Срокът за приключване на ремонта на жълтите павета пред Народното

...
Срокът за приключване на ремонта на жълтите павета пред Народното
Коментари Харесай

Ремонтът на жълтите павета се удължава с шест месеца

Срокът за привършване на ремонта на жълтите павета пред Народното събрание и на околната Зона 4 на софийския център ще бъде продължен с 6 месеца и вместо през март 2023 година ще стане септември следващата година. Това оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството след среща на районния министър Иван Шишков с кмета на София Йорданка Фандъкова. В Министерство на регионалното развитие се намира ръководещият орган по Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014-2020 “, която финансира с към 41 млн. лева обновлението на Зона 4 и Зона 2, в която е регионът на и към улица „ Граф Игнатиев “. От Министерство на регионалното развитие разясняват, че съгласно арх. Шишков „ не можем да си позволим да загубим парите “. „ Ако няма ясни периоди и критерии по какъв начин ще приключи ремонтът на столичния център, проблемите ще станат доста “, декларира още министърът. „ Центърът на София е сърцето и душата на града и ще направя всичко, с цел да бъде той подобен, какъвто го желаеме. Очевидно е, че има пропуски в заданието, плана, осъществяването и неговия надзор “, споделя още Шишков.

Преди дни в няколко тв изявленията той съобщи още, че проблемът с некачествения ремонт на Зона 4 и на Зона 2 се дължи на неприятно планиране и че има заплаха София да загуби пари от Оперативна програма “Регионално развитие”. " Прави усещане, че към разрешителните за градеж от 2015 година Столична община като вложител многократно е променяла вижданията си по плана и е правила преработки по него. Това демонстрира, че на процедура Столична община не е имала ясна визия какво желае да ремонтира, по какъв начин да го направи. За мен главният проблем е методът, по който е направено възлагането и проектирането, променяни във времето ", разяснява тогава Шишков. Разрешителните за градеж за два от секторите са от 2015 година, като единствено за единия има 7 преработки и 7 заповеди за допълнение към строителните работи. 

На срещата си с Фандъкова министър Шишков е изразил още безпокойство, че поради въвеждането в употреба през декември 2020 година на ремонтираните улици „ Граф Игнатиев “ и „ Солунска “, които са част от първия стадий на плана, гаранционният им период може да изтече до осъществяване на плануваните инспекции от ръководещия орган на програмата преди верификацията на средства. При определяне на възможен проблем общината може да се окаже в обстановката да е принудена да го отстранява със средства от общинския бюджет, добавя той. Шишков приканва Фандъкова общината да подаде настояването за верификация, което ще е от изгода за двете страни. Министърът изиска цялостно подпомагане от кметството при осъществяване на нужните инспекции, с цел да стане ясно по какъв начин тъкмо ще бъде оказана пълноценна помощ за завършването на плана.

От Столична община разясняват, че до края на седмицата ще бъдат импортирани документите за удължение с шест месеца на периода по Оперативна програма “Регионално развитие” за възобновяване на централната градска част.  " Очакваме, че въпреки компликациите ще се оправим с този нов период ", дава обещание Фандъкова. " Много деликатно ще се прегледа методологията и технологията за пренареждане на жълтите павета. Това е сложна настилка, само че за София и за нас това е знак и няма друга позиция, с изключение на да се откри най-хубавата технология. Досега не е юридически подобен огромен ремонт ", е обяснила тя на срещата. До 11 ноември ще бъде показана още както документите, по този начин и отговори по всички сложени въпроси по назначената инспекция от Министерство на регионалното развитие, декларирала още Фандъкова. Тя споделила и че в най-кратки периоди Столичната община ще внесе всички документи за верификация на средства по осъществените досега ремонтни действия по ул. „ Граф Игнатиев “ и ул. „ Солунска “. Заради прекратяването на договорите с предходния реализатор общината е спряла процеса по разплащане. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР