Стабилността в Западните Балкани е наистина крехка, което беше доказано

...
Стабилността в Западните Балкани е наистина крехка, което беше доказано
Коментари Харесай

Чехия: Стабилността в Западните Балкани остава крехка

Стабилността в Западните Балкани е в действителност нежна, което беше потвърдено от десетките ранени бойци от КФОР по време на майските протести в Северно Косово. Отношенията сред Белград и Прищина са от решаващо значение за целия район.


Това съобщи чешкият министър Яна Чернохова на среща сред министрите на защитата от Вишеградската група (Чехия, Полша, Словакия, Унгария) и Централноевропейското съдействие в региона на защитата, което се организира през днешния ден в Прага. Министрите разискаха проблемите на сигурността в Украйна и Близкия изток и поледиците за Централна Европа и Балканите.

" Отношенията сред Белград и Прищина са от решаващо значение за целия район на Западните Балкани. Русия, както и други играчи, са доста дейни на Западните Балкани и работят против нашите ползи. Трябва да търсим способи за подсилване на съдействието с сътрудниците в този район. Нашата цел е да им предложим по-атрактивен вид ", съобщи чешкият министър на защитата Яна Чернохова.

" Че стабилността в този район е в действителност нежна, демонстрират десетките ранени бойци от КФОР по време на майските протести в Северно Косово. Ето за какво е належащо деликатно да се следи развиването на обстановката ", сподели още Чернохова.


БГНЕС напомня, че през месец май етническите сърби в Косово отхвърлиха да вземат участие в изборите в четирите северни общини. Впоследствие се стигна до избор на кметове от албански генезис и до конфликти със силите на НАТО (КФОР), откакто новите градоначалници не бяха допускани до постройките на кметствата.

Централноевропейското съдействие в региона на защитата, в което Чешката република, Австрия, Словения, Словакия, Унгария, Хърватия и Полша са наблюдаващи, под председателството на Чешката република, се концентрира предходната година върху подсилване на практическото съдействие на специалисти от страните от Запада Балкани.

Днес Унгария пое председателството от Чехия, а нейният министър на защитата Кристоф Салай-Бобровнички разгласи, че през идната година в този формат на съдействие желае да подчертава върху сътрудниците от Западните Балкани.


Според унгарския министър стабилността на Централна Европа и Западните Балкани са свързани и по тази причина страната му поддържа приемането на тези страни в Европейския съюз, като гаранция за стабилността на района.

Днес във Варшава бъдещият министър-председател на Полша, опозиционният водач Доналд Туск, упрекна унгарския министър председател Виктор Орбан, че е саботирал помощта на Европейския съюз за Украйна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР