Статистиката за трудовите злополуки, показва, че сектор "Строителство" е един

...
Статистиката за трудовите злополуки, показва, че сектор "Строителство" е един
Коментари Харесай

Почти половината от всички тежки злополуки в строителството - заради падане от високо

Статистиката за трудовите злополуки, демонстрира, че бранш "Строителство " е един от най-рисковите за произшествия на работното място, водещи до гибел или неработоспособност, осведомят от пресцентъра на ИА "Главна ревизия по труда " /ГИТ/.

От ГИТ са създали разбор на аргументите за случаите, като означават, че обезпокоителен е фактът, че има повторяемост освен на аргументите, само че и на дейностите, респективно бездействията, на работещите и длъжностните лица, довели до тях.

Причина за 40-50 % от всички тежки злополуки в бранша е рухването от височина. Притискане, премазване, газене от тежка строителна машинизация предизвикват сред 10 на 100 и 20 на 100 от случаите. Следва затрупването от
от земни маси - сред 10 на 100 и 20 на 100. При множеството градежи земните и изкопни работи са относително къси, заради което те, без значение от по-ниския условен дял в обсъжданата статистика, също следва да се отнесат към едни и най-рисковите, допълват от ГИТ.

Удар от електрически ток е причина за сред 10 на 100 и 20 на 100 от злополуките.

Почти всички злополуки по причина рухването от височина са свързани с осъществяване на работи при необезопасени работни места, или методите към тях - етажни плочи, асансьорни шахти, софтуерни отвори, стълбищни площадки и плещи, работни площадки на скелета. Общото е неналичието на групови средства за отбрана - най-често липсват ограждения, които да са задоволително високи и да са построени минимум от защитна бордова лента за крайници, основно перило за ръце и приблизително перило за ръце, показват от ГИТ.

Често не се употребяват и персонални средства за отбрана, в тази ситуация колани. Немалка част от злополуките са зародили при работа на релативно дребна височина и нормално с къса дълготрайност, допълват от ГИТ. От инспекцията дават образци за удостоверение - служащ пада от височина към 2 метра при прекосяване по талпа над ров за основите на новострояща се постройка, в тази ситуация не е обезпечен безвреден метод - задоволително необятен и със защитни перила; при декофриране на кофражни платна, без служащият да е обезопасен против рухване от височина с персонални защитни средства (предпазен колан/сбруя), той пада от височина към 4 метра; при осъществяване на довършителни работи от площадка на преносимо скеле пада от височина към 3 метра, защото скелето не е обезопасено.

Всяка от тези злополуки е довела до гибел.

Подобна повторяемост има и при злополуките, породени от затрупване от земни маси. Основната причина е осъществяване на работи в ровове, които не са обезопасени посредством подсилване на стените, или посредством подобаващ ъгъл на откоса. И още веднъж злополуките най-често са при действия, които се правят за доста къс интервал от време - "за един момент ", допълват от ГИТ. От инспекцията показват, че това постоянно е причина да се подценяват разпоредбите за сигурност, защото времето за обезопасяване може да е по-дълго от времето за осъществяване на работата.

При злополуките, породени от електрически ток на строителни обекти най-често се работи с тежка строителна машинизация, най-вече бетон помпа или автокран, наоколо до неизключен електропровод и допиране на проводник от него. Подобни на горните са и злополуките, при които електропроводът се допира с пренасяни от потърпевшия дълги железни предмети - арматурно желязо или тръба за тръбно скеле.

Тежката строителна машинизация - самоходно съоръжение, е източник и на злополуки най-много при съществуване на работещ в рисковата "сляпа " зона, която заради структурата на машината не може да бъде следена от лидера. Това, съчетано с неналичието (неработеща светлинна и/или звукова сигнализация) постоянно води до съдбовни събития, означават от ГИТ.

От трудовата ревизия проучват, че рисковото държание на работещите и на техните ръководители, което е съществена причина за предизвикването на злополуките, е вследствие на метода на мислене, построен: от опита - "винаги работя по този начин и до момента нищо не ми се е случвало "; от краткостта на работата - "какво толкоз може да ми се случи за няколко минути ще го оправя "; от размера на поставените задания, несъответен с времето за осъществяването им - "толкова работа ме чака, нямам време да обезопасявам "; от самочувствието - "не съм страхливец ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР