Срокът между двете четения на двата законопроекта за промени в

...
Срокът между двете четения на двата законопроекта за промени в
Коментари Харесай

Срокът между двете четения на промените в Закона за съдебната власт и в НПК остава 7 дни


Срокът сред двете четения на двата законопроекта за промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) и четирите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) остава 7 дни, е решила пленарната зала. За решението заяви на брифинг в Народното събрание водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, съобщи Българска телеграфна агенция.

Извънредният брифинг бе призован по време на закрито съвещание на Народното събрание, на което депутатите изслушаха годишните отчети за 2021 година на спецслужбите. Костадинов изясни, че от " Демократична България " (ДБ) са създали предложение за редуциране на периодите от седем на три дни, което обаче не е било признато от пленарната зала, в това време от Демократична България и Политическа партия са отсъствали народни представители при гласуването.

Тези, които оферират съкращаването на периодите, не бяха в цялостен състав, разяснява Костадинов. Той регистрира, че при гласуването на въпросното предложение от " Продължаваме промяната " в залата не са били една трета от депутатите, а от Демократична България - трима, до момента в който от " Възраждане " са участвали всички, с изключение на един депутат.  

Костадинов заяви, че предлагането за редуциране на периода е получило 88 гласа " за ", 84 " срещу,  16 " въздържали се ".  Против редуциране на периода през днешния ден са били от Движение за права и свободи и ГЕРБ-СДС. " Българска социалистическа партия за България " са се въздържали. " За " са били от " Продължаваме промяната ", " Възраждане ", " Демократична България " и " Български напредък ".

Един от въпросите, които и предлаганите промени в Закона за правосъдната власт, и промените в Наказателно-процесуален кодекс уреждат, е механизмът за надзор над основния прокурор. На първо четене двата законопроекта за промени в Закон за съдебната власт бяха признати предходната седмица, както и четири от общо петте за промени в Наказателно-процесуален кодекс.

Костадинов съобщи, че от Демократична България и Политическа партия за втора поредна седмица провалят правосъдната промяна. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР