СССР е първи във всичко освен човек на ЛунатаПо подобие

...
СССР е първи във всичко освен човек на ЛунатаПо подобие
Коментари Харесай

Големият мач, кръстен Надпревара в Космоса

СССР е първи във всичко с изключение на човек на Луната

По сходство на нуклеарната конкуренция след Втората международната война двете международни суперсили Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати се втурват и в галактическа.

Де факто тя стартира още в края на войната, когато руснаци и американци прибират почти в съответствие 50 на 50 немските ракетни специалисти и ги включват в личните си стратегии за подчинение на Космоса.

В интерес на истината американският президент (1953-1961) Дуайт Айзенхауер дълго време не може да реши по какъв начин да се сложат границите в надземното пространство. Съединени американски щати в последна сметка оферират над 100 км височина да няма ограничавания. Руснаците се дърпат, само че когато изстрелват първия спътник, кръстен “Спутник ”, са принудени да подпишат контракта.

От този миг - 4 октомври 1957 година, стартира и същинската галактическа конкуренция. В началото всички считат, че написаното в научнофантастичните романи аха да се сбъдне. Американците да вземем за пример напряко изпадат в нервност, че Съюз на съветските социалистически републики може да провежда нуклеарни удари в Космоса и даже да бомбардира Луната. Затова двете супердържави се спогаждат на орбита да няма нуклеарни оръжия, а на естествения сателит на земята да не бъдат разполагани военни бази.

Въпреки че са били съперници, Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати не били надалеч и от концепциите за взаимни галактически задачи. Първата концепция е на президента Джон Кенеди, който предлага на генералния секретар Никита Сергеевич Хрушчов взаимен полет до Луната, въпреки руснаците да са позагубили интерес. Но след убийството на Кенеди взаимният интерес стихва, тъй като Хрушчов не има вяра на Линдън Джонсън.

Надпреварата в Космоса се счита за завършена с първото съединяване на галактически кораби от двете страни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР