Стара схема – нови кражби на коли. Заради студа все

...
Стара схема – нови кражби на коли. Заради студа все
Коментари Харесай

„Кражбите на ключ“: При фрапиращ случай крадецът тръгва с майка и дете в колата

Стара скица – нови обири на коли. Заради студа все по-често обирджиите отмъкват коли със разпален мотор. Как да се предпазим, с цел да не останем без кола по празниците?
Екип на бТВ снима дружно с служителите на реда от отдела за закононарушения, свързани с МПС, възстановки, с които да покаже по какъв начин работи схемата.
Възстановката
Работещ мотор, отключен автомобил и секунда нехайство тъкмо толкоз е нужно на крадците, с цел да отмъкнат автомобила ни.
Традиционно през студените месеци кражбите на коли на ключ са повече.
Как тъкмо работят обирджиите – това ни демонстрират в особено снимани възстановки топполицаите от бранша за битка с автокражбите в столичната полиция.
„ Най-честите места, на които се случват такива обири, са детски градини, до момента в който родителите карат децата на учебно заведение, пред търговски обекти и огромни вериги на техни паркинги. Пред търговски обекти при закупуване на кафе, закуска, на медикаменти, в това число са налице случаи, при които се прави кражба на коли на ключ на бензиностанции “, описа гл. контрольор Николай Пелтеков, шеф бранш „ Престъпления свързани с МПС “ към Столична дирекция на вътрешните работи.
Фрапиращи случаи
Шофьорите постоянно подценяват риска, само че в практиката си служителите на реда са срещали редица фрапиращи случаи.
„ Имаме кражба на автомобил от бензиностанция, до момента в който брачна половинка оставя автомобила да се зарежда и отива да заплаща зареденото от него гориво. В автомобила се намират неговата брачна половинка и детето, самият причинител издебва този миг и се качва в колата, до момента в който вътре са брачната половинка и детето “, описа още Пелтеков.
Тези обири стават на случен принцип, прецизират органите на реда. Не се изискват специфични умения. Автокрадците дебнат и просто чакат подобаващия миг, с цел да отмъкнат колата.
Данни демонстрират, че този вид обири заемат към 4% за 2022 и 2023 година
„ При този вид обири причинителите не се характеризират с организираност, не се изискват огромни умения, с цел да извършиш кражба на автомобил на ключ. При тях колите от време на време се укриват в междублокови пространства или наети авансово за това гаражи. Процентът на разкриваемост на тези обири не е висок, само че процентът на откритите коли е доста огромен. Около 70% от тези откраднати коли се откриват от чиновници на Министерство на вътрешните работи “, изясни Пелтеков.
Обикновено крадените нови коли се продават и в противозаконни автоморги, като се разфасоват на части.
От полицията поучават колите да не се оставят отключени и без контрол, изключително в студените месеци и при минусови температури.
„ Също по този начин да не оставят втори аварийни ключове в колите, защото са налице и случаи, в които крадците на движимости на коли, откакто ги разбият, откриват втория ключ и крадат и колата, въпреки и с неработещ мотор “, посъветва служителят на реда.
Този вид автокражби стават най-вече в студените месеци, само че даже и да са по-редки, на крадците от време на време им трябват по-малко от 60 секунди, с цел да изчезнат с непознатата кола.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР