Срокът за номинации на нов управител на БНБ изтича на

...
Срокът за номинации на нов управител на БНБ изтича на
Коментари Харесай

Изтича срокът за номинации за нов управител на БНБ, кои имена се спрягат

Срокът за номинации на нов шеф на Българска народна банка изтича на 23 март . Той беше продължен със седем дни, откакто не беше получена нито една номинация до момента.

За поста е препоръчан ръководителят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров. Сред спряганите имена за позицията е и Любомир Каримански от " ИТН ".

Мандатът на сегашния гуверньор Димитър Радев изтече през юли предходната година.

" Нашето предложение от " Продължаваме промяната " е Андрей Гюров, макар че несъмнено ще е в ущърб на нашата парламентарна група да загубим лидера си ". Това съобщи пред БНР Венеция Нецова-Ангова, член на две комисии в Народното събрание.

" Небезизвестно е, че ръководещото болшинство не съблюдава първия период за номиниране на претендент за Българска народна банка. Това е справедлив факт и това е реалност, тъй като одобряваме извънредно съществено тази позиция и това да намерим най-правилния човек, който да има нужната експертиза, професионален опит и нравственос, тъй че да може идващите шест години да води страната напред в банковия и финансовия бранш. Смятам, че е значимо България да получи допустимо най-хубавия гуверньор, който в действителност да следи за банковия контрол и да води страната към влизане в еврозоната. Позицията е доста виновна, а и сме във време, в което има война в Украйна, към момента тлееща пандемия, енергийна рецесия в Европа и в света ", сподели Ангова пред радиото.

По-рано през днешния ден водачът на " ИТН " Слави Трифонов разгласи и претендентът за поста от неговата партия.

" Днес парламентарната група на “Има подобен народ ” публично ще номинира Любомир Каримански за шеф на Българската национална банка.
Познавам задоволително добре господин Каримански. Мисля, че към този момент и вие го познавате. Измина една бурна година, в която вие четохте, гледахте, информирахте се, евентуално сте употребявали и интуицията си, и в последна сметка сте създали своите заключения. Някъде през това време сте си основали мнение или усещане и за Любомир Каримански. Защото работата, която той свърши, беше пред очите ви. Добили сте визия, както за неговите експертни и професионални качества, по този начин и за неговите чисто човешки качества.

Днес знаете, че Любомир Каримански не се е появил отнякъде в последния миг, той беше тук през цялото това бурно време.

Аз съм склонен с министър-председателя, който още при започване на своя мандат съобщи, че всяка значима позиция в страната би трябвало да бъде заемана от претендента с най-хубавата подготовка. Че би трябвало да се “вкара експертиза и познания, с цел да тръгне страната напред. ” Наистина с това съм изцяло склонен. А съответно за позицията шеф на Българска народна банка, аз и моите сътрудници имаме достойнството животът да ни е срещнал с човек, за който сме се убедили, че е най-хубавата кандидатура ", написа Трифонов в пост в профила си във Facebook.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР