Срещу четирима ирански граждани е повдигнато обвинение в САЩ за

...
Срещу четирима ирански граждани е повдигнато обвинение в САЩ за
Коментари Харесай

Четирима иранци са обвинени в САЩ в заговор да отвлекат журналист

Срещу четирима ирански жители е повдигнато обвиняване в Съединени американски щати за скрит план да отвлекат живеещ в Съединените щати публицист, съобщи Ройтерс, като се базира на известие на американското министерство на правораздаването.

Обвинението се съдържа в обвинителен акт, оповестен в съд в Ню Йорк във вторник.

Четиримата обвинени са чиновници или сътрудници на иранското разузнаване, се споделя в известието. Те възнамерявали да отвлекат неназован в обвиняването публицист и правозащитник от Бруклин, който бил сериозен към иранското държавно управление.

" Твърди се, че четиримата обвинени са следили и са възнамерявали да отвлекат американски жител от ирански генезис, който е бил сериозен към автократичния режим, и принудително да отведат набелязаната си жертва в Иран, където ориста му в най-хубавия случай би била несигурна ", е декларирала федералната прокурорка на южния правосъден регион на Ню Йорк Одри Строс.

В обвинителния акт името на задачата на заговора не се загатва, само че Ройтерс е открил, че това е иранско-американската журналистка Масих Алинеджад, която е сътрудничила на емисията на " Гласът на Америка " на персийски език и е създател на материали за положението на човешките права в Иран.

Според обвиняването четиримата иранци са наели под подправен претекст частни детективи да наблюдават журналистката. Те са снимали видеоматериали на фамилията и дома й като част от проекта да я отвлекат от страната. По телефона Алинеджад е декларирала, че е в потрес от разкритията. Тя е споделила, че е сътрудничила на Федералното бюро за следствие, откогато следователите влезнали в контакт с нея преди осем месеца и й посочили фотоси, направени от заговорниците.

Журналистката счита, че си е навлякла гнева на Иран с материалите си за митингите на ирански дами против законите, изискващи да покриват главите си, както и за жертвите на демонстрациите пред 2019 година

Алинеджад е споделила пред Ройтерс, че сътрудници на ФБР са я местили дружно със брачна половинка й в серия от секрети квартири, до момента в който са разследвали случая.

Асошиейтед прес оповестява, че в обвиняването се твърди още, че цел на групата ирански сътрудници са били още трима души, живеещи в Канада, и един във Англия, които също трябвало да бъдат отведени в Иран. Според американските управляващи обект на заговора са били и лица, пребиваващи в Обединените арабски емирства.

Обвинението твърди, че групата е проучвала опцията да се достави със скоростни катери, с които в последна сметка да доближи до Венецуела, която поддържа другарски връзки с Иран.

Ако бъдат хванати и наказани, четиримата иранци могат да получат доживотни присъди.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР