Статистиката не дава достатъчна представа за мащаба на постиженията на

...
Статистиката не дава достатъчна представа за мащаба на постиженията на
Коментари Харесай

Пеле - кралят на красивата игра

Статистиката не дава задоволителна визия за мащаба на достиженията на Пеле и за гения на индивида, определен за най-хубав състезател на XX век от МОК. Най-големите му преимущества са изключителният му нюх за позициониране, разчитането на играта и магнетичният надзор върху топката. Трите международни трофеи на Бразилия, които Пеле оказва помощ да завоюва, изиграват значима роля в основаването на национална еднаквост на огромната страна.
Само на 17 години показва самообладание и майсторство, които ще станат отличителни черти на блестящата му кариера. На финала на международното състезание през 1958 година Бразилия води против домакините от Швеция с 2:1, когато Едсон Арантес до Нашименто, станал прочут с прякора Пеле, получава висок пас в наказателното поле. Със бранител на рамото си той овладява топката с гърди, трансферира я над различен и вкарва зрелищен гол (трудно се разказва с думи, би трябвало да се гледа). На шампионата той означи шест гола в четири мача. Печели първата от трите си международни трофеи и е единственият футболист с такова достижение.

Трима аржентинци - Алфредо ди Стефано, Диего Марадона и Лионел Меси, имат искания да бъдат най-хубавите футболисти в света. Но доста от най-големите анализатори на играта и доста някогашни играчи считат, че най-великият от всички е Пеле,. Освен това неговите 1279 гола в 1363 мача са международен връх, който надали ще бъде надминат.
Реклама
И въпреки всичко статистика не дава задоволителна визия за мащаба на достиженията на Пеле и за гения на индивида, определен за най-хубав състезател на XX век от националните олимпийски комитети в света, макар че в никакъв случай не е взел участие в олимпийски игри.

Както споделя Армандо Ногейра, бразилски състезателен публицист: " Ако Пеле не беше роден като човек, щеше да се роди като топка. "

А Боби Мур, капитанът на Англия, която губи от Бразилия на международното през 1970 година, споделя: " Той беше най-великият, тъй като можеше да прави всичко на футболния терен. "
Началото
Едсон е роден в градче в югозападната част на щата Минас Жерайс. Кръстен е на американския откривател Томас Едисън, като родителите му решили да махнат буквата " и " и името му останало Едсон. По-късно в учебно заведение се появява прякорът Пеле, само че самият той декларира в автобиографията си, че не знае какво тъкмо значи.
Реклама
Пеле е на девет години, когато Бразилия губи шокиращо от Уругвай на финала на " Маракана " през 1950 година - сигурно най-тежкото проваляне, което някоя страна е претърпявала на международно състезание. В дните преди появяването на малкия екран фамилията на Пеле слуша мача по радиото, а Пеле тича из къщата и играе футбол, като от време на време ревизира резултата. Тогава за пръв път вижда татко си - също професионален футболист, само че прекратил кариерата си рано поради травма, да плаче. Той споделя, че му е заречен, че един ден ще върне трофея " Жул Риме " в Бразилия. Но даже самият Пеле не е могъл да си показа, че ще минат единствено осем години, преди да извърши обещанието си - и той остава най-младият международен първенец - единствено на 17 години и 249 дни. Едва две години по-рано - на 15-годишна възраст, Едсон е притеглен от професионалния клуб " Сантос ". До огромна степен с помощта на него те се трансформират в най-хубавия тим в света при започване на 60-те години, като два пъти печелят Междуконтиненталната купа против европейските клубни първенци " Бенфика " и " Милан ".

Нелсон Родригес, бразилски драматург и публицист, вижда Пеле да играе за " Сантос " като 17-годишен и написа: " Пеле има доста преимущество пред другите играчи. Той се усеща като крал, от главата до петите. " По-късно Пеле ще бъде импровизирано коронясан за крал на това, което значително поради него е наречено " красивата игра ".

С растеж от 1.73 м Пеле не е доста висок, само че е мощен и бърз. Най-големите му преимущества са изключителният му нюх за позициониране, разчитането на играта и магнетичният надзор върху топката. Обикновено той е на вярното място в точния миг. Предвижда придвижванията на съперниците, има ловък дрибъл и мощни удари с двата крайници. Тарчизио Бургнич, италиански бранител, на който е предоставена задачата да пази Пеле на финала на международното състезание през 1970 година, споделя: " Преди мача си споделих, че е от кожа и кости като всички останали - само че грешах. " Пеле го преодолява, с цел да означи първия гол.

А трите международни трофеи на Бразилия, които Пеле оказва помощ да завоюва, изиграват значима роля в основаването на национална еднаквост в огромната страна на имигранти, радикално население и потомци на плебеи. Пеле беше знак на триумфа. Макар и от Сао Пауло, " Сантос " постоянно провежда огромни мачове в Рио де Жанейро, където също получава мощна поддръжка. Пеле отбелязва своя гол №1000 през 1969 година точно на стадиона " Маракана " в този град.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР