Стара Загора чества своя празник днес. На 5 октомври 1879

...
Стара Загора чества своя празник днес. На 5 октомври 1879
Коментари Харесай

Живко Тодоров – кметът на Стара Загора, пред „Труд“: Мащабните ремонти ще приключат в срок и качествено

Стара Загора празнува своя празник през днешния ден. На 5 октомври 1879 година губернаторът на Източна Румелия Александър Богориди поставя главния камък за възобновяване на града, който се построява по план на чешкия строителен механик Лубор Байер. Превръща се в първия следосвобожденски град в България със модерно градоустройствено обмисляне – станал прочут като града на вършиме улици, липите и поетите. Празникът на града ще бъде маркиран тържествено на Античната улица пред Държавна опера – Стара Загора. Общината е планувала богата стратегия през целия ден. Кметът Живко Тодоров споделя за направеното и това, което следва.


– Г-н Тодоров, изтича третата година от втория Ви мандат като кмет на Стара Загора. Какво беше направено през последните 7 години? С какво се усъвършенства живота на хората в общината, по какъв начин се трансформираха градът и дребните обитаеми места?
– Много неща се направиха и мисля, че и хората го виждат и го усетиха. Обликът на града се трансформира радикално. Смятам, че и качеството на живот се увеличи. Знам, че тъкмо сега жителите на Стара Загора са затруднени поради огромните поправки, които се правят в центъра на града, в парк „ Митрополит Методий Кусев “ и на моста към индустриалната зона, само че те изискват нужното време. След края им хората ще усетят позитивната смяна. През последните години напълно обновихме градския превоз. Направихме комфортни спирки с електронни табла. Предстои да въведем видеонаблюдение на основни кръстовища. Ще бъдат инсталирани интелигенти светофари, които ще контролират трафика. Автобусите и тролейбусите ще бъдат оборудвани с автоматизирана система за таксуване.

През 2015 година беше приключен Интегрираният воден план на Стара Загора. Той е на стойност близо 34 млн. лв. и това са пари от оперативна стратегия „ Околна среда “. С него се взеха решение проблемите с водоснабдяването и канализацията на града. Изградихме съвременна Регионална система за събиране и отнасяне на битовите боклуци, която е в региона на село Ракитница и обслужва още 11 общини.

– Инфраструктурата е доста значима, тя е и забележимата част от измененията.
– Да, във връзка с инфраструктурата на града също има забележима смяна. Ремонтирани са доста улици и тротоари. Само за тази година сме обезпечили 1 милион лв. за облагородяване на междублокови пространства.

Спечелихме план за възобновяване на кв. „ Самара – 1 “. Ще се ремонтира водоснабдителната мрежа, ще се асфалтират улиците и ще се построи канализационна мрежа, тъй като липсва такава в една част от квартала. Работи се на необятен фронт и е мъчно в едно изявление да бъдат изброени всички планове, а и за последните седем години тези планове са десетки. Може би не би трябвало да пропущам новия парк „ Артилерийски “ в кв. „ Казански “. Предстои неговото разширение. В други квартали на града бяха осъществени поправки, направиха се нови улици. Квартал „ Самара – 3 “ беше напълно реновиран. В кв. „ Три чучура – север “ беше сменена водоснабдителната и канализационна мрежа, направиха се улици и тротоари. И сега в кварталите са построяват междублокови пространства.

Община Стара Загора извърши сполучливо заложената етапна цел по оперативна стратегия „ Региони в напредък “. По настоящите планове са направени междинни заплащания на стойност 12,3 млн. лв., при заложена етапна цел от 10,5 млн. лв.. Това дава опция да бъдат получени в допълнение 3,2 млн. лв. по европейската стратегия. Допълнителните средства могат да бъдат употребявани за възобновяване на Станционната градина до жп гарата в Стара Загора или за Летния спектакъл в парк „ Митрополит Методий Кусев “.

Ще довършим Музей „ Литературна Стара Загора “. По стратегия „ Красива България “ ще се ремонтира къщата на поета Николай Лилиев, която е в нежелано положение.

– Какво е положението на просветителната инфраструктура? Много планове бяха осъществени в учебни заведения и детски градини?
Ремонтирахме Езикова гимназия „ Ромен Ролан “, само че към момента има довършителни действия. Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина „ Иван Павлов “ в Стара Загора е напълно осъвременена. Въведоха се ограничения за повишение на енергийната успеваемост с безплатно финансиране по оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014 – 2020 “. Всички стаи са боядисани и към този момент са със модерни подови настилки и порти. Сменени са всички съоръжения. В постройката на гимназията е обезпечен достъп на лица с физически увреждания. Основен ремонт е изработен на физкултурния салон. В момента се ремонтира Средно учебно заведение „ Железник “. Предстои възобновяване на Средно учебно заведение „ Иван Вазов “ и на Девето главно учебно заведение „ Веселин Ханчев “. Модернизирани са доста детски градини. Оптимист съм за това, което се случва в областта на образованието в града ни.

– Ще продължи ли Община Стара Загора да влага в региона на спорта?
– Отпуснахме средства за ремонт на закритата лекоатлетическа писта. След като разтеглим парк „ Артилерийски “ ще създадем и нови спортни обекти. Очакваме и да построим огромна многофункционална зала, за която министър председателят Бойко Борисов ни е дал увещание, че през идната година ще можем да стартираме и този план.

– Вече стана въпрос за огромните планове, които сега се извършват и това затруднява хората. Неведнъж сте казвали, че срокът за осъществяване на един план не се брои в календарни дни, тъй като строителните действия са напълно подвластни от метеорологичните условия. Но хората се интересуват има ли закъснение и по кое време тези обекти ще бъдат приключени?
– Не може през зимата да се прави ремонт и би трябвало всеки да го схваща. През декември, януари и февруари, изключително когато има сняг, не могат да се правят действия с бетон. Работата се прекратява с Акт 10 и се възобновява с Акт 2. Няма закъснение все още по отношение на периодите за осъществяване на плановете. Цялостният ремонт на площада и на пешеходната зона би трябвало да бъдат подготвени до края на годината. Ако това не стане, ще глобяваме изпълнителя. Срокът за обновяването на парк „ Митрополит Методий Кусев “ е до края на ноември и се надявам, че ще бъде спазен. В противоположен случай ще бъдат наложени наказания. Ремонтът на моста към индустриалната зона по контракт би трябвало да завърши през февруари 2019 година, само че изпълнителят пое ангажимент да е завършил до края на тази година, с цел да могат хората по-рано да употребяват това оборудване. Конструкцията на моста не беше в положително положение и е по-разумно и безвредно да се ремонтира планово и с европейски средства, в сравнение с по неотложност след време и да се чудим от кое място да намерим средства. Знам, че ремонтът основава стеснение на всички, само че изгодите по-късно ще са огромни. Ще се облекчи трафикът, тъй като се прави още една лента за колите, построяват се и две кръгови кръстовища, които ще улеснят придвижването по бул. „ Славянски “ и методите към моста. На моста ще има велоалея и по-широка от до момента пешеходна зона.

– Качествено ли се извършват плановете, тъй като се чува и рецензия от страна на старозагорци?
– Контролът е много сериозен. Аз също персонално ревизирам обектите и има детайли, от които не съм удовлетворен. На площада имаше плочи, които хлопаха. Издадено е наставление на изпълнителя те да бъдат сложени на ново и сложени устойчиво. По отношение на центъра, всичко ще бъде направено както би трябвало. Изпълнителят е поел ангажимент и ще в профил за лична сметка всички дефекти. Що се отнася до парк „ Митрополит Методий Кусев “, където се откри некачествена работа, се поправя. На игрищата за бадминтон видях, че се образуват локви. Уведомихме изпълнителя, че обектът няма да бъде признат по този начин и би трябвало отначало да преасфалтира сектора за своя сметка. Същото се отнася и за изпълнителя на ремонта на моста, в случай че установяваме даже и малко некачествено свършена работа.

Общината има интерес от контрола, който вършат жителите и ние се съобразяваме с него. Допълнително и ние влагаме старания, с цел да подобрим работата на строителите. За страдание, като цяло в България, казусът с неналичието на качествена работна ръка е доста сериозен. Това основава компликации на самите реализатори. Те го признават. Съгласни са с нашите констатации за недобре свършена работа, само че споделят, че мъчно намират готови служащи, които от първия път да си свършат работата както би трябвало. Това го споделям не като опрощение, а че сме се докарали в България да няма качествени фрагменти, тъй като дълги години заплащането беше ниско. Голяма част от тях потърсиха работа отвън страната, а младежите очевидно нямат интерес да се образоват и да практикуват тази специалност. Строителите ще бъдат принудени да дават високи заплати, да държат на качеството и да притеглят повече младежи, които да влязат в този отрасъл и да усвояват поминък.

– Кога ще стартира построяването на инфраструктурата на Индустриална зона „ Загоре “ и има ли към този момент действително деклариран инвеститорски интерес?
– Общинският съвет одобри на последното съвещание обстоен организационен проект, което разрешава да стартира построяването на инфраструктурата. Знаете, че преди месеци беше записано смесено сдружение „ Индустриална зона „ Загоре “ ЕАД, в което Общината взе участие с апортна вноска, а страната – финансово. Преди дни държавната Национална компания „ Индустриални зони “ преведе 3,5 млн. лв.. Има деклариран инвеститорски интерес от над 10 български и задгранични компании. Повече от половината от парцелите са контрактувани, само че не би трябвало да показвам имена. Само 2-3 имота към момента са незаети.

– В кои сфери на стопанската система са евентуалните вложители, които желаят да развиват бизнес в Индустриална зона „ Загоре “?
– В региона на логистика, произвеждане, осведомителни технологии… Няма да бъдат позволени компании, с чиято си активност може да бъде нечиста околната среда.

– Стара Загора е измежду огромните градове с най-ниски локални налози. Ще бъдат ли увеличени през идната година?
Предстои гласоподаване в Общинския съвет, само че и тази година няма да усилваме налозите. Размерът им не е променян от 2012 година Събираемостта е добра.

– Какво е финансовото положение на Община Стара Загора?
– Финансовото положение е относително положително. Посрещаме главните си потребности. Винаги има нужда от повече поправки и вложения, само че на фона на бедността в страната, Община Стара Загора стои добре.

– През ноември ще отчетете третата година от втория си мандат. На какво ще акцентирате?
– На осъществяването на предизборните обещания. Аз съм концентриран върху това – да извърша това, което съм заречен и хората да схванат, че в случай че един кмет си държи на думата, това значи, че имат сериозен човек, на който да разчитат.

– Какво пожелавате на старозагорци по случай празника на града – 5 октомври?
– Преди всичко да бъдат живи и здрави! Весел празник!

Нашият посетител
Живко Тодоров е роден на 21 септември 1981 година в Стара Загора. Завършил е Гимназия с преподаване на непознати езици “Ромен Ролан ” в Стара Загора и компетентност Европеистика в Софийския университет. През 2009 година е определен за депутат от партия ГЕРБ от 27-и Старозагорски изборен регион. От ноември 2011 година е кмет на Община Стара Загора.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР