Стара Загора. Идеята на Община Страсбург за създаване на програма

...
Стара Загора. Идеята на Община Страсбург за създаване на програма
Коментари Харесай

Стара Загора: Общината започва работа по инициативата „Хапче за здраве“

Стара Загора. Идеята на Община Страсбург за основаване на стратегия за спортуване по лекарско наставление за възрастни хора ще бъде осъществена и в Община Стара Загора. Това заяви през днешния ден зам.-кметът с сектор „ Общинска благосъстоятелност, стопанска политика, туризъм, спорт и юношески действия “ Красимира Чахова, оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . Като представител на Стара Загора тя е определена за първи ръководител на новоучредената Спортна комисия към Страсбургския клуб. „ Идеята е да се инициира обмяна на опит сред членовете на Клуба “, изясни Чахова. По думите ѝ това е голямо доверие и самопризнание за Стара Загора. Чахова оповести и стряскащи данни от отчета на проф. Уилям Гаспарини от Страсбургския университет свързани със застоелия метод на живот, който е четвърти рисков фактор за здравето на хората. Според тях годишно 4 млн. европейци умират поради незадоволителна физическа интензивност, а 80 милиарда евро се харчат за здравни услуги. Според Чахова в Стара Загора има процедура за приобщаване на разнообразни групи от популацията към спорта. Тя напомни за обезпеченото през лятото гратис упражняване на 8 типа спорт от децата, за ежедневните занимания по гимнастика в парк „ Аязмото “, ежемесечните походи, зимен и летен празник, проведени взаимно с туристическо сдружение „ Сърнена гора “, детски спартакиади и т. н.
„ 330 джипита са включени по стратегия „ Спорт по лекарско наставление “ в Община Страсбург. Те предписват доза „ лекарство със спорт “. След предписанието пациентите се поемат от инструктори по самостоятелна стратегия включваща вървене, джогинг, колоездене и гребане (в Страсбург има гребен канал), а разноските се поемат от Общината “, сподели още Чахова. „ Ще се постараем да приспособяваме тази стратегия към нашите условия, уповавам се да обменим и други положителни практики от други градове “, добави зам.-кметът.
„ В Страсбургския клуб членуват 61 града от 18 страни и Стара Загора постоянно е била дейна в него. Досега сме имали представители в здравната комисия “, сподели Иванка Сотирова, зам.-кмет по филантропични действия. Оглавяването на Спортната комисия е въпрос на авторитет. Стара Загора е „ Европейски град на спорта 2017 “, само че има и доста капацитет с положителните си спортни уреди и бази да провежда тук спортни събития за членовете на Клуба. „ Заемката на така наречен „ хапче за здраве “ за възрастните хора е потребна, въпросът е по какъв начин ще предизвикаме интереса и съпричастността на общопрактикуващите лекари. Даването на предписания би трябвало да бъде съчетано с типа спорт и съобразено със положението на пациента и болесттите му, с професионалната опитност на лекаря “, изясни Сотирова. Не на последно място е и обезпечаването на спортните бази за прилагане. По думите ѝ би трябвало да се стартира и работа с децата от най-ранна детска възраст за битка със затлъстяването и гръбначните изкривявания. В момента, взаимно с Ротари клуб, се построява специфичен кабинет в постройката на VI-то главно учебно заведение в Стара Загора за диагностициране на деца от целия град. Сотирова заяви още, че поради увеличение броя на децата с диабет в детските градини, взаимно с Тракийския университет ще се направи обход на всички детски заведения, с цел да се набележат ограничения за нуждаещи се деца.
Годишната среща на Страсбургския клуб се организира по време на Световния конгрес по народна власт, провежда от Съвета на Европа, чиято тематика тази година е популизмът, описа още Иванка Сотирова. Тя и Красимира Чахова са взели участие в съвещанията на форума
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР