Срокът кога да бъде поставена втората доза от която и

...
Срокът кога да бъде поставена втората доза от която и
Коментари Харесай

Няма задължителна дата за поставяне на втора доза ваксина срещу коронавирус

Срокът по кое време да бъде сложена втората доза от която и да е утвърдена ваксина против ковид е ориентировъчен т.е. не е наложителен. Това удостовери Министерството на здравеопазването (МЗ) в отговор на въпроси на.
От здравното министерство напомнят, че особено за оксфордската ваксина (на AstraZeneca) втората ѝ доза може да бъде сложена в интервал от 4 до 12 седмица след слагане на първата! А уточнението е, че преместването на датата не въздейства значително на действието на тази ваксина и не се отразява на имунитета, който изграждаш.
Според най-новите данни за оксфордската ваксина, оповестени в едно от най-авторитетните научни списания в света The Lancet, в действителност имунният отговор става по-силен, в случай че втората доза се постави по-късно.!
Според един от най-големите български специалисти по епидемиология проф. Мира Кожухарова, принцип в имунологията е, че че колкото по-късно направиш втора ваксина (независимо защо заболяване става въпрос), толкоз по-добър е имунният отговор. Какво сподели проф. Кожухарова -!
ПЪЛНОТО ОБЯСНЕНИЕ НА Министерство на здравеопазването
 AstraZeneca отговори на министъра: Готови сме да доставим ваксини два дни по-рано от плануваното AstraZeneca отговори на министъра: Готови сме да доставим ваксини два дни по-рано от плануваното
В резултат на продължаващите ни старания чакаме да сме в положение да доставим в България идващото количество ваксини два дни по-рано...
ВЪПРОС: При сложена първа доза от имунизацията, след какъв брой време би трябвало да се яви получилият я за слагане на втора доза?
ОТГОВОР: Според на имунизацията против COVID-19 на AstraZeneca, втората доза от продукта може да се сложи сред 4 и 12 седмици след първата инжекция..
ВЪПРОС: Ако поставящото имунизацията здравно лице уточни по-ранен интервал, в сравнение с е този, който Министерство на здравеопазването ще уточни като отговор на първия въпрос, какво следва да направи имунизираният с първа доза?
ОТГОВОР: Сроковете за слагането на втората/бустерна/ доза от която и да е ваксина са ориентировъчни. Изместването на датата не оказва значително въздействие върху действието на препарата и не се отразява на имунния отговор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР