Старт на дебатите за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор

...
Старт на дебатите за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор
Коментари Харесай

Гешев: Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат правни аргументи

Старт на дебатите за предварителното преустановяване мандата на основния прокурор Иван Гешев . Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще прегледа настояването на правосъдния министър Надежда Йорданова и ще разиска кои от 9-те казуса са възможни за разглеждане. Решението за предварително преустановяване мандата на обвинител номер 1 се взима със 17 гласа „ за ”. 

Преди началото на Висш съдебен съвет Гешев се спря пред медиите. 

„ Искането на госпожа Надежда Йорданова е машинален общ брой от нейни свободни съждения. От друга страна това са погрешни политически изказвания. От трета страна – това са свободни цитати сред разнообразни правила. Трите дружно нямат никаква връзка с Конституцията и законите в страната.  От това правно нищо може да се види, че има надълбоко недоумение на конституционните правила в страната ”, съобщи основният прокурор. 

По думите му настояването за отстраняването му евентуално не е писано от адвокати. „ С такова усещане оставам, когато го чета, най-малко трима са и не са си говорили между тях. Виждам едно разбъркване сред пълномощията на следовател, прокурор, пъководител на Спецпрокуратура, заместител основен прокурор и основен прокурор посред им. От друга страна разбъркване пълномощията на прокуратурата, а от трета страна - разбъркване на пълномощията на прокуратурата с пълномощията на изпълнителната власт, Народно заседание и съда ”, акцентира обвинител номер едно.

„ Ясно е за всеки е, че това, което се случва, е координирана офанзива против правосъдната власт и в частност прокуратурата. Аз не назовавам това война, това си е нахлуване против българската страна и тук се вижда ролята на българския законодател за разделяне на управляващите “, уточни още Гешев и добави: „ единственият на пазач на демокрацията сега и на правата на българските жители е правосъдната власт и в частност прокуратурата и съда “.



Междувременно тази заран стана ясно, че  Гешев е изпратил мнение във Висш съдебен съвет по отношение на предлагането на министър Йорданова за предварителното му освобождение от служба, оповестяват от държавното обвиняване. 

„ Искат да ме сменят, с цел да овладеят прокуратурата, само че нямат правни причини ” , е мнението на обвинител номер едно.

В мнението се показва, че предлагането е в несъгласие с Конституцията, Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс , а като цяло и с общата доктрина на правото, действието на управляващите и развиването на правосъдната промяна. „ То не се основава на правни причини, а на политически съждения и субективни изводи и на процедура е персонална оценка на професионалните и нравствени качества на основния прокурор от сегашния министър на правораздаването ”, е оценката на обвинител номер едно за предлагането.

Гешев показва още, че то не подхожда на одобрените правни стандарти, отбелязва редица пропуски, несъгласия и неточности , в това число посочени в предлагането събития, които не са се състояли, пишат от прокуратурата. 

Обстоятелствата , въз основа на които се прави извод за съществуване на учредения за предварително освобождение, не са свързани съответно с дейности или бездействия на основния прокурор, а по закон отговорността е персонална ”, се споделя в мнението.

" В него са изложени съответни доводи и възражения по всеки пункт от предлагането на министъра на правораздаването, даже и по тези, които в сходство с разпоредбите на Висш съдебен съвет следва да бъдат оставени без разглеждане, защото не се отнасят до дейности на основния прокурор, а до други хора и събития ", добавя Гешев и прецизира, че всички може да се видят в цялостния текст на мнението:
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР