Стара Загора. От 15 септември в Стара Загора започва прием

...
Стара Загора. От 15 септември в Стара Загора започва прием
Коментари Харесай

Стара Загора: В града започва прием за изравнително обучение по топлоенергетика

Стара Загора. От 15 септември в Стара Загора стартира банкет за изравнително образование по топлоенергетика, а от идната година градът ще бъде единственото място, в което ще се учи топлоенергетика в магистърска степен. Това стана ясно по време на извършената в Община Стара Загора конференция с присъединяване на кмета Живко Тодоров, проф. Тотьо Тотев от Техническия университет в София и представители на мениджмънта на трите топлоцентрали от енергийния комплекс Марица Изток - „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД, Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ и Топлоелектрическа централа „ Ей И Ес “, оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Обучението ще даде опция за обезпечаване на висококвалифицирани фрагменти за потребностите на енергетиката като бранш, тъй като те ще могат да работят както в топлоцентралите, по този начин и в съпътстващите действия като поддръжка и ремонт.
Целта на взаимния план за изравнително образование и банкет в магистърска стратегия „ Топлоенергетика “ е да се даде опция за надграждане на познания и професионална реализация в топлоцентралите на комплекса, сподели отрасловият зам.-кмет по образованието Иванка Сотирова. Успешно миналите изравнителното образование ще имат опция да вземат участие и в стипендиантска стратегия на „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ЕАД, стана ясно през днешния ден.
„ От към година работим с Технически университет – София по реализирането на този план. Това е огромен късмет да се учи специалността тук, на място, в Стара Загора. Единствено в Стара Загора ще се прави изнесено образование по образователно-квалификационна степен магистър „ Топлоенергетика “ и с това желаеме да подтикваме искащите да работят в енергийния бранш. Завършилите изравнително образование ще могат да аплайват за стипендиантската стратегия на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 ” за записване в магистърската стратегия „ Топлоенергетика “. Класирането и опцията по-късно за работа в „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2″ ЕАД ще бъдат обвързани с триумфа от образованието, като търсим най-хубавите фрагменти ”, сподели пред медиите Диян Димитров – член на Съвета на шефовете на сдружението.
От на следващия ден в Техническия университет в София и в ОУ „ Кирил Христов “ в Стара Загора, ще се одобряват документи на претенденти за изнесеното образование на Факултета по нуклеарна енергетика и топлоенергетика. Обучението ще се прави в постройката на Основно учебно заведение „ Кирил Христов “. Таксата за учебен срок ще бъде 925 лева, а образованието ще бъде интензивно в границите на 6 седмици. Изравнителното образование ще е с дълготрайност една година, а магистърската стратегия – година и половина. Лектори ще бъдат преподавателите по топлоенергетика от Техническия университет, а трите ТЕЦ-а ще поемат разноските им по напредването и пребиваването в Стара Загора. Разчита се, че работодателите ще обезпечат опция на чиновниците си да отсъстват от работа по време на образованието.
Проф. Тотев изясни още, че в плана ще могат да се включат всички, които са придобили образователно-квалификационна степен „ бакалавър “ или „ магистър “ по направленията:
- Технически науки: Машинно инженерство; Електротехника, електроника и автоматика; Комуникационна и компютърна техника; Енергетика; Транспорт, мореплаване и авиация; Материали и материалознание; Архитектура, строителство и геодезия; Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми; Металургия; Химични технологии; Биотехнологии; Хранителни технологии; Общо инженерство.
- Природни науки: Физически науки; Химически науки; Математика; Информатика и компютърни науки
Очаква се тази година за изравнителното образование по топлоенергетика да се запишат 20-25 души. От идната година в Стара Загора ще бъде изнесено и образованието за магистратура по топлоенергетика.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР