Стара Загора. С тържествен водосвет и молебен в града беше

...
Стара Загора. С тържествен водосвет и молебен в града беше
Коментари Харесай

Стара Загора: С тържествен водосвет и молебен в града беше отбелязан Денят на народните будители

Стара Загора. С церемониален водосвет и молебен в града беше маркиран Денят на националните будители. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
С венци и цветя отрупаха през днешния ден жителите на града паметника на митрополит Методий Кусев, „ най-неуморимия деятел на националните каузи “ старозагорски будител. Гражданите се преклониха пред паметта на тези „ монаси по дух и бунтовници по каузи “, които през годините са носили светлината в душите на българите.
Старозагорският митрополит Киприан отслужи заупокойна литургия в храма „ Свети Теодор Тирон “ във връзка 95 години от гибелта на митрополит Методий Кусев. След службата формалните посетители и владиката се насочиха към гроба на дядо Методий, а след това всички те извървяха пътя до паметника му, където се организира тържествения общоградски обред.
Началото му бе обещано с Химна на националните будители, изпълнен от групировка за източно-православна музика „ Св. Йоан Дамаскин “.
На церемонията участваха регионалният шеф Гергана Микова, зам.-областният шеф Петя Чакърова, зам.-кметовете на община Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, ръководителят на Общинския съвет Таньо Брайков, Татяна Димитрова, шеф на Регионално ръководство на образованието, общински съветници, учители, възпитаници и доста жители.
„ Днес е специфичен ден, тъй като честваме празника на свободния дух. Ние, българите имаме право да се гордеем, тъй като сме дали светлината “, сподели Гергана Микова.
„ На будителите на новото време поисквам да бъдат в крайник с новото време, да не не помнят изконните полезности във всички времена и да бъдат постоянно будни със своята съвест и със своята нематериалност “, означи Иванка Сотирова.
Деца от театрална школа „ Талант “ към Центъра за поддръжка и личностно развиване на Община Стара Загора изнесоха рецитал отдаден на делото на будителите.
Водещата Елена Азалова напомни приноса на Митрополит Методий Кусев за духовното израстване на българите и неговото най-значимо за старозагорци дело-създаването на парк „ Аязмото “.
Тържествен водосвет и молебен отслужи митрополит Киприан. Владиката прикани хората да не изпадат в духовна леност, а да проявят духовна жизненост, по този начин, както са правели будителите на нашия прочут и измъчен народ. „ Днес ние означаваме 95 години от кончината на приснопаметния Старозагорски митрополит Методий. Стоейки пред неговия монумент, построен в подножието на парк „ Аязмото “, разсънен към живот точно от него, не можем да останем равнодушни към това, което той в продължение на целия си умишлен живот вършеше. Не можем да не се преклоним пред неговия живот и предприемчивост, не можем да не се вслушаме в неговия непоколебим, само че любящ апел: Дайте на младото потомство уместно образование в духа на вярата и вие сте създали всичко, което е потребно, с цел да бъде Отечеството ни честито и славно “, сподели в словото си Киприан.
Венци бяха поднесени от Община Стара Загора, Областна администрация, Общински съвет на Стара Загора, Старозагорска света митрополия. Гражданите пък отрупаха с цветя паметника на старозагорския будител.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР