Стара Загора. Над 300 фотоса, представящи едни от най-важните моменти

...
Стара Загора. Над 300 фотоса, представящи едни от най-важните моменти
Коментари Харесай

В Стара Загора беше открита изложба с над 300 фотоса, който представят най-важните моменти от историята на града от Възраждането до средата на XX век

Стара Загора. Над 300 фотоса, представящи едни от най-важните моменти от историята на Стара Загора в интервала от Възраждането доникъде на XX век, са експонирани в откритата през днешния ден галерия навън на алея Стара Загора в парк „ Пети октомври “. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Платната в експозицията, носеща името „ 150 години с името Стара Загора “, подчертават върху моменти от градоустройството и строителството, икономическото и публичното развиване на града, носещ името Стара Загора от 1871 година.

„ През пролетта на 1871 година в Цариград заседава Първият български църковно-народен събор. Той създава устава на Новооснованата Българска екзархия. На Събора Ески Заара е показана от Хаджи Господин Славов. По негово предложение се основава и Старозагорска епархия, с център Ески Заара, която би трябвало да бъде управлявана от свещеник Загорский. След решенията на събора стартира да се утвърждава името Стара Загора “, описа Райна Антонова, организатор в отдел Нова история в Регионален исторически музей Стара Загора. „ Стара Загора се утвърждава като търговски и културен център. Съвсем естествено тук се приготвя въстание. За страдание пламъците на Руско-турската война изпепеляват града “, добави Райкова.

Експозицията от 28 платна, съдържа къса история на Стара Загора и цели да запознае разглеждащите я с историята на града и да разсъни любознанието към научаването на още обстоятелства.

На откриването участва и зам.-кметът Милена Желева. Тя благодари на целия екип, подготвил изложбата и напомни, че сега се провеждат безвъзмездни градски турове, представящи „ Стара Загора – Неразказани истории по вършиме улици “.

Старозагорци и гостите на града ще могат да се „ разходят “ из вършиме улици, проектирани от Лубор Байер, красивите паркове, построени с доста старания. Експозицията е направена от екип експерти от Регионален исторически музей, Художествена изложба, Регионална библиотека „ Захарий Княжески “, Музей „ Литературна Стара Загора “ и историкът Величка Койчева, със съдействието на Община Стара Загора
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР