Стареенето е естествен процес, който засяга цялото тяло. Вижда се

...
Стареенето е естествен процес, който засяга цялото тяло. Вижда се
Коментари Харесай

Правилна грижа за зряла кожа – 8 стъпки за стегнат и еластичен вид

Стареенето е натурален развой, който визира цялото тяло. Вижда се и по кожата, която губи своята младежка сбитост и прохлада. Разкрасителните процедури и вярно подбраната козметика обаче могат да забавят признаците на стареене. Вижте по какъв начин вярно да се грижите за зряла кожа.

Гладкост, разтегливост, опънатост и постоянен загар са фантазията на всяка жена. Това са типични признаци на здрава кожа. Здравата кожа понася добре измененията в температурата и влажността на въздуха и реагира вярно на множеството артикули за грижа за кожата. За страдание има доста фактори, които карат кожата да старее по-бързо.

Как старее кожата?

Кожата стартира да старее на към 25-годишна възраст. Струва си да се разбере, че процесът на стареене визира освен епидермиса, който с възрастта става неравен и недодялан на досег. Наблюдават се признаци на стареене във всички пластове на кожата. Най-бурните промени настъпват в дермата – понижава продуктивността на фибробластите, виновни за производството на колаген, еластин и хиалуронова киселина.

Кожата губи своята сбитост и разтегливост, тя е по-слаба и отпусната. По нея се появяват първите бръчки, които с времето стават по-дълбоки и забележими. По кожата могат да се появят промени под формата на обезцветяване, телеангиектазии или пигментни петна.

Процесът на стареене на кожата се въздейства главно от генетични и вътрешни фактори (включително хормонални).

Различни външни фактори също могат да ускорят стареенето на кожата, в това число:

  • отмалялост и отпадналост;
  • работа през нощта, занемаряване на съня;
  • стресиращ метод на живот;
  • използването на стимуланти (алкохол, цигари);
  • ниска физическа интензивност (или липса на такава);
  • замърсяване на околната среда;
  • нерационална диета, пиянство на малко количество вода;
  • постоянно и дълготрайно излагане на слънце, потребление на солариум (фотостареене).

Ценни съставки на козметиката за зряла кожа

Козметиката, с която се грижите за зрялата кожа на лицето, шията и деколтето, би трябвало да има овлажняващ, регенериращ и укрепителен резултат. Те също по този начин би трябвало да предотвратят отрицателното въздействие на външните фактори и да подтикват зрялата кожа да „ живее “.

Съставът на козметиката за грижа за зряла кожа би трябвало да включва, наред с другото:

  • хиалуронова киселина – интензивно овлажнява, стяга и тонизира кожата, като усъвършенства нейния тип и състояние;
  • колаген – овлажнява и защищава епидермиса от загуба на вода. Също по този начин форсира регенерацията на кожата;
  • – съставна част със мощни свойства срещу стареене и антиоксидант. Растителна опция на ретинола е бакучиолът – предлага се изключително за сензитивна кожа;
  • коензим Q10 – въздейства удобно върху стегнатостта и еластичността на кожата, има антиоксидантно действие;
  • пептиди (сигнални, транспортиращи, невропептиди) – интензивно стягат и стягат кожата, подтикват фибробластите да създават колаген, еластин и други кожни протеини;
  • дестилат от хвощ – съставна част, богата на органически силиций, флавоноиди и сапонини, със стягащо действие;
  • растителни протеини (от пшеница, соя) със кръвоспиращ ефект;
  • слуз от охлюв – има свойства срещу стареене, усъвършенства стегнатостта и напрежението на кожата;
  • екстракти от алено вино и бръшлян – пазят и укрепват кръвоносните съдове;
  • водорасли – овлажняват, усъвършенстват еластичността и съживяват кожата;
  • антиоксиданти (витамини А, С, Е, цинк, селен) – работят против свободните радикали, забавят процеса на стареене на кожата;
  • AHA киселини с изглаждащи, овлажняващи и озаряващи свойства;
  • мед – овлажнява, изглажда и тонизира кожата;
  • растителни масла (авокадо, жожоба, сусам) – регенерират и омекотяват кожата;
  • пантенол и алантоин – успокояват раздразненията.

Грижа, съобразена с вида зряла кожа

Трябва да се помни, че зрялата кожа може да бъде по едно и също време смесена, суха или сензитивна – и изборът на козметика за грижа за кожата също би трябвало да се диктува от вида кожа, а освен от нейната възраст. Козметика 30+, 40+, 50+ и други би трябвало да се третира повече като ориентир, в сравнение с като съществена детерминанта по ваш избор.

Как да се грижим за зрялата кожа?

Поради намаляващия брой керамиди, както и по-ниската интензивност на мастните жлези, грижата за зряла кожа не се разграничава доста от грижата за суха или сензитивна кожа.

1.Почистване

За разчистване на зряла кожа се предлага потреблението на сапуни, обогатени с добавки, които овлажняват кожата, мазни сапуни, глицеринови сапуни и сапуни, обогатени с крем за грижа за кожата, които обезмасляват кожата в по-малка степен от обичайните тоалетни сапуни. В този случай е отлично и почистването на лицето с козметични млека (т.нар. измиване без вода), както и потреблението на хидрофилни масла, които не изсушават в допълнение кожата, както сапуните.

2. Пилинг

Редовното премахване на мъртвия епидермис понижава казуса с възходящата клетъчна кератоза и подкрепя регенерацията на кожата. За зряла кожа най-добре ще работи внимателен ензимен или финозърнест пилинг.

3. Тонизиране

Тази стъпка оказва помощ да се възвърне оптималното, леко кисело pH на кожата и да се подобрят нейните бариерни функционалности.

4. Овлажняващ

Основата на грижата за всеки вид кожа, в това число и за зрялата, е хидратацията. Използването на хидратираща козметика би трябвало да бъде непрекъсната част от вашата рутинна грижа за кожата. Кожата би трябвало да се овлажнява заран и вечер, а при нужда и денем. Също по този начин си коства да запомните за овлажняването на кожата „ от вътрешната страна “ и да не забравяте да пиете вярното количество (мин. 2,5 литра) вода.

5. Регенерация

Използването на козметика, обогатена с възстановяващи съставки (като ретинол или пептиди), подкрепя регенерацията на колагеновите и еластиновите нишки. Това има позитивен резултат върху положението на кожата, нейната сбитост и разтегливост.

6. Грижа за зоната към очите

Кожата към очите е тънка и сензитивна, заради което изисква особено отношение. Кремовете и геловете, предопределени за приложимост под очите, нормално имат по-мек състав от козметиката за „ лице “ и съдържат по-ниски концентрации на дейни съставки.

7. Грижа за врата и деколтето

Често се отнасяме надменно към тези зони, а грижата за тях е толкоз значима, колкото и грижата за лицето. Тънката кожа на шията и деколтето елементарно губи стегнатостта и еластичността си, което способства за разпределяне и формиране на бръчки.

8. Слънчеви филтри

Ежедневното, целогодишно потребление на слънцезащитни кремове (минимум SPF 30) е изключително значимо, когато желаеме да предпазим кожата от стареене.

Какво да избягвате?

В грижата за зряла кожа най-важното е да се заобикалят погрешно подбрани препарати за грижа. За тази цел си коства да посетите козметолог или кожен лекар и да получите професионална оценка на положението на кожата, както и съвет по отношение на избора на козметика.

Да посягате към козметика от рафта на щерка си или внучка не е добра концепция – по този начин можете повече да навредите, в сравнение с да помогнете. Ако имате зряла кожа, вашият рафт не би трябвало да включва, наред с други, препарати с високо наличие на алкохол, мощни почистващи препарати или едрозърнести пилинги.

Често срещана неточност е грижата за кожата, ориентирана само към закъснение на стареенето, пренебрегвайки други потребности на кожата. Невъзможно е да се прекалява и в противоположната посока – прекомерно изобилната грижа и потреблението на прекалено много козметика всеки ден може да докара до сенсибилизация на кожата и намаляване на естествената й защитна преграда.

Струва си да запомните техниката на нанасяне на козметика върху лицето, шията и деколтето. Обикновено най-вече неточности се позволяват, когато нанасяте крем или серум. Правилната посока е козметиката да се нанася изпод нагоре, с цел да не се подкрепя излишно действието на гравитацията. Масажирайте козметиката нежно, като избягвате търкане и обтягане на кожата.

Нанесете козметиката към очите и по-късно я потупвайте в кожата с върховете на пръстите си – на горния клепач, като започнете от вътрешния ъгъл на окото и назад на долния клепач.

Струва си да замените нездравословните за кожата привички (включително диетичните) с по-здравословни – в интерес на целия организъм.

Резюме

Въпреки че стареенето на кожата е натурален и неминуем развой, вярно подбраната козметика и вярната грижа оказват помощ да запазите кожата си сияйна, стегната и еластична за по-дълго време. Вашата форма и благоденствие също са значими – тъй че си коства да се погрижите за релаксацията и постоянно да имате време за себе си. В последна сметка нищо не подмладява по-добре от положителното положение, усмивката и удовлетворението от живота.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР