възползват от опцията да ги заплащат на вноски, въпреки и това да не е задоволително " припознато ". Решението пък би било в дигитализацията - човек да може да заплаща разсрочено картата си посредством мобилния си телефон, като употребява услугите на разнообразни приложения.

Освен това в предлагането на ГЕРБ действително се планува картите за избран брой пътувания да нарастнат - сегашните карти за зареждане с 10 пътувания, които костват 12 лв., се предлага да бъдат сменени от такива с 20 пътувания за време. Те обаче ще костват 30 лв. с билети за пътешестване " 30+ " минути. Или един билет излиза единствено с 10 стотинки по-евтино. А пък тези, в които 20-те пътувания са от 60 минути, ще костват 40 лв.. Еднодневната карта пък може да важи освен за деня, само че за 24 часа, поради което ще нарастне от 4 на 6 лева (или с 50%).

Има и оживление към картите за възпитаници и студенти - Бонев предлага въвеждането на карта за младежи на възраст до 26 години на цена от 200 лева годишно, като само условия е възрастта и отпада условието да се носят студентски книжки и други документи на гишетата. За " Патриоти за София " (ВМРО и " Атака " ) в категория " младежи " пък попадат всички до 30-годишна възраст, като предлагането за тях е месечна карта от 21 лева От групата имат и концепция за годишна карта " Майчинство " против 50 лева " Много държим да има младежка карта, тъй като тъкмо младите са една от най-мобилните групи ", прибавя и Симеон Ставрев от " Демократична България ". Така младежката карта наподобява като вид, който би могъл да се одобри от всички партии.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Така или другояче за цялостната тарифна политика е добре да се стигне до консенсус. В момента има основана работна група със съветници от всички политически групи, която разяснява разновидностите. " Не мисля, че е доста градивно всяка група да си излиза със лично предложение ", разяснява Симеон Ставрев. Финалното решение пък ще покаже дали дълго чаканата нова облага на София ще работи оптимално дейно.
За образец, в Бургас електронен билет за време към този момент има близо шест години, като той ненапълно наподобява на оферти от ГЕРБ модел, само че важи за 45 минути (как работи той чети в карето по-долу). Но защото всеки град си има свои особености, е значимо да се слушат анализите. Най-малкото, в столицата живеят най-вече млади и дейни хора, което приказва, че ще е много значимо да се мисли за цифрова карта и билет. Това може да се случи когато се разреши на разнообразни приложения, мобилни оператори и банки стартират да продават билети. Как го вършат в БургасВ Бургас билетът за време съществува от близо шест години, като това е и първият град в страната, който вкарва този механизъм. Той работи на следния принцип: всеки пасажер би трябвало да валидира при влизане в транспортното средство своята карта, която е заредил преди този момент. Цената на единичния билет е 1.30 лева, като разрешава прекачвания във всички линии от мрежата до 45-ата минута. След като се е валидирал в последното транспортно средство през 45-атата минута пасажерът може да продължи пътуването си до дъно като постоянен пасажер. " Услугата е известна, изключително за крайградската част на Бургас, т.е. за живущите в прилежащите квартали ", разяснява за " Капитал " зам.-директорът на " Бургасбус " Любомир Атанасов.Електронните артикули могат да се зареждат в пунктовете на сдружението и касовите салони, като това важи най-много за ползващите преференции, които би трябвало да потвърдят, че са възпитаници или пенсионери да вземем за пример. Но пакети с пътувания и електронни портмонета могат да бъдат допълвани със средства и на вендинг машини, които са общо седем в града, или пък посредством приложение, което също разрешава закупуването на електронен артикул. " То на практика дава опцията да се закупи цената на пътуването на няколко билета ", споделя Атанасов. По думите му онлайн заплащането и заплащането посредством вендинг машина е налична и все по-популярна услуга. В транспортните средства пък към момента се продава книжен билет, който се купува рядко - само в случай че човек е влезнал без електронен артикул в транспортното средство. " С въвеждането на електронен билет направихме по този начин, че жителите да употребяват всички линии от градската транспортна скица, с цел да може услугата да бъде по-атрактивна и да се разреши по-голяма подвижност ", споделя Атанасов.Пътуването излиза много на ниска цена за ползващите пакети или преференции, като според от другите типове, цената може да падне от 1.25 или 1.20 лева за билет до 60, 40, 30 или 22 стотинки. От преференции се употребяват възпитаници, студенти, както и хора с увреждания и избрани болести, хора с дибает, заболели от паркинсон, многодетни майки, както и възрастни хора. " За нас като комерсиално сдружение, несъмнено, приходите са значими, само че в това време изпълняваме и обществена услуга - публичен транспорт на пасажери, което значи, че се търси компромисния баланс сред прихода на сдружението, опциите на общинския бюджет да възмездява част от направените разноски за избран вид карти и артикули и опцията на жителите да си заплащат тази услуга. Системата не трябва да се дебалансира в нито един от тези три аспекта ", разяснява Атанасов.Освен това Бургас знае по какъв начин пътуват пасажерите в действително време, с помощта на валидациите на вход. Приложението също дава информация какъв брой пасажери има в транспортните средства. Инсталирано е и видеонаблюдение в рейсовете, както и на всички спирки на градския превоз. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР