Стартира Фестивала на дивите цветя в Родопите като за първи

...
Стартира Фестивала на дивите цветя в Родопите като за първи
Коментари Харесай

Смолянско вдига национален празник на мащерката

Стартира Фестивала на дивите цветя в Родопите като за първи път част от него ще бъде и народен празник на мащерката. Събитията на феста стартират от през днешния ден, 18 юни, и не престават до 29 юни, като включват 7 обитаеми места от Горното поречие на р. Арда - Смилян, Могилица, Арда, Горна Арда, Кошница, Сивино, Киселчово. Сред деянията са концерти, фолклорен събор, ателиета, работилници ботанически и вело турове.

Първият тур е под наслов " Еньовден в магичната Родопа планина ". На 19 юни ще се организира VІІІ Фолклорен събор " Изворен Глас " пред читалището в Смилян с надпяване и надиграване на групи и самостоятелни реализатори от фолклорни обединения от района.

Следващата седмица предстоят Ателие за деца " Рисунка върху камък ", Ателие " Еньовденски изцеления " за различаване и вярно събиране на лечебни растения и подготвяне на извлеци от тях.

Организирана е и дегустация на студени билкови питиета на площада пред НЧ " Извор 1920 " - с. Арда, както и атрактивната Еньовденска магия в поляните над село Горна Арда, на която рано сутринта се позволяват единствено дами с дълги бели ризи.

Ще има и базар на локални артикули, творилница за разработване на пано с естествено обагрени материали, проява и галерия на подготвяне на чай, тинктури и мехлеми от лечебни билки, както и на пресни сокове от такива, ботанически и велотурове, а от 25 май ще се организира и националния празник на мащерката.

" Едно напълно ново събитие в програмата на фестивала, с фокус върху качествата на тази ароматна билка и знанието за нейното приложение в кулинарията и обичайна медицина ", заяви Илия Годев от уредниците.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР