Срив на цената на златото до 1500 долара за тройунция

...
Срив на цената на златото до 1500 долара за тройунция
Коментари Харесай

Златодобивните компании са изправени пред растящи разходи и несигурност за цените

Срив на цената на златото до 1500 $ за тройунция през идната година би провокирал безпорядък в промишлеността за рандеман на скъпия метал, съобщи пред Financial Times Марк Бристоу, началник на втората по величина златодобивна компания в света Barrick Gold. Според него обаче опасенията за сходен внезапен спад са неоснователни макар мрачните прогнози на някои анализатори. Той посочи и провокациите с високите разноски, които промишлеността среща.

Според южноафриканския предприемач цената на златото е малко евентуално да падне под 1600 $, подкрепяна от дребните вложители и централните банки на нововъзникващите пазари, които пробват да се отдалеко от $. " Цената на златото естествено е под напън във времена като сегашните ", сподели Бристоу. " Мисля, че 1600 $ е добър предел. При 1500 златодобивната промишленост излиза от бизнеса. " Общите устойчиви разноски на Barrick са се повишили през последната година с 235 $ и доближават 1269 $ за тройунция, свивайки чистата облага през третото тримесечие до 241 млн. $, или с 30% по-малко по отношение на година по-рано.

Средните разноски в промишлеността (където влизат и финансови разноски, налози, лихви и др.) са се повишили с 6% на годишна база до 1693 $ за тройунция съгласно консултантската компания Metals Focus, допринасяйки за стесняване на маржовете. Цената на златото за момента се движи към 1760 $, към 15% надолу от рекордния връх през март и 8% нагоре от най-ниската точка в края на септември. Общият спад беше провокиран от възходящата рентабилност по държавните облигации поради повишаващите се лихви на централните банки, както и от мощния $.
Реклама Отливът от златото
Прогнозите накъде ще върви златото доста варират. Анализаторите от Macquarie чакат цената му да доближи дъно от 1500 $ през второто тримесечие на идната година и да стартира да се повишава едвам откакто пазарът повярва, че Фед е ще спре да покачва лихвените проценти. Отливът от борсово търгуваните фондове (ETF), проследяващи цената на златото, дават съображение и за по-мрачни прогнози. Те към този момент претърпяха повече от пет следващи месеца с изходящи потоци, до момента в който вложителите се насочват към по-доходоносни активи. През третото тримесечие вложителите са изтеглили 12 милиарда $ от обвързаните със злато ETF-и, което е най-големият тримесечен отлив от 2013 година насам, по данни на World Gold Council.

Някои банки обаче са по-оптимистични. RBC предвижда базова цена от 1795 $ през идната година, която може да варира в необятен диапазон. Според Goldman Sachs златото може да падне до 1500 $, в случай че Фед предприеме извънредно строга линия на стягане, само че вероятността за подобен сюжет е 20%.
Централни банки поддържат търсенето
Засега цените на златото са изненадващо устойчиви, като се има поради какъв брой внезапно са се повишили доходностите по американските държавни облигации. За това способстват рекордно огромните покупки на злато от централни банки и мощното търсене от страна на вложители на дребно, показва отчет на WGC. Централните банки са купили 400 тона от благородния метал през третото тримесечие. Смята се, че Китай и Русия са измежду най-големите купувачи, въпреки те да не оповестяват този вид данни. Санкциите против Русия разклащат доверието на разрастващите се страни в доларовите запаси, споделят ръководители на златодобивни компании.

При предходни световни стопански рецесии златото нормално след няколко години се възвръща от най-ниските равнища и Бристоу чака това да се случи още веднъж.
Реклама Свързани публикации Канада подреди на три китайски компании да продадат каузи си в локални минни групи 6 ноември 2022, 14:15 Как да изберем криптоборса 28 октомври 2022, 12:02 Златните заплати на Челопеч 26 октомври 2022, 09:09 Защо златото към момента удържа на пазарния напън 18 октомври 2022, 06:29 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР