Статистиката отчете двуцифрено число през септември Инфлацията във Великобритания премина

...
Статистиката отчете двуцифрено число през септември Инфлацията във Великобритания премина
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания премина психологическата граница от 10%

Статистиката регистрира двуцифрено число през септември

Инфлацията във Англия мина психическата граница от 10% и стъпи на нов, 40-годишен връх поради скока в цените на храните. Службата за национална статистика разгласи в сряда, че показателят на потребителските цени се е нараснал до 10,1% на годишна база през септември.

Новините незабавно повлияха и върху цената на паунда, който се срина до под 1,13 $ или с общо 0,2%.

Данните демонстрират, че мотор на инфлационните процеси, с изключение на цените на силата, са цените на храните и безалкохолните питиета. Само те бележат скок от над 14%, заличавайки всички върхове обратно чак до 1980 г.

Междувременно данните на Евростат демонстрираха и нарастване до 10,9% на годишната инфлация в Европейския съюз, измерена през Хармонизирания показател на потребителските цени. Това е скок с 0,8 пункта по отношение на август.

В България годишната инфлация съгласно ХИПЦ през септември е повишена до 15,6 на 100, което е с 0,6 процентни пункта повече от августовските стойности на индикатора. През септември 2021 година, още веднъж на годишна основа, родната инфлация на потребителските цени е била на ниво от 4 на 100. /НОВА
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР