Стартовата актьорска заплата сега е 900 лв. Искам стартовата заплата

...
Стартовата актьорска заплата сега е 900 лв. Искам стартовата заплата
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев: Унижавам се пред всеки нов министър, актьорите взимат по 900 лева

„ Стартовата актьорска заплата в този момент е 900 лева Искам стартовата заплата да стане не по-малко от 1500-2000 лв.. Искам повишение на началната стартова заплата за всеки, който стартира да работи тази специалност, която не си дават сметка, че е сложна ”. Това съобщи Христо Мутафчиев - ръководител на Съюза на артистите по NOVA NEWS.
 
Повод за думите му е неналичието на бюджет и понижението на парите за бранш Култура. „ Театрите акумулират доходи. Общинските и държавните театри са нужни на обществото. Липсата на бюджет е ужасно, тъй като ние работим със обществени стратегии. Без бюджет не могат да бъдат преназначени 260 души по стратегия „ Мелпомена ”. Ако не одобряват бюджет, тези хора остават без работа, въпреки това се блокира работата на към 30 театъра ”, изясни Мутафчиев.

Той счита, че парите за просвета са орязани, тъй като хората, които вършат сметки, най-вероятно не схващат от просвета, нямат и отношение към изкуството. „ Ако 35 млн. за общия бюджет са троха, за Министерството на културата са задоволително пари. Тези пари ги прибират от финансови разноски, че били неусвоени. Неусвоени са, тъй като предходното управление на Министерство на културата, когато трябваше да откри средства за стандартите в региона на театрални изкуства, взе пари от киното, а не парите за финансови разноски ”, изясни ръководителят на Съюза на артистите.

Мутафчиев предлага мигновено да бъдат върнати в бюджета на Министерство на културата орязаните средства и да ги разпределят като увеличение на стандарта за финансиране на бранш „ Сценични изкуства ”, а не за финансови разноски.

„ Ще поддържа киното да не си дава парите, не може да ощетяваш едно изкуство за сметка на друго. Ако не създадат държавно управление, най-малко да одобряват бюджет ”, прикани Мутафчиев.

„ Не мислите ли, че ми е унизително да приказвам с всеки нов министър и да го изучавам що е то спектакъл ”, изясни артистът. Той даде образец с Франция, където: „ Синдикатът на актьорите е прикачен със синдиката на миньорите и когато актьорите вземат решение да стачкуват, излизат миньорите ”.

„ Сценичните изкуства в цялата страна не могат да работят без бюджет. Директорите на културните институции не могат да мислят за повишение на заплатите ”, изясни обстановката ръководителят на Съюза на българските актьори.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР