Старо Железаре ни повежда към мечтите ни за по-добро бъдеще

...
Старо Железаре ни повежда към мечтите ни за по-добро бъдеще
Коментари Харесай

Арт фестивал в Старо Железаре сбъдва утопията за селото

Старо Железаре ни повежда към фантазиите ни за по-добро бъдеще и ни връща копнежа по предишното с неповторимия фестивал на уличното изкуство. Да живее новият прелестен селски свят, ни споделят неговите основатели и уредници артистите Катажина и Венцислав Пирянкови. Преди пет години те за първи път изрисуваха върху белите дувари на Старо Жлезаре локалните герои баба Велика и дядо Йордан дружно с Ангела Меркел, Обама и Тодор Живков. През идващите години броят на лицата – хора от селото и от международния политически, бизнес и арт хайлайф станаха няколко пъти повече. А студентите от школата на Катажина и Венцислав Пирянкови в Познан, които идват в Старо Железаре се обновяват всяко лято.

Тази година фестивалът протича под мотото „ Утопията “, той ще бъде открит публично на 27 юли от 18 часа в Дома на традициите с хепънинга „ Да живее новият прелестен селски свят! “

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Той се реализира с поддръжката на Кмета на град Познан.

Всички желаеме красиво бъдеще, по тази причина фантазиите ни за него, копнежът по предишното, което е в основата на нашата креативна активност в селото през цялото време, оживяват по стените на дуварите и къщите в Старо Железаре, показа Катажина Пирянкова.

В изискванията на застоялост поражда протест, поддържан от футуристичния манифест на красивото бъдеще, протестът против диктатурата на времето, против безмилостния звяр на стопанската система, географията, демографията и политиката. В тазгодишното последване на утопията ни придвижва уличното изкуството. Там фантазиите се случват в рисунките по стените, изясняват двамата актьори. Под звуците на Imagine на Джон Ленън и на Светът е чудноват от Чеслав Ниман се случва един химеричен танц, в който всички сме дружно. В рисунките сме хора от разнообразни народи, възгледи, ориентации. По стените има евреи с бутилки върху главите си, български кукери, танцьорка от карнавала в Рио де Жанейро, по-късно Марсел Марсо и Чарли Чаплин, мексиканско момиче от Диа де Муертос, до което зад решетките се появява пандизчия от Гуантанамо, описват своите нови герои и сюжети художниците.

В Дома на Традициите, който е централното място на тазгодишния план, Утопията продължава с музика – тя е съвършена мелодия на душата, изпята от локални баби, български гайдари, дружно с емблематичните джазмени - Майлс Дейвис, Луис Армстронг, реге музиканти - Боб Марли, Лъки Дюб, по-късно Джим Морисън, Фреди Меркюри, Ейми Уайнхаус а също по този начин и Орфей. Придружава ги с цигулка Петър Дънов - духовният преподавател на българите. Тук е и Кришна. Малко носталгични мемоари от задушевните 70-те години под знака на Ню E йдж и Make love not war.

На една от стените на Дома на Традициите се появяват още утопични герои и подиуми. В тях жителите на селото пазят галактиката си против злите сили дружно с героите от " Междузвездни войни ". Там Последният Рангел се бори със Светлинният меч с Дарт Вейдър, Пенка, шефката на кръчмата, седи с Йода на люлка, приказва за живота, златният робот ЗРО ги подслушва. Рицарите-джедаи, водени от кмета, които ръководят хипердвигателя, допускащ скок в хиперпространството, а също по този начин и тазгодишният екип от художници от Полша, съставляват войска от бунтовници, защитаващи своята селска република против Империята на злото.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР