Срокът за плащане на сметките за електроенергията от битовите потребители

...
Срокът за плащане на сметките за електроенергията от битовите потребители
Коментари Харесай

Срокът за плащане на ток се удължава още – на 30 дни

Срокът за заплащане на сметките за електрическата енергия от битовите консуматори се удължава още веднъж – с още 10 дни и хората в усложнение към този момент ще има 30 дни разполагаем да си погасят фактурите. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в Министерския съвет в четвъртък.

Този интервал кардинално е 10 дни, само че поради изключителното състояние бе удължена на 20, а в този момент – на 30 дни. Мярката е взета след разбор, който посочил, че 70 % от клиентите на електроснабдителните сдружения заплащат в точния момент сметките си. 10 700 са подписаните самостоятелни съглашения сред доставчиците на ток и битови консуматори за разсрочено заплащане на сметките. Няма проблеми с заплащанията от страна на електроразпределителните сдружения към " Електроенергийния систематичен оператор " и " Националната електрическа комапния " (НЕК), системата е постоянна, което разрешава да се предприеме спомагателното удължение на заплащането в поддръжка на семействата в изискванията на ограниченията против ковид, стана ясно от думите на Петкова.

Тя въпреки всичко прикани хората, които имат опция, да не престават да се погасяват в точния момент сметките за ток, парно и газ. Това може да става в центровете за клиенти на съответното сдружение, които се дезинфекциран постоянно, само че целесъобразно е при опция да се употребяват безкасовите заплащания онлайн, каквато опция оферират всички сдружения.

Мерките към този момент важат за интервала на изключителното състояние, след края му клиентите, които имат финансови проблеми, да се извърнат за подписване на самостоятелни съглашения за разсрочено заплащане, сподели Петкова. " Дружествата ще бъдат помолени да се съобразят с всеки консуматори. Хората да не се двоумят да се възползват от тази опция ", прикани тя.

Либерализацията на пазара на електрическата енергия, която трябваше последователно да стартира от 1 юли 2020 година, ще се отсрочи с няколко месеца поради изключителното състояние, само че ще се случи, сподели още енергийният министър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР