Старши треньорът на Лудогорец II Радослав Здравков говори пред клубния

...
Старши треньорът на Лудогорец II Радослав Здравков говори пред клубния
Коментари Харесай

Ради Здравков: Играчите от школата израстват, готвим ги за първия отбор

Старши треньорът на Лудогорец II Радослав Здравков приказва пред клубния уебсайт за представянето на тима през миналия сезон. Според легендата на ЦСКА рискът да се заложи единствено на млади момчета от школата е бил сполучлив, а те са оценили дадения им късмет и са се отплатили за него.

- Г-н Здравков, вашият тим приключи на девето място в класирането на Втора професионална лига. Доволен ли сте от резултатите на тима през сезона?
- Предварителните упования на всички в клуба бяха малко скептични, защото се промени тактиката във втория тим. Както всички знаят, по мое предложение в отбора останаха да се състезават единствено млади футболисти от школата на Лудогорец. Имаше известни опасения, че при тази смяна тимът мъчно ще резервира мястото си в “Б” група, тъй като, лишавайки се опитните си футболисти, ще загуби част от своя капацитет. Но дружно с управлението поехме този риск. Мястото в класирането, реализирано с тези млади момчета, за мен е триумф. Представихме се добре, тъй като футболистите поеха своята отговорност и съумяха да се оправят с напрежението. Това се случи и поради големия труд на спортно-техническото управление и на моите помощници, за което благодаря на всички.

- Казахте “опасения”, че тимът може да загуби част от капацитета си, само че какво демонстрира съпоставката сред капацитета и представянето на състава от сезон 2017/2018 с тези на по-опитния отбор от предходната акция 2016/2017?
- Ние бяхме уверени, че младите гении имат нужните качества и благоприятни условия. Опасенията ни бяха по-скоро дали поради неналичието на опит и на мачове в мъжкия, професионален футбол тази сложна акомодация ще стане по най-бързия метод. Да, грешките са присъщи на младостта. Неслучайно през сезона загубихме доста точки не тъй като тимът ни бе надигран в срещите, а най-много поради самостоятелни и механически неточности на тези надарени, само че неопитни момчета.

- Вашата оценка е, че опитът е сполучлив, по този начин ли?
- Ако се върнем една година обратно, моите причини бяха, че “Б” тимът е основан за младите футболисти. Ситуацията обаче тогава бе следната – имаше 5-6 опитни играчи и когато от първия тим преценяваха, че би трябвало да изпратят свои футболисти при нас, с цел да поддържат игрови темп, свободните места за гениите оставаха напълно малко, да кажем едно или две. Благодарение на променената идея доста повече млади момчета получиха късмет да играят, да усетят провокациите и компликациите в мъжкия футбол. За отбелязване е, че те оцениха този късмет и се отплатиха за него. Благодарение на напъните и старанието им през цялата година, рисковете, за които се тревожихме, бяха сведени до най-малко. Затова този сезон бе доста по-спокоен спрямо предходния.

- Прави усещане, че през сезона тимът можеше както да загуби от по-непретенциозен противник, по този начин и да надиграе и победи водачите в класирането. Това своенравие единствено на младостта ли го отдавате, или има и други аргументи?
- Не, няма други аргументи. Ако ставаше дума за построени, подготвени футболисти, би могло да ги упрекнем в подценяване, а в нашия случай това е немислимо. Наистина става дума просто за неточности на младостта.

- Как се отрази на момчетата този конфликт с мъжкия футбол. Виждате ли в тях израстване и в кои съставни елементи на играта?
- Бих споделил, че има израстване на тима. По мнението на експертите ние се опитваме да играем футбол и постоянно това ни се получава. Смея да кажа, че в съвсем всичките ни мачове бяхме равностойни игрово и на най-силните съперници. Тези млади футболисти усетиха какво е напрежението във Втора лига и най-много потвърдиха, че имат сили и благоприятни условия да се опълчват на отборите в нея.

- Стремите ли се стилът на игра да е като на представителния отбор и в случай че е по този начин, това получава ли се?
- Факт е, че в съвсем всички срещи нашият тим притежаваше повече топката и през по-голямата част от времето ние сме били дейната страна, като съвсем в никакъв случай не сме се съобразявали с качествата и опциите на съперника против нас. Наистина, от време на време сме сменяли тактическата скица, само че това е било, с цел да се противопоставим по-успешно, а и младите футболисти да бъдат обогатени от тактическа позиция.

- Какво бихте посъветвали тези момчета, с цел да разгънат своя капацитет?
- Нямах задоволително съображение през годината да ги подлагам на критика, тъй като те бяха задоволително деликатни и съсредоточени в подготвителния развой. Просто една година е малко време. Те имат свои построени привички от детско-юношеския футбол и е сложен развой нещата да се трансформират напълно за толкоз къс интервал. Когато това се случи, ще се вдигне равнището на тима и качествата на всеки един играч. Важното е, че поеха отговорност, че имаше голямо предпочитание и усърдие през цялата година.

- Смятате ли, че към този момент някои от младите гении са подготвени да бъдат част най-малко от разширения състав на първия тим или още е рано?
- Трябва да бъдем доста деликатни в оценката си по този въпрос. Не бива да забравяме, че първият тим през последните 7 години е първенец, че имаше доста триумфи на интернационалната сцена, т.е. летвата е вдигната доста високо. Дали някой ще заслужи място в представителния тим, зависи от самите играчи. Видяхте, че в края на шампионата тези момчета изиграха стойностни мачове против два от най-добре проведените отбори в Първа лига - Берое и Ботев (Пловдив), и се показаха на равнище, като не разрешиха да бъдат нито надиграни, нито победени. Една от задачите ни е тъкмо тази - да изградим играчи за представителния тим. Другите са да ги подготвим за професионалния футбол и с изявите си да привлекат вниманието на останалите тимове от Първа лига.

- Сезонът завърши. Как ще бъде структуриран съставът за идващия?
- Нашият избор е основан на това кои играчи през годината са посочили, че могат да се развият задоволително добре, с цел да останат в “Б” тима. По отношение на това кой ще пристигна, то е ясно. Концепцията е такава, че всяка година ще има набор, който е плаващ, и набор, който е непрекъснат. Сега набор’99 бе плаващ. Момчетата вземаха присъединяване и във втория тим, и в U19. Следващото състезание те ще бъдат непрекъснати, а 2000 година ще бъдат плаващи. Идеята е колелото да се върти по този метод.

- А какво става с по-опитните?
- Някои ще останат да оказват помощ на по-младите, тъй като са в позицията, в която са били предходната година. При всички положения идва една група от 10-12 души, които наложително би трябвало да останат в “Б” тима. По тази причина, със единодушието на управлението, се разделихме с някои от футболистите. Не тъй като нямат качества и благоприятни условия, просто броя ще стане сложна за работа.

- Как очаквате да наподобява отбора през новия сезон като игрово държание и конкурентоспособност?
- Иска ми се да не се усеща смяна в игрово отношение и тимът да бъде непрекъснат в изявите си. Очаквам да намалеят тези груби самостоятелни и механически неточности, тъй като е ясно, че те няма по какъв начин да изчезнат.

- Кога стартира лятната подготовка, къде ще протече тя?
- Започваме на 14 юни в Разград и евентуално ще останем тук, тъй като изискванията в базата са съвършени. Първа лига 10 кръг, неделя 20 май  Лудогорец 2:2краен резулат  Ботев (Пловдив)
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР