Статистиките, които се водят в последните десетилетия за котешката популация

...
Статистиките, които се водят в последните десетилетия за котешката популация
Коментари Харесай

Ваксини за котките - кога, как, защо?

Статистиките, които се водят в последните десетилетия за котешката популация демонстрират, че продължителността на живота на пухкавите домашни любимци се е нараснала внезапно и в този момент междинната дълготрайност на живот на домашната котка е 15 години.

Сравнението с уличните котки, чиято междинна дълготрайност на живота е към 2 години, е красноречиво.

Домашните котета живеят доста по-дълго заради две съществени аргументи: по-качествената храна, която се предлага на пазара и се употребява от домашните котки, и имунизациите за котките, които отстраняват заплахата от най-често срещаните болести, причиняващи ранната гибел на котето.

Най-разпостранените болести при котките и предварителната защита им с ваксини:

Хрема при котките - това заболяване се предизвиква от вируси и се придвижва от една котка на друга. Лекува се с антибиотици, само че може да стане и хронично. Превенцията е с имунизация на котката. Поставя се на 8 и 12 месеца и след това се опреснява всяка година.

Котешка чума - това също е вирусно заболяване, увреждащо белите кръвни кафези. Така се понижава имунитета на котешкия организъм. Болестта е мощно заразна и се лекува с антибиотици. Ваксината се слага на котката на 8 и 12 месеца и след това се опреснява на всеки 1-3 години.

 котка при ветеринар, с цел да бъде имунизирана

Ендопоразити - това са глисти в тънките вътрешности на котката, които могат да се предадат и на хората. Симптомите са явни: бърза загуба на тегло, разстройство и повръщане, безапетитие. Лечението е посредством обезпаразитяване. Превенцията е посредством обезпаразитяване един път годишно.

Ектопаразити - това са външни паразити като кърлежи, бълхи, акари. Лечението е посредством външно обезпаразитяване. Превенция е слагане на капка против паразити при признаци, показващи неспокойствие по козината, поради което котето се чеше интензивно.

Зъбен камък - домашно живеещата котка има потребност от предварителна защита против зъбен камък, защото нейните зъби не се почистват автоматизирано, както на живеещите в дивата природа котки. Там дъвченето на костите на плячката почиства зъбите, само че домашният любим има потребност да се поддържат зъбите му.

Лечението е под анестезия от ветеринарен доктор, а признаците са зачервени венци, щедро обособяване на слюнка и противен мирис.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР