Стари, замърсяващи и опасни - колите втора употреба, изнасяни с

...
Стари, замърсяващи и опасни - колите втора употреба, изнасяни с
Коментари Харесай

И ООН откри, че старите коли са опасен замърсител

Стари, замърсяващи и рискови - колите втора ръка, изнасяни с милиони, са опасност за разрастващите се страни, тъй като липсват задоволително правила за регулирането на тази търговия. Това се показва в нов отчет на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда, съобщи Агенция Франс Прес.

Европейските страни, които са над половината от международните експортьори (три милиона частни коли годишно сред 2015 и 2018-а), изпращат старите си коли главно в източната част на континента, както и в Нигерия, Либия и други, се показва в доклада.  Япония " наводнява " Близкия изток и страните от южната част на Африка, а Съединени американски щати изнася в Мексико и ОАЕ.

Може би в богатите страни някои считат, че е потребно да се обезпечава втори живот на налична цена и опция за превоз в други страни. В страни като Кения и Нигерия повече от 90% от новозакупените коли са " втора и трета ръка ". 

Експертите на Организация на обединените нации показват, че множеството МПС-та, изнасяни в страни от Третия свят, не покриват никакви еконорми и жестоко замърсяват въздуха, а контролът в тези страни е мощно занижен.

В края на 2019 година в Нидерландия управляващите ревизират готови за експорт коли на пристанището в Амстердам. И откриват следното - междинната възраст на колите е 18 години, 93% са със Евро 3 или по-нисък, на част от возилата катализаторите са били отстранени.

Днес в международен мащаб на път са към 1 милиард свтомобили. Очаква се този брой да се удвои до 2050 година, като огромна част от растежа идва от продажбите на използвани коли в страни с по-ниски приходи, отбелязва Брад Плъмър в " Ню Йорк Таймс "   по отношение на предизвестието на Организация на обединените нации. Транспортът към този момент е отговорен за една четвърт от излъчванията въглероден диоксид, които бързо нагряват планетата. А в доста африкански градове колите и камионите са се трансформирали в преобладаващ източник на замърсяване на въздуха, което към този момент убива над 3 милиона души по света всяка година, отбелязва в публикацията си създателя.
 

Източник: Dnes.bg
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР