Стартира общественото обсъждане на проекта на Наредба за ЕСКО договорите,

...
Стартира общественото обсъждане на проекта на Наредба за ЕСКО договорите,
Коментари Харесай

МЕ: Стартира общественото обсъждане на проекта на Наредба за ЕСКО договорите

Стартира публичното разискване на плана на Наредба за ЕСКО договорите , оповестиха от Министерството на енергетиката. С нея ще се дефинират изискванията и реда за изплащането на средствата по тези договори. Самите контракти са такива с обезпечен резултат, които водят до икономисване на сила в здания, които са държавна и/или общинска благосъстоятелност, обясниха от ведомството. 

Проектът е направен на съображение член 73, алинея 8 от Закона за енергийната успеваемост /ЗЕЕ/. Досега настоящият Закон за енергийната успеваемост, на съображение на който е издадена миналата разпоредба със същия предмет, е анулиран. Затова се постанова да бъде публикуван нов подзаконов нормативен акт .

Проектонаредбата е от основно значение за осъществяването на Реформа 4 от Националния проект за възобновяване и резистентност: Механизъм за финансиране на планове за енергийна успеваемост и възобновими източници дружно със сметките за сила .

С приемането на плана ще се регламентира механизмът, посредством който притежателите на здания – държавна и/или общинска благосъстоятелност, които подписват контракт с обезпечен резултат, ще могат да договорят разсрочено заплащане на енергийноефективните услуги посредством сметките за доставената сила или природен газ.

Приемането на плана ще способства за разширение на опциите за реализация на ограничения и планове за повишение на енергийната успеваемост и потребление на сила от ВЕИ при лимитирани финансови запаси. Очаква се нормативният акт да спомага и за по-активно предложение на енергийни услуги, намалявайки риска на финансовия медиатор или доставчика на сила. Наредбата ще има значително значение за структуриране на заплащанията по ЕСКО контракти и за поощряване на достъпността им за по-широк кръг клиенти . Не на последно място, приемането на плана ще спомага за улеснение на прехода към нисковъглеродна стопанска система.

Коментари, отзиви и рекомендации по оферти план могат да се изпращат в 14-дневен период от публикуването му на следния имейл адрес: [email protected].

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР