Стартира третата мярка за държавна помощ за подкрепа на туроператорите

...
Стартира третата мярка за държавна помощ за подкрепа на туроператорите
Коментари Харесай

Павлина Илиева: Тези 6 млн.лв. биха стигнали за възстановяване на всички средства към клиентите ни

Стартира третата мярка за държавна помощ за поддръжка на туроператорите за връщане на суми към клиенти . Това би трябвало да стане до петък, 11 февруари  - до 16,30 часа.
" Срокът за подавне на заявките не ни притснява, а по-скоро ни тормози това, че мярката се отваря малко късно на фона на административните отговорности, които имаме.

Защото изтече срокът, в който можехме да разсрочим сумите за приемане от клиентите ни до края на 2021 година и към този момент сме в действителна дължимост на това, което изискуем на клиентите. Затова настоявахме за бързо отваряне на мярката, с цел да си получат и клиентите сумите за неосъществените пътувания ", разясни за БНР Павлина Илиева, ръководител на Сдружение " Обединение Бъдеще за туризма ".
Приемът на заявки за кандидатстване e по схемата за „ Предоставяне на безплатно финансиране на туроператорите за възобновяване на средства от клиенти по неосъществени пътувания в резултат на COVID-19 “. Схемата се организира съгласно Постановление на Министерския съвет от декември предходната година за установяване на изискванията, критериите, реда и размера на средствата по скица за даване на безплатни средства на туроператорите за възобновяване на средства от клиенти по неосъществени пътувания в резултат на COVID-19. Мярката съставлява държавна помощ под формата на директни безплатни средства с общ планиран бюджет от 6 млн. лева .
Илиева отговори, че може би ще има и излишък от предстоящата сума. Защото час от сътрудници ни взеха заеми или заеми, с цел да върнат импортираните суми от клиенти.

" Мисля, че тези 6 млн.лв. биха стигнали за възобновяване за всички средства . Сумите ще се изплащат единствено за клиенти със подписан контракт за пътешестване в интервала от 1 март 2020 до 31 декември 2020 година и тяхното пътешестване да не се е осъществило. Дали те са декларирали връщане на парите или ваучер за пътешестване, срокът за ваучерите също изтече и би следавало да си получат парите. Тези, които са поискали контракти за пътешестване, те ще си следват датата по контракта за пътешестване. Ако тя е бъдеща дата.

За 2021 година няма по какъв начин да се възстановят сумите , тъй като тази стратегия не покрива този интервал. Това е диалог сред туроператора и клиента. Това е перод в обстановката на Covid и би следвало сътрудниците, които надлежно извършват тази стратегия, да имат такива клаузи и да са наясно надлежно и с доставчиците, че може да не се случи пътуването, за  да могат да възстановят сумите по най-бързия метод ", сподели още Илиева пред БНР.
От Асоциацията упорстват, когато има изскване за PSR - теста, за български жители, идващи от алена зона, то той да бъде изработен на територията в България в границите на 24 часа, а не да се прави както е в този момент,  72 часа преди идването им у нас. Това като марка се облекчи за влизащите в страната ни чужденци, само че не и за българите, сподели Илиева и добави:
" Говорихме за това с Министерство на здравеопазването, нека се вслушат в нашето предложение, което ще е в интерес на българите ", разясни тя.
Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР